Uutiset

Autot

Matkailuautoissa buumi – myynti kasvoi liki viidenneksen

Matkailuautojen myynti kasvaa jälleen. Viime vuoden kasvu oli 17,7 prosenttia. Muualla Euroopassa kasvu oli vielä suurempaa ja tehtaiden tuotanto pyörii kovilla. Keväästä syksyyn kestäneen sesongin sijaan matkailuauto ostetaan nyt ympärivuotiseen käyttöön.  Hankintapäätöstä siivittää jonkin verran myös rahoitusratkaisujen alhainen korko. Kasvava matkustajaryhmä ovat aktiivisesti liikuntaa harrastavat, kuten tanssin harrastajat sekä perheet, jotka huoltavat jälkikasvuaan peli- ja kilpailureissulla. Uutena ilmiönä on, että mökki vaihdetaan matkailuautoon.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna noin 1000 matkailuautoa ja noin 600 matkailuvaunua. Keski-Euroopassa suosio oli vieläkin suurempaa. Eurooppalaiset matkailuautojen valtamerkit myivätkin jo viime vuonna vuoden 2017 mallien tuotannot loppuun. Esimerkiksi slovenialaisen markkinajohtaja Adrian tuotanto kasvoi 30 prosenttia ja se palkkasi reilusti lisää työntekijöitä.

–  Suomessa matkailuautoja on hyvin saatavilla. Varauduimme ajoissa kysynnän räjähtämiseen isolla varastolla. Kysyntää on erityisesti ympärivuotiseen käyttöön soveltuvista malleista. Edullinen korkotaso vauhdittaa myös myyntiä, J.Rinta-Jouppi Oy:n myyntijohtaja Petri Keisala kertoo.

Mökki vaihtuu matkailuautoon

Matkailuautojen menekkiä kasvattaa erityisesti aktiivisen elämäntavan lisääntyminen. Myös maailman epävakaa turvallisuustilanne sekä matkailun aiheuttama ympäristökuormitus mietityttävät. Yhä useampi suuntaakin matkansa kotimaahan ja tukee näin myös suomalaista työtä.

– Karavaanarien keski-ikä nuorenee. Jos perheessä harrastetaan paljon, peli- ja kilpailureissuille lähdetään yhdessä. Harrastus ei jaa perhettä. Kun auto painaa maksimissaan 3500 tonnia, sitä saa ajaa B-ajokortilla, eli ajamista ei tarvitse jättää yhden kuskin kontolle, Keisala tietää.

 – Sellainenkin ilmiö on näkyvissä, että mökki vaihdetaan matkailuautoon. Huolto on helpompaa. Moni kokee, että on aika vaihtaa ’työleiri’ vapaalle. Mökkisumma laitetaan matkailuautoon, Keisala kertoo.

Peruutuskamera osassa jo vakiona

Matkailuautoja ostetaan yhä enemmän ympärivuotiseen käyttöön. Suomeen soveltuva nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä takaa lämmön myös kovilla pakkasilla. Uusissa malleissa kulutus ja päästöt ovat pienentyneet, makuutilat ovat tilavat ja säilytysratkaisut innovatiivisia.  

Matkailuautojen turvallisuus on myös kehittynyt kovasti. Esimerkiksi saksalaisen Bürstnerin uusimmissa malleissa on sähköinen ajonvakausjärjestelmä, joka estää auton pyörien lukkiutumisen, renkaiden sutimisen lähtiessä sekä luisun liukkaalla tiellä. Peruutusta helpottava peruutuskamera on jo joissakin malleissa vakiona. Myydyimpien uusien matkailuautojen hintahaarukka on noin 60 000 –  85 000 euroa.  

– Jos makuuhuone on auton perällä, ei mitenkään näe mihin peruuttaa. Moni yllättyy, kuinka näppärästi autoa voi pyöräytellä eteläeurooppalaisilla kujilla, Keisala toteaa.

Unesta ja gourmetista ei tarvitse tinkiä

Uusissa matkailuautoissa on kekseliäitä ratkaisuja ja paljon uusinta tekniikkaa. Sisätilat ovat hyvin valaistuja ja sisäilma säilyy koko ajan raikkaana. Tavaratiloihin pääsee ulko- ja sisäpuolelta. Nukkumapaikat ovat reiluja säilytystiloista nipistämättä. Vuoteet voi laskea sähköisesti ylhäältä istuinkorkeudelle, joten nukkumaan ei tarvitse kiivetä.

Useissa malleissa on hiljainen ja vähän energiaa kuluttava nestekeskuslämmitys. Useissa malleissa pesutiloihin saa lisää avaruutta kääntämällä pesualtaan. Yläkaappien alareunan pyöristämisellä päälle saadaan lisää liikkuma- ja säilytystilaa. Keittiön varustelutasoa on kehitetty koko ajan, ja uusissa malleissa lisänä on kaasu-uuni.

– Matkailuauton sydän on keittiö. Monesta karavaanarista kuoriutuu lomalla gourmet-kokki. Kaikki ruoanvalmistukseen tarvittavat tavarat ja astiat mahtuvat mukaan. Ja tilaa ateriointiinkin on, ei tarvitse olla kuin sillit purkissa, Keisala lupaa.

Lue seuraavaksi