Uutiset

Autot

Linja-autoliikenteen Tietäjä SM 2009 ratkaistu

Loppukilpailuun Mobiliaan kutsuttiin 19 parhaiten vastannutta. Heistä paikalle saapui 13 kilpailijaa. Kilpailun sääntöjen mukaan edellisen vuoden mestari ei saanut osallistua loppukilpailuun. Kilpailussa oli tästä huolimatta etukäteen selkeä ennakkosuosikkien ryhmä.

Ennakkosuosikeista suurin osa olikin osannut vastata alkukilpailuvaiheessa kaikkiin kysymyksiin oikein. Monet kilpailijoista työskentelevät linja-autoalalla, mutta kilpailuun osallistuu myös paljon linja-autoharrastajia tai yksinomaan tietokilpailuista innostuneita. Aikaisemmat voitot ovat menneet tasan linja-autoalan ammattilaisten ja harrastajien kesken, joskin ammattilaiset ovat toki myös innokkaita harrastajia.

Kilpailussa tunnistettiin 25 valokuvaa. Kuviin liittyviin kysymyksiin piti vastata ilman apuvälineitä tai avustajia yksiselitteisesti oikein. Kilpailukysymykset oli laatinut vuoden 2008 SM-mestari Esko Penttilä, jolla on vankka asiantuntemus linja-autoliikenteen historiasta. Kysymykset olivat haasteellisia ja erottelivat kilpailijat hyvin.

Kilpailu ei ratkennut ensimmäisellä kierroksella, joten kärkisijat piti ratkaista toisessa erässä. Siinä esitettiin 20 lisäkuvaa. Nämä ratkaisivat mitalisijat kahden ensimmäisellä kierroksella saman pistemäärän vastanneen kesken.

Linja-autoliikenteen tietäjä SM 2009 kilpailussa menestyneet


1. Suomen mestari Antti Perälä, Helsinki (20 pist.)
2. Kari Rissanen, Vuorilahti (19 pist.)
3. Juhani Intosalmi, Lahti (15 pist.)
4. Hannu Laitinen, Lahti (12 pist.)
5. Kari Salomäki, Kyröskoski (12 pist.)
6. Pauli Mäkinen,Pori (12 pist.)

Vuoden 2009 Suomen mestariksi julistettiin helsinkiläinen Antti Perälä, joka on pitkäaikainen linja-autoalan harrastaja ja kuului kilpailun ennakkosuosikkeihin. Hän voitti kilpailun nyt jo kolmannen kerran. Toiseksi kiri puhtaalta harrastajataustalta Kari Rissanen, joka teki erinomaisen suorituksen loppukilpailussa. Kolmanneksi sijoittunut Juhani Intosalmi on mestari vuodelta 2005 ja sijoittunut jokaisessa kilpailussa hyvin. Hän on linja-autoharrastaja, joka toimii virkamiehenä ajoneuvohallinnossa.

Pääpalkintona voittaja pääsee matkalle valitsemaansa kansainväliseen linja-autotapahtumaan johonkin päin Eurooppaa. Muut voittajat saivat mittavia kirjapalkintoja.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Mobilia, Linja-autohistoriallinen Seura ry, A-Vakuutus sekä Linja-autoliitto. Linja-autoliikennetiedon Suomen mestaruudesta kisataan jälleen elokuussa ensi vuonna, ja alkukilpailukysymykset julkistetaan ensi vuoden alussa järjestäjien nettisivuilla.

Mobilia

 

Lue seuraavaksi