Uutiset

Autot

Linja-autonkuljettajat, 9.9.2013 on pian

Linja-auto

Linja-autonkuljettajien ammattipätevyyden siirtymäaika päättyy 9. syyskuuta 2013, minkä jälkeen kaikilla linja-autonkuljettajilla on oltava ammattipätevyyskortti tai merkintä ammattipätevyydestä ajokortissa. Ammattipätevyyttä ylläpidetään jatkokouluttautumalla. Ammattipätevyys on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Linja-autonkuljettajilta on vaadittu ammattipätevyys 10. syyskuuta 2008 alkaen. Ennen tätä päivämäärää linja-autokortin suorittaneilla oli ammattipätevyyden jatkokoulutuksen suorittamiseen viiden vuoden siirtymäaika, joka päättyy nyt syyskuussa. Jos jatkokoulutusta ei suorita tähän päivään mennessä, ei linja-autoa saa enää ajaa. Ammattipätevyyden saa kuitenkin uudestaan voimaan käymällä vaaditun jatkokoulutuksen sekä hakemalla erillisen ammattipätevyyskortin tai merkinnän ammattipätevyydestä ajokorttiinsa.

Tavoitteena lisätä liikenneturvallisuutta ja kuljettajien jaksamista

Ammattipätevyyden ylläpitäminen vaatii kuljettajalta viiden vuoden aikana 35 tuntia jatkokoulutusta, joka voidaan jakaa koko viiden vuoden jaksolle kuitenkin siten, että lyhyimmän koulutusjakson on oltava seitsemän tuntia. Jatkokoulutuksen opetukseen on aina sisällytettävä ennakoivan ja taloudellisen ajamisen koulutusta seitsemän tuntia.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä liikenteen ja kuljetuksien turvallisuutta sekä parantaa kuljettajien edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen. Jatkokoulutus on tarkoitettu ammatissa jo toimiville kuljettajille, sen tavoitteena on tukea kuljettajan ammattia lisäämällä hänen ammatillisia valmiuksiaan, terveyttä ja jaksamista ammatissaan.

Ammattipätevyystiedot kätevästi netistä

Linja-autonkuljettajat voivat muiden ammattikuljettajien tavoin tarkistaa omat ammattipätevyystietonsa maksutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin nettipalvelusta. Palvelu auttaa omien tietojen hallinnassa, siitä voi tarkistaa perus- ja jatkokoulutustiedot esim. kuinka monta päivää ammattipätevyyskoulutuksesta on suoritettu. Tiedot voi tarvittaessa myös tulostaa.

Lue seuraavaksi