Uutiset

Autot

Manner ja Lectica-Transit – kaikkeen valmiina

Potilas- ja esteettömät kuljetukset ovat omaa erikoisosaamista ja monipuolista palvelualttiutta vaativa kuljetuslaji. Sen tiesi kahdeksan vuotta pääasiassa invataksia ajanut Eero Manner saatuaan taksiluvan Orivedelle ja hankkiessaan käyttöönsä sopivaa taksia. Ford Transitiin mieltyneen miehen oli helppo päättää merkki, kun Lecticalla luvattiin tehdä tarpeet täyttävä, kaikkiin ajoihin sopiva auto kilpailukykyiseen hintaan.

Tampereella palkallisena taksinkuljettajana aikaisemmin toiminut Manner pitää uudesta ympäristöstä kovasti. ”Aika tavalla tämä maalaistaksin ajaminen itsellisenä yrittäjänä on erilaista kuin renkinä kaupungissa. Siellä mentiin aamulla töihin ja päästiin pois illalla. Nyt tässä olen monesti kotosalla taksivaatteet päällä ja lähden, kun kutsu käy. Minulle sopii mainiosta tällainen työtapa.”

Yrittäminen ei nuorelle miehelle ole uusi asia, sillä hän on pyörittänyt PolarRent-nimistä autovuokraamoa Tampereen Hervannassa kolme vuotta. Sielläkin pakettiautokalustona on Transiteja. ”Kaikkea pitää kokeilla. Autovuokraamoyrittäminen on opettanut, että kun vain jaksaa uskoa omaan tekemiseen, kääntyy se positiiviseksi. Tämä taksitoiminta on saman yrityksen alaista toimintaa ja kulkee PolarCab-nimellä”, selittää Manner.

Eero Manner on kahdeksan vuoden aikana ehtinyt nähdä monipuolisesti erityisesti liikkumiseltaan haasteellisten asiakkaiden tarpeet. Erityinen palvelulaji hänellä ovat porrasvedot, joista Manner on saanut erityiskiitosta asiakkailtaan. ”Sain useita vakioasiakkaita, kun olin heidän mieleensä palvelussa. Porrasveto on sellainen palvelu, jota pitäisi kyllä markkinoida enemmän. Monet liikuntarajoitteiset jättävät lähtemättä kotoa mihinkään, kun pelkäävät porrasvetoa. Kunnossa siinä kyllä miehen pitää olla, sillä välillä on väkisin hankalia asentoja. Ja pitävät kengät pitää olla jalassa.”

Tukevaa ja turvallista pitää olla myös ajoneuvoon nouseminen. Siksi Manner hankki Braunin kaksipilarinostimen. ”Tämä on vakaa eikä nyökkää nostettaessa, vaan pysyy koko ajan samassa asennossa. Nostotason reunoilla on kymmensenttiset laidat ja taaksekin nousee vastaava lippa, kun nostinta nostaa hieman maasta. Kyllä se pyörätuoli siinä paikoillaan pysyy muutenkin, mutta tämä on ihan hyvä lisävarmistus. Asiakkaat ovat kiitelleet nostimen tukevuutta – jotkut eivät enää edes tule kyytiin, jos ei ole kaksipilarinostinta. Tämä on myös leveä ja tehokas, joten sähköpyörätuolitkin siihen sopivat. Parhaimmillaan painoa on ollut liki 300 kiloa nostimella eikä mitään ongelmia ole ollut”, kertoo Manner.

Valmis kaikkeen taksiajoon

Kokemuksensa pohjalta Manner panosti Transitinsa pyörätuoli- ja paarikuljetuspaikkojen järjestelyihin. ”Tähän saan kaksi pyörätuolia kyytiin ja vaikka molemmat voivat olla sähkökäyttöisiä, isojakin malleja. Normaaleiden pyörätuolien kanssa ei penkkejä tarvitse käännellä, mutta leveiden mallien mahduttamiseksi sekin on mahdollista ihan kätevästi”, esittelee Manner. ”Kahden pyörätuolin sopiminen samaan kyytiin on toisinaan hyvin kätevää ja silloin se saattaa vähentää yhteiskunnan kulujakin huomattavasti.”

Orivesi liittyi lokakuun alusta lukien mukaan Tuomi Logistiikan potilaskuljetuksiin, joka hoitaa sairaaloiden välisiä ja Manner teki heille kuljetustarjouksen. ”Sen seurauksena sieltäkin on tullut kyytejä, joskus harvemmin, toisinaan useitakin päivässä. Se on kuitenkin hyvä lisä minulle, kun vielä ei vakituista asiakaskuntaa ole paljoa muodostunut”, sanoo Manner.

Myös paarikuljetukset ovat Mannerille tuttuja ja luonnollisesti tällainenkin varustus autoon tuli. Orivedeltä puuttui paaritaksi, joten Manner tuli täyttämään tarvetta sopivasti.

”Valitsin paareiksi Pensilin Parensi-paarit, jotka eivät tarvitse erillisiä kiskoja lattiaan ja kiinnitys tulee samoihin pisteisiin kuin pyörätuoli. Minusta Parensi on myös tukevampi kuin monitoimipaarit. Matkustamon etummaisen, selkä menosuuntaan-rivin istuimet taittuvat myös ylös, mikä helpottaa erityisesti paarien kiinnittämistä.”

Jotta mahdollisuuksia erilaisiin ajotehtäviin olisi mahdollisimman paljon, on auto varustettu kymmenen koululaispaikan varustuksella. ”Koulukyytejä ei minulla ole ja toisaalta ne ovat hieman haastavia, jos suuntaa sote- ja Kela-kyytien palveluun. Mutta toisaalta joskus tulee tarvetta paikata koululaiskuljetusten tarpeita ja niitä on jo ollutkin joitakin, joten ihan paikallaan on tuokin varustus.”

Transit miellyttää

Pieni kätevä yksityiskohta arkisen työskentelyn tekemiseksi entistä turvallisemmaksi on peruutuskamera, jonka näyttö toimii peruutuspeilissä.

Ei ole sattumaa, että Mannerin autoksi valikoitui Ford Transit. ”Transit tuntuu autolta, se on tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Pidän sen hyvistä ajo-ominaisuuksista ja kaikkiaan se on juuri sopivan edustava olematta liian pröystäilevä. Ennen kaikkea tämä on työkalu, mutta siinä yhdistyvät ajomukavuus sekä moderni tekniikka ja ulkonäkö. Uusi Transit on lisäksi tilojen puolesta sopiva, mahdun liikkumaan siellä kumartelematta eikä muutoinkaan siellä tarvitse olla huonoissa työasennoissa. Myös asiakkaat arvostavat väljyyttä.”

Fordin varustelijana tunnettu Lectica oli Mannerille tuttu aikaisemmista ohjastamistaan takseista ja mieleen pitkälti samoista syistä kuin mikä Transitissakin miellyttää. ”Lectica tekee asiallisia, tyylikkäitä ja hyvin viimeisteltyjä autoja, mutta ei turhan hienoa kuitenkaan. Arvostan, että sain kokonaispaketin heiltä suoraan avaimet käteen -periaatteella. Paikan päällä sovittiin mitä autoon tulee, vaihtoehdoista keskusteltiin ja sain heti hinnan kaikille varustuksille.”

 

”Tietysti ostopäätös oli hintapoliittinenkin asia, siinä Lectica pärjäsi mainiosti. Arvostan myös heidän palveluasennettaan. Esimerkiksi invahissin hankin käytettynä. Lecticalta kävivät ensin katsomassa, että hissi on autoon sopiva ja kaikin puolin asiallisessa kunnossa. Näin ei tarvinnut jännittää kuinka hissi saadaan autoon asennettua toimivasti.”

Alkolukko ja kymmenen koululaispaikkaa mahdollistavat myös koulukyytien ajamisen. Alkolukolle saatiin kätevä huomaamaton säilytyspaikka Transitin kojetaulun päällä olevasta kannellisesta säilytyslaatikosta.

Jos Manner on tyytyväinen autonsa ajo-ominaisuuksiin, ovat myös asiakkaat kiitelleet kyytiä. ”Tämä on hyvin hiljainen, mistä iso kiitos Lectica-varustelulle. Asiakkaan kanssa on helppo jutella matkan aikana, vaikka hän istuu varsin kaukana kuljettajasta. Myös kyydin tasaisuudesta on tullut kiitteleviä kommentteja, tämä ei kuulemma pompota ollenkaan niin kovasti kuin jotkut toisenmerkkiset autot”, päättää Manner.

Lue seuraavaksi