Uutiset

Autot

LIFTrailer – kuormaa turvallisesti ja vaivattomasti

LIFTrailer – Metropolia ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa 1.8.2008. Uusi oppilaitos syntyi, kun Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia ja Espoo-Vantaan teknillinen ammattikorkeakoulu Evtek yhdistyivät.

Uuden kansainväliset mittapuut täyttävän Metropolia ammattikorkeakoulun neljä koulutusalaa ovat tekniikka ja liikenne, sosiaali- ja terveysala, liiketalous sekä kulttuuri. Kaikilla aloilla on myös englannin kielistä koulutusta.

Metropolian opiskelijamäärä on noin 14000. Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmassa opiskelee koneinsinööreiksi noin 400 opiskelijaa.

Metropolia ammattikorkeakoulu hyödyntää koulutuksissaan eri opetuspisteidensä tiloja ja laitteita ajatuksena tarjota oppilailleen nykyaikaisen ja laadukkaan työympäristön. Metropolia on panostanut vahvasti mm. kokoonpanohitsauksen koulutukseen. Opiskelijat tekevät projekteissa yhteistyötä muiden koulutusohjelmien oppilaiden sekä pääkaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Kyseisen osaston yksi valmistumassa oleva projekti on LIFTrailer.

LIFTrailer on uusi, innovatiivinen perävaunu, jossa lavan korkeutta voidaan helposti muuttaa portaattomasti. Kuormauksen ja purkamisen ajaksi lavan voi laskea maahan tai nostaa sopivalle korkeudelle vetopään pysyessä paikallaan.

Valtaosa markkinoilla olevista perävaunuista on rakenteensa puolesta varsin samanlaisia. Peräkärryt ovat joko kiinteälavaisia tai kippaavia, yksi tai teliakselisia ja siinäpä ne vaihtoehdot valtaosin ovatkin. Erittäin harvoin nähdään mullistavia uudistuksia. On kuitenkin tilanteita, joissa edes tavallisen kippaavan perävaunun ominaisuudet eivät riitä tai voivat jopa aiheuttaa hankaluuksia. Taakan nosto lastauskorkeuteen käsivoimin, työkoneiden ajo jyrkkää ramppia pitkin, matalan henkilöauton ja päältäajettavien ruohonleikkurien ajo kyytiin, hevosen suostuttelu peruuttamaan kaltevaa pintaa pitkin ovat esimerkkejä tällaisista tilanteista. Kuormatilan nosto- ja laskumahdollisuus on yksi ratkaisu näihin ongelmiin.

Marraskuussa Metropolian kone- ja tuotantotekniikan osaston esittelemä keksintö ei ole aivan ainutlaatuinen alallaan mutta omaa aivan mielenkiintoisia ratkaisuja ja lähes valmiin tuotteen vaikka kaupallisen toiminnan aloittamiselle.

Perävaunun käyttökohteet:

LIFTrailer -järjestelmää voi käyttää esimerkiksi seuraavan tyyppisiin kuljetustehtäviin:
– avolavalla autot, työkoneet ja
rakennusmateriaalit
– umpikorilla mönkijät,
moottorikelkat ja hevoset
– työkonealusta ja muu työmaa-
käyttö, esimerkiksi pienet
työmaakopit
– maatalous, jätehuolto, hirvi-
porukat, palokunnat ja
pelastustoimi, sotilaskäyttö
– apurungolla kaapeli- ja putkikelat,
veneenkuljetus ja pitkät tavarat
– haarukkamalliin kytketään terä,
niin voi käyttää lanaukseen

LIFTrailer -kuljetusjärjestelmä soveltuu myös vaihtokuormatilan käsittelijäksi. Tasaisella alustalla, kuten varastoalueilla, kuormatilan vaihto onnistuu ongelmitta.

www.liftrailer.com

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi