Uutiset

Autot

Markku Törmä 40 vuotta huoltoautokalusteiden parissa

Tampereella ja Vantaalla toimivalla Ja-Tools Ja-Elektro Oy:llä on 43 vuoden kokemus autosähkövaraosien maahantuonnista ja tukkumyynnistä. Myös huoltoautokalusteet ovat olleet yrityksen tuotevalikoimissa vuodesta 1972. Lähes yhtä kauan on kalusteiden myyntiä ja asennuksia yrityksessä hoitanut Markku Törmä, joka on jäämässä kesällä ansaitulle eläkkeelle.

Markku Törmä tuli Ja-Yhtiöihin ”tsuppariksi” hieman yli parikymppisenä, työskenneltyään sitä ennen muun muassa huoltoasemalla. Alussa töihin kuului tavaroiden kuljettamista asiakkaille, kuten Valmetille, Tamrockille ja sähkökorjaamoille.

Pian toimenkuva kuitenkin laajeni huoltoautokalusteiden puolelle. Ensimmäiset kalusteet Törmä asensi Hämeenpuistossa sijaitsevassa autotallissa. Vuonna 1977 Ja-Yhtiöt siirtyi Kaskimäenkadulle isompiin tiloihin, jonne saatiin myös isommat näyttely- ja asennustilat huoltoautokalusteille. Vielä isommat ja avarammat tilat saatiin kun yritys siirtyi Sarankulmaan Ilmailunkadulle.

Alussa kalusteiden suunnittelu tehtiin paperilla, kunnes 2000-luvulla otettiin käyttöön tietokonepohjaiset suunnitteluohjelmat.

Ja-Tools Ja-Elektro Oy on panostanut edustamiensa System Edström -huoltoautokalusteissa erityisesti toimitusaikaan. Lähes kaikki moduulit ovat varastossa ja puuttuvatkin saadaan päivän toimitusajalla.

Kysyttäessä Törmältä miten huoltoautokalusteet ovat muuttuneet 40 vuoden aikana, hän vastasi, että ”itse kalusteet eivät ole kovinkaan paljon muuttuneet, mitä nyt pieniä hienouksia on tullut, kuten laatikoiden laakeroinnit, erilaiset lokerikot ja pintakäsittely. Asennutyöt on tehtävä hieman tarkemmin, koska autot ovat muuttuneet esimerkiksi suojauksien osalta. Myös turvallisuusvaatimukset ovat kasvaneet ja sen myötä seinäkiinnityksien vaatimukset.

Markku Törmän asentamien kalusteiden asennusmäärät ovat vuosien saatossa pikku hiljaa vähentyneet. Nykyään pääosan asennuksista hoitaa yli 20 asennuspistettä.

Yksi pieni haaveri Törmälle on sattunut asennustöissä 40 vuoden aikana, kun olivat eräässä automerkissä siirtäneet auton alla olevan varapyörän paikkaa 10 senttiä. Lattiakiinnitysruuvi porautui tällöin renkaan läpi asennuksessa ja alkoi kuulua pihinää auton alta. ”Muuten on kaikki mennyt hyvin”, vakuutti Törmä.

Lue seuraavaksi