Uutiset

Autot

Marcopolo Viaggio 350

Tämän päivän Irisbus tarjoaa täydellisen valikoiman pikkubusseja, kaupunkibusseja (trollikoina, diesel- tai kaasukäyttöisinä), kaksikerrosbusseja jne. ja päätyen loistokkaimpiin Magelys- turistiversioihin. Suomessa Irisbussin tuotteita maahantuo ja jälleenmyy Delta konserniin kuuluva Delta Trucks.

Muutama tosiasia koritehtaasta nimeltään Marcopolo. Yritys On Etelä-Amerikkalainen pörssiyhtiö joka on perustettu 60 vuotta sitten. Etelä-Amerikan busseista noin 60 % on heidän valmistamiaan. Euroopan tuotanto tehdään Portugalissa sijaitsevassa tehtaassa. He itse käyttävät itsestään termiä – ”yksi maailman suurimmista korinvalmistajista”.
Marcopolo on avannut Intiassa uuden koritehtaan yhdessä Tata Motorin kanssa, jonka myötä tuotanto nousee noin 30 000 koriin vuosittain.

Marcopolon Viaggio on Eurorider alustalle rakennettu mikseri niin tilaus- kuin kaukoliikenneajoon tarkoitettu työkalu. Mukavat istuimet, hyvä ilmastointi ja alhainen melutaso henkivät Etelä-Eurooppalaista bussimatkailun ajattelutapaa. Suomessa 2007 Savonlinnan bussinäyttelyssä lanseerattu malli, on aloittanut Suomen valloituksen varovasti mutta kuitenkin näyttävästi.

Barcelonassa sijaitsevassa entisessä Pegason tehtaassa rakennettavan EuroRider-alustan päälle, rakennetaan Portugalin Coimbrassa Marcopolo Viaggion korit. Nyt esittelyssä oleva malli on Viaggio 350, jossa 350 kertoo korin korkeuden ilman katolla olevaa ilmastointilaitetta. Lähes kaksi vuotta kestänyt tuotekehittely Suomen Delta Trucksin ja Irisbussin kanssa on tuottanut varsi kelpo vaihtoehdon, kovasti kilpailutettuun pikavuoro ja tilausajo-käyttöön tarkoitettuun mallistoon.

Kaksiakselisena Viaggion mallivaihtoehdot ovat 12- ja 12,8-metriset korit, varustettuna joko 330 hv, 380 hv tai 450 hv Cursor-moottoreilla. Kaikki moottorit täyttävät Euro 4 sertifioinnin ja halutessa ne voi valita puhtaampina Euro 5 tai jopa EEV-tasoisena moottorina.

 

 

 

Viaggio numeroiden avulla

 

 

Moottorivaihtoehdot
– Cursor 8 243 kW (330 hv)
– Cursor 10 280 kW (380 hv)
– Cursor 10 330 kW (450 hv)
Tilavuus 7,8-10,3 litraa

Vääntömomentti 1500,1600,2100Nm/1050 rpm
Vaihteisto ZF 6S-1600 manuaali vaihteisto 6-nop. (vain 243 ja 280 kW versio
ZF Astronic 12-nop. Automatisoitu vaihteisto(280 ja 330 kW versio)
Automaattivaihteisto ZF 6HP 604C(vain 243 kW versio)

Pituus 12 tai 12,8metriä
Leveys 2,50 metriä
Korkeus 3,55 metriä
Akselimäärä 2 kpl
Kokonaispaino 18 tn
Polttoainesäiliö 260 l+240 l =500 l
AdBlue 60 l
Tavaratila takaovellisena ja –vessaisena 10,6 m3
Myyntihinta Koeajovarusteilla 219 000 euroa
Huolto 80 000 km tai vuosi
Takuu 2 vuoden täystakuu ilman kilometrirajoitusta

 

 

 

Koeajo yksilö

 

Koeajettavana oli Marcopolo Viaggio 350, 12,8 metrinen sekä pikavuoro että tilausajoliikenteeseen tarkoitettu yksilö. Kyseinen auto oli varustettu Cursorin 8-litran moottorilla ja ZF:n 6-nopeuksisella vaihteistolla. Tämän pienimmän moottorin vaihteistovaihtoehdot on joko kyseinen manuaali, tai ZF:n automaattivaihteisto.

Mutta mikäli asiakas valitsee suuremmat koneet, vaihteistovaihtoehto kasvaa manuaalin lisäksi ZF:n automatisoidulla12-nopeuksisella AsTronicilla. Kori ja kehikko ikkunoiden alareunat mukaan lukien, on ruostumatonta terästä ja katto-osankin saa samasta aineesta niin halutessa. Kyseinen valmistustapa on varmasti tärkeä yksityiskohta auton elinkaaren säilyvyyttä silmälläpitäen. Oviversiona on uudempi ja Suomessa käytännöllisempi, eli etu- ja takaovi versio varustettuna taka-wc:llä. Vaihtoehtona on myös etuoven lisäksi keskiovi, varustettuna keskivessalla asiakkaan niin halutessa.

 

Mukava turistibussi

 

Irisbus:n ajatusmaailman myötä Viaggio ei ole heidän lippulaivansa vaan se on Magelys. Tästä syystä varustetaso Viaggiossa ei yllä kaikilta osin kilpailijoiden huippumallien tasalle. Kuitenkin turvallisuus ja mukavuus sekä edullinen hankintahinta on aina ollut Ivecon tuotteiden yksi kulmakivistä, eikä Viaggio tee tästä poikkeusta.

Perusvarustus käsittää lukkiutumattomat jarrut (ABS) sekä luistonestojärjestelmän (ASR). Levyjarrut ovat vakiona auton jokaisessa pyörässä. Lisäksi autossa on vakionopeudensäädin ja vaihteistohidastin, joiden hallinta hoituu kätevästi ohjauspylvään oikean puoleisella viiksellä. Viaggio täyttää vaativan linja-auto direktiivin 2001/85 sekä ympäripyörähdysnormin R-66 vaatimukset. Itsekantava korirakenne, yhdessä toimivan jousituksen kanssa tuo hyvän ajotuntuman. Viaggio on ajettavuudeltaan hyvä tuote. Vakaa ja tarkka vaikkakin jäykkä ohjaus, kevyttoimiset polkimet ja miellyttävät jarrut yhdistettynä hyvään ajotuntumaan tekevät kuljettajan työskentelystä helpon ja mukavan. Suuri, mutta nykyään hienosti muotoiltu ohjauspyörä, kuten kojelauta kokonaisuudessaan on ergonomisesti erittäin hyvä.

Lähes kaikki käyttökytkimet on asetettu ohjauspyörän oikealle puolelle yhteen paneeliin. Selvästi merkityt kytkimet on pienen opiskelun jälkeen helppo löytää ja mikäli kytkimien symbolit eivät käytössä kulu pois, on asettelu hyvä. Manuaalivaihteiston vaihteen valitsin on miellyttävästi istuimen vieressä helposti ulottuvilla ja istuin on lähes täydellinen. Istuimen säädöillä pitkä- tai pers-jalkanen kuljettaja löytää mukavan asennon ja jopa reisiosan pituus on, harvinaista kyllä, riittävän pitkä eikä lisäsäätöä siihen tarvita. Ilmastointi- ja lämmityslaitteisto kokonaisuudessaan ovat miellyttäviä ja helppokäyttöisiä. Ilmastointilaite on omalla käyttöyksiköllä varustettu ja lämmitys on Webastolla vahvistettu vesikiertoinen patterilämmitys, jota myös hallitaan omalla käyttöyksiköllä. Kyseessä ovat ns. automaattiset laitteistot, jotka manuaalisilla säädöillä kertovat kuljettajalle lämpötilan johon pyritään.

Laitteistossa tulisi olla anturi joka kertoo sen hetkisen lämpötilan sekä matkustamon etu- että takatilassa. Tällöin kuljettajalla olisi paljon paremmin ”hanskassa” matkustamon lämpötasa-paino. Valitettavasti kyseistä asiaa ei monikaan bussivalmistaja ole tuotteissaan huomioinut. Näillä laitteilla säätö tapahtuu monesti vasta kun matkustajat huomauttelevat, joko liian kylmästä tai liian lämpimästä matkustamon ilmasta. Suuret laajakulmaosilla varustetut peilit ovat hyvät, eikä suuria katvealueita synny kuljettajan näkökenttään. Valitettavasti vasen luppakorva on asennettu niin, että siinä olevat peilit jäävät osittain A-palkin varjoon eikä peilien koko näkökenttä ole kuljettajan käytössä.

Kun vielä saisi laajakulmakatvepeilit sähkökentän piiriin, olisi peilivarustus ihan hyvä. Kaistaa vaihdettaessa pitää olla tarkkana, jotta varmasti näkee sivulla mahdollisesti olevan ajoneuvon. Kyseinen 12,8-metrinen 2-akselinen bussi oli kyllä kaupungissa melko ketterä, mutta lähes 7-metrin akseliväli aiheutti melkoisen taka-akseli oikomisen risteyksissä ja ”rotvallien” reunat ja takarenkaat olivat tiukoissa kadunkulmissa vaarassa.

 

Matkustamo ja tavaratilat

 

Kyseinen auto oli 1+1+54-paikkainen sekä tilausajo- että linja liikenteeseen tarkoitettu versio. Matkustamon istuimet olivat yllättävän mukavat ja tyylikkäät. Istuimien varusteet, selkänojan säätö, roskis ja käsinoja ovat kuitenkin melko vähäiset. Olisi toivottavaa, että kyseiseen tarkoitukseen tehdyssä autossa istuimissa olisi matkustajan jaloille oma tuki ja asiakkaalla pöytävarustus. Eikä käytävän puoleisten istuimien sivusiirtokaan olisi pahitteeksi, paremman matkustusmukavuuden saamiseksi.

Maahantuojan edustajalta kysyttäessä ilmeni, että kyseiset istuimet oli auton tilaajan toivomuksen mukaiset. Mikäli istuimiin haluaa lisää mukavuuksia on se mahdollista. Vaikkakin istuimet olivat kovahkot, antoivat ne hyvän tuen vartalolle ja olivat materiaaliltaan sekä viihtyisän, että todennäköisesti kestävän oloiset. Ovikuilut olivat riittävän leveät ja helppokulkuiset ja käytävä penkkien välissä myös leveä ja helppokulkuinen. Autossa ollut taka-vessa oli pieni ja kulku sinne, vähänkin suuremmalla henkilöllä, lähes mahdoton. Ihmettelin miksi vessan ovi oli rakennettu niin, että se pienensi auki asennossa huomattavasti vessan oviaukkoa.

Valaistus oli sekä yleisvalaistuksen että kohdevalaistuksen osalta hyvä ja monipuolinen. Hattuhyllyjen ja katon muovimaisuus häiritsi, mutta parempaa on tarjolla kalliimman Magelyksen myötä. Hattuhyllyt olivat myös kapeat, joten niissä säilytettävä materiaali ei saa olla kovin massiivista.

Tavaratilat ovat suuret mutta paineilmakäyttöisten luukkujen vuoksi hieman hankalat käyttää. Testiauto, jossa vessa oli takana, on auton turvallisella puolella todella hyvät matkatavaratilat. Tavaratilojen kannet, joita käytännössä on vain yksi auton molemmilla puolilla, ovat paineilman avulla ylöspäin aukeavat ja rakenteeltaan tukevat. Tavaratila itsessään on todella avara ja suurten luukkujen ansiosta periaatteessa helppokäyttöinen.

Valitettavasti luukut eivät nouse riittävän korkealle vaan aiheuttavat syvän kumartamisen tarpeen, autoa lastatessa ja purkaessa. Voi kuskien selkäparkaa. Valaistus tavaratilassa on riittävä. Luukkuja ei ulkoa käsin saa ulkopuolisen toimesta auki, joten ne ovat turvalliset. Tavaratilasta löytyy kuitenkin kytkin, jolloin tavaratilaan mahdollisesti vahingossa joutunut avulias kuljettaja pääsee sieltä omin avuin pois. Myös luukkujen avaaminen paineilman kadottua on mahdollista.

 

Voimalinja

 

Moottorina testi Viaggiossa oli Cursor 8 243 kW:n moottori. 330 hevosvoimaa kuljetti kyseistä autoa jouhevasti mutta todennäköisesti kokonaispainon täyttyessä auto ei enää olisikaan niin vauhdikas menopeli. Suuremmilla moottoreilla varustettuna, kyseinen auto muuttuisi varmasti miellyttävämmäksi ja ripeämmäksi turistikuljettimeksi. Moottoritila on selkeä ja huoltokohteet hyvin esillä. Moottorin suurin vääntö 1500 Nm saavutetaan 1050 kierroksella.

Vaihteistona koeajoversiossa oli ZF:n 6-nopeuksinen manuaalivaihteisto. Liikkeellelähdöt kyseisellä vaihteistolla ovat konstikkaat. Vaikkakin vaihdevipu on miellyttävä ja eri vaihteiden liikeradat lyhyet, niin varsinkin 2-vaihde on todella tunnoton. 1-vaihde on todella pieni ja 2:sta etsiessä ei varmuutta sen kytkeytymisestä synny. Toki se joka kerta kytkeytyi, mutta jätti ainaisen epävarmuuden kuljettajan perslihakseen. Suuremmat vaihteet kytkeytyivät hyvin ja tuntuma niihin säilyi.

Tiellä manuaali toimii mukavasti, mutta kaipaamaan jäi AsTronicin helppoutta ja monipuolisuutta. Onneksi kyseiseen bussiin on niin halutessa mahdollista ottaa automatisoitu 12-vaihteinen AsTronic. Hidastimena bussissa oli Telman sähkömagneettinen hidastin, jota käytettiin oikealla monitoimi-viiksellä. Telma kuten vakionopeudensäädin olivat miellyttäviä käyttää ja oivia apuvälineitä.

 

+ Plussat – Miinukset

+ Kuljettajan työympäristö – Vasen luppakorva

+ Automatisoitu AsTronic – ZF manuaali

+ Matkustamon tyylikkyys – Vessa

+ Hinta – Tavaratilan matala lastauskorkeus

 

 

Yhteenveto

 

Kaiken kaikkiaan tämä Portugalin Coimbran tehtaalta tuleva pikavuoro- ja turisti mikseri on erittäin kilpailukykyinen linja-auto luokassaan. Hinta/laatu suhde on kohdallaan ja ostaja saa varsin mallikkaan työkalun vastineeksi rahoilleen.

Koeajoauton hinta oli 219 950 euroa (alv 0 %) joka antaa varsin hyvän markkina-asetelman kilpailijoihin nähden. Onkin oikeastaan luonnollista, että lähiaikoina tulevat neljä autoa on jo myyty ja uusia odotetaan vesi kielellä. Kun vielä, pikkulintujen kertomana, muistutetaan uudesta kolmiakselisesta Viaggiosta, joka peräti 1+1+62 paikkaisena ja 17 m3 tavaratilalla pyritään saamaan Suomeen lähitulevaisuudessa, malli onkin esitelty.

Pentti Nurmela

 

Lue seuraavaksi