Uutiset

Autot

Lumivalkoinen maantien ”Ässä” – VW Crafter 50 GL V.I.P. 1+16 pienoislinja-auto

Ulkomitoiltaan VW Crafter on hieman normaalia pakettiautoa isompi, kokonaispituutta 4325 mm akselivälillä olevalla autolla on 7 340 mm, leveyttä 1 993 mm (peilien kohdalta 2 426 mm) ja korkeutta tehtaan puolikorotuksella 2 705 mm (+ilmastointilaite), jolloin sisäkorkeudeksi jää 1 940 mm.

Crafterin ikkunat on tehty erikoistummilla panoraama-lämpöeristelaseilla ja korinväri on Candy-valkoinen, jota voi tarvittaessa piristää asiakkaan haluamilla teippauksilla. Tämän lisäksi autoon on asennettu käyttöä ja ulkonäköä tehostamaan: säädettävä Rica RST-astinlauta oikealle puolelle, 18” teräskapselit, takaäärivalot 2+2 kappaletta, lasinen tummennettu kattoluukku, maskin kromisomisteet ja EC-hyväksytty Cityguard RST-valorauta led-paivävaloin.

Selkeä ja ergonomisesti suunniteltu ohjaamo

Crafterin ohjaamo poikkeaa normaalista lähinnä apukuljettajan puolelta, sillä apukuljettajan ovi on muutettu sähkötoimiseksi, etuaskelmonttu on kokenut muutoksen ja A-pilariin on asennettu tukeva nousukahva. Etuoven avaaminen ja sulkeminen tapahtuu joko kojelaudassa olevasta katkaisijasta tai kätevästi kaukosäätimellä.

Ohjaamon lattia on verhoiltu yhtenäisellä tekstiilimatolla, jonka päällä sisääntulo-ovella on ruohomatto kuran tuloa estämässä. Alkuperäinen kuljettajan istuin on verhoiltu Gibicarilla, kuten matkustamon istuimetkin. Ohjauspyörä on varustettu riittävillä korkeus- ja syvyyssäädöillä ja kuljettajan istuin pituussäädöllä, ristiseläntuensäädöllä ja istuinosan kallistuksen säädöllä, istuinlämmityksellä ja kyynärtuella. Isojen ikkunoiden lisäksi näkyvyyttä lisäävät reilut sähkösäätöiset ja lämmitettävät peilit. Ohjaamon lämpötilaa säädetään auton omalla lämmitys- ja Climatic-ilmastointilaitteella.

Autossa on vakiona Carsport IWS -väyläsähköjärjestelmä, jolloin esimerkiksi taksamittari on helppo liittää suoraan auton väyläsähköjärjestelmään osaksi kokonaisuutta. Keskellä kojelautaa sijaitsee Carsport IWS-väyläsähköjärjestelmän ohjainyksikkö, jonka avulla säädetään muun muassa matkustamon valaistusta ja ilmanpuhallusta. Lisäksi kojelaudasta löytyy integroitu cd/radio, digitaalinen ajopiirturi (100 km/h) sekä runsaasti säilytyslokeroita isojen ovilokeroiden ja kuljettajan puolella olevan kattohyllyn lisäksi.

Tyylikäs ja tilava matkustamo

Volkswagen Crafterin erittäin tilava alusta ja matkustamotilojen muunneltavuus tekevät Carsport Crafterista ihanteellisen pienoislinja-auton, jossa kulku- ja jalkatilat ovat riittävän väljät. Pidempään, 4 325 mm akselivälillä olevaan malliin saa matkustajapaikkoja 16–19. Crafter pienoislinja-autoon on saatavilla kaksi valmista istuinjärjestysvaihtoehtoa, joista toisessa kaikki istuimet ovat menosuuntaan (koeajoauto) ja toisessa toinen rivi on käännetty pöytäryhmäksi. Molempiin istuinjärjestyksiin saa lisävarusteena oppaan istuimen eteen. Tarvittaessa istuinjärjestys voidaan suunnitella myös täysin yksilöllisten kuljetustarpeitten mukaan, jopa 1+19-paikkaiseksi.

Koeajoautossa on 16 kappaletta 450 mm leveitä Gibicar-mukavuusistuimia Carsport Design V.I.P. -nahkaverhoilulla. Istuimissa on selkänojan kallistuksensäätö, alas taittuvat käsinojat sekä integroidut kolmipisteturvavyöt. Istuimien kiinnitysjärjestelmä on tehty pitkittäiskiskoihin, jolloin istuimien jalkatilan ja tavaratilan säätö on mahdollista lähes portaattomasti ja istuimien suuntaa voidaan haluttaessa muuttaa. Lisäksi kahden hengen istuimiin on mahdollista saada sivuttaissiirto. Takarivin keskimmäiset istuimet on varustettu pikalukituksella, jolloin taakse saadaan nopeasti kaksi pyörätuolipaikkaa. Myös oppaan istuin on saatavana lisävarusteena. Kaikkiin istuimiin on integroitu kolmipisteturvavyö.

Korityön osalta Carsport Designin erikoistehostetut äänieristykset ja lämpöeristykset lattiassa, seinissä, ovissa, takalokasuojissa ja katossa on suunniteltu Pohjoismaiden vaativien olosuhteiden mukaisiksi. Lattiassa yhtenäinen tekstiilimatto. Kattoelementteihin on integroitu 14 himmentimellä olevaa halogeenivaloa yleisvalaistukseksi, 12-osainen sininen led-tunnelmavalaistus, ilmasuuttimet, stop-painikkeet ja neljä kappaletta 135 wattisia Infinity hifikaiuttimia. Sisääntulo-ovella on oma valaistus samoin kuin tavaratilan katossa ja ohjaamon katossa kuljettajan yläpuolella.

Matkustamon lämmitys hoidetaan vesikiertopatterilämmityksellä, kahdella patterilla, erillisellä neljän kilowatin puhaltimella ja termostaattiohjauksella. Lisäksi autossa on 5 kW:n Eberspächer-lisälämmitin ajastinkellolla. Vastaavasti matkustamon ilmastointi tapahtuu 5 kW:n sähköisellä katolle asennettavalla ilmastointilaitteella, joka on kanavoitu kattoverhoiluihin.

Carsport Design sisustuksen yhteensopivat sävyt sekä seinä- ja kattoelementtien muotokieli muodostavat kokonaisuuden, joka on viimeistelty elementteihin upotetuilla, ruusupuusomisteisilla koristelistoilla. Tasokas sisustus näkyy myös ohjaamon ruusupuisena kojelautapinnoiteena. Sisustukseen kuuluvat lisäksi Carsport-verhot sivuikkunoihin, kaksi kappaletta 12 V pistorasioita, toinen keskelle autoa ja toinen taakse, neljä kappaletta roskakoreja sekä vaatekoukut. Etu- ja takaovien Carsport Design-kynnyselementit kertovat korinvalmistajasta osaltaan.

Crafterin tavaratila on auton kokoon ja matkustajapaikkoihin verrattuna melko hyvä ja jonkinlaisella taittuvalla välitasoratkaisulla siitä saisi vielä käyttökelpoisemman. Pyörätuolinostimen johdotus on myös valmiina tavaratilassa.

Crafter BlueTDI – vähemmän päästöjä ja enemmän voimaa

VW Crafter -malliston uudet, Blue Motion -teknologiaa hyödyntävät TDI-moottorit ovat entistä taloudellisempia ja vähäpäästöisempiä ja lisäksi myös voimaa on saatu lisää. Uudet moottorit eivät pelkästään täytä EURO V -päästöstandardia, vaan siirtyvät suoraan Euroopan tiukimpaan EEV-normiin. EEV-päästöstandardin (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle) raja-arvot ovat osittain jopa puolet EURO IV -standardin raja-arvoista. Esimerkiksi hiilivety-, metaani- ja typen oksidipäästöt ovat lähes 50 prosenttia alhaisemmat. BlueMotion -teknologia koostuu kolmesta päätekijästä, joista merkittävin on suuremmista hyötyautoista tuttu AdBlue-polttoaineenlisäaine. AdBlue on ureahappoliuos, jota käytetään tehostamaan pakokaasujen jälkikäsittelyä. Sille on oma erillinen säiliönsä, jonka täyttöväli on noin 15 000 km.

Koeajoauton moottori on 2,5-litrainen, 5-sylinterinen ja 120-kilowattinen (164 hv) turboahdettu Common rail -dieselmoottori, joka on kahdesta valittavana olevasta vaihtoehdosta tehokkaampi. Moottorin vääntömomentti on 350 Nm kierrosluvulla 2 000 r/min, joka tuntuu muuten riittävältä paitsi aivan pienillä kierroksilla. Ajossa Volkswagenin moottori tuntuu mukavalta ja hiljaiselta, etenkin moottoritiellä vakionopeussäätimellä ajettaessa ajo on todella nautittavaa. Tehtaan kulutuslukemien mukaan Crafterin tankki riittää noin 700-800 kilometrin matkaan, joten tankkausvälitkään eivät ole liian tiheät. Linja-autossa sähköisiä laitteita on paljon ja siksi Crafteriin oli asennettu toinen akku erotinreleellä.

Volkswagenin uusi tekniikka on mahdollistanut öljynvaihtovälin pidentämisen jopa 40 000 kilometriin (aiemmin 22 500 km), polttoaineensuodattimen vaihto tapahtuu 120 000 km:n kohdalla (aiemmin 67 500 km) ja jakohihna on uusittava vasta 200 000 km:n (aiemmin 135 000 km:n) ajon jälkeen. Pitkä huoltoväli säästää kustannuksissa ja pitää pyörät sekä eurot liikkeessä.

BlueMotion -teknologia tuo mukanaan myös uuden 6-portaisen käsivalintaisen vaihteiston, jonka välityssuhteita on muutettu vastaamaan entistä tarkemmin taloudellista ajoa. Samalla vaihteiston muita ominaisuuksia on kehitetty edelleen, ja vaihteenvalitsin on entistäkin tarkempi liikkeiltään.

Joystick-tyyppinen vaihteenvalitsin on sijoitettu ergonomisesti käden ulottuville ja vaihteiden käyttö on miellyttävää, vaivatonta ja tarkkaa.

Turvallinen alusta

Crafterissa ei ole myöskään tingitty turvallisuudesta, sillä elektronisesti ohjatut ja kuorman mukaan säätyvät ABS-levyjarrut, vahvistetut kallistuksenvaimentimet, uusinta teknologiaa oleva ESP-ajonvakautusjärjestelmä sekä ASR-luistonestojärjestelmä kuuluvat vakiovarustukseen. Kuljettajan paikka on varustettu etuturvatyynyllä ja turvavyönkiristimen voimanrajoituksella. ”Hill hold”-ylämäkijarru helpottaa liikkeellelähtöä mäestä.

Auton sinkitty turvakori suojelee sekä matkustajia että kuormaa esimerkillisellä tavalla pahimmankin sattuessa. Rengasrikon sattuessa normaalikokoinen varapyörä helpottaa matkan jatkamista kuorman kanssa.

www.vv-auto.fi
www.jonasson.fi

VW Crafter 50 GL V.I.P.
Tekniset tiedot:

Moottori 2,5-litrainen, 5-sylinterinen Common rail BlueTDI-moottori
Teho 120 kW (164 hv) 3500 r/min
Vääntömomentti 350 Nm 2000 r/min
Vaihteisto 6+1-portainen manuaalivaihteisto
Tankki 100 l
Henkilöluku 1+16 (+1)
Akseliväli 4325 mm
Pituus 7340 mm
Leveys (peileistä) 2426 mm
Korkeus 2705 mm
Sisäkorkeus 1940 mm 

Miika Nyrö

 

 

 

 

Lue seuraavaksi