Uutiset

Autot

Land Rover tekee autonomisen maastoajoneuvon

Jaguar Land Rover kehittää itsestään ajavaa autoa, joka soveltuu kaikkiin maasto- ja sääolosuhteisiin

Maailman ensimmäinen ’CORTEX’-projekti vie itsestään ajavat auto maastoon ja erilaisiin sääoloihin; muta, sade, jää, lumi ja sumu – projektin tarkoituksena on varmistaa, että itseajavat autot pärjäävät kaikissa olosuhteissa. Osana projektia kehitteillä on ’5D’-tekniikka, joka yhdistää reaaliajassa akustiikkaa, videota, tutkaa sekä valon ja etäisyyden havainnointia (LiDAR). ’5D’-tekniikalla rikastettu data antaa autolle paremman käsityksen sen ympäristöstä. Tekoäly mahdollistaa sen, että itsestään ajava auto käyttäytyy uskomattoman älykkäästi, mahdollistaen ajamisen kaikissa maasto- ja sääolosuhteissa.  

 Chris Holmes, Verkottuvien ja autonomisten ajoneuvojen tutkimuspäällikkö: ” On tärkeää että kehitämme itseajavia autoja vastaamaan sitä suorituskykyä ja kyvykkyyttä johon Jaguarin ja Land Roverin asiakkaat ovat tottuneet. Se, että autot tulevat ajamaan itse tulevaisuudessa on väistämätöntä. Haluamme kehittää autonomisesta mallistomme on kyvykkäimmän, nautinnollisimman ja turvallisimman. CORTEX-projekti antaa meille mahdollisuuden toimia loistavien yhteistyökumppaneiden kanssa, joiden avulla voimme tuoda unelmamme toteen lähiaikoina.”  

Jaguar Land Rover kehittää sekä täysin itseajavia sekä osittain itseajavia ajoneuvoteknologioita, tarjoten asiakkaalle mahdollisuuden valita eri automaation tasoista. Tämä projekti muodostaa osan yhtiön visiosta luoda itsestäänajavien ajoneuvojen malliston, joka pärjää markkinoiden parhaiten erilaisissa oikean elämän haasteissa, tie- ja maasto-olosuhteissa ja säässä.

CORTEX kehittää uutta algoritmiteknologiaa, sensoreiden optimointia sekä fyysistä testaamista Iso-Britannian haastavissa maastoajo-olosuhteissa. Mukana projektissa on Birminghamin yliopisto, jolla on maailman johtavaa osaamista autonomisten alustojen tutkista ja tunnistimista sekä Myrtle AI teköalystä ja koneoppimisen asiantuntemusta.

CORTEX julkistettiin osana Innovate UK: n Connected and Autonomous Vehicle Funding  yhteistyötä maaliskuussa 2018.

Autonomisen ajamisen eri tasot

0-taso – Ei automaatiota. Kuljettaja tekee kaikki päätökset.

1- taso – Kuljettajalla apujärjestelmä käytössään. Esimerkiksi vakionopeussäädin.

2-taso – Osittainen automaatio. Kuljettajalla nopeuteen ja ohjauksen vaikuttavat apujärjestelmät, kuten ruuhka-avustin.

3-taso – Ehdollinen automaatio. Auto pystyy suorittamaan normaaleissa ajo-olosuhteissa ajamisen, mutta kuljettajan on otettava jälleen ajovastuu, jos ympäristö on haasteellinen ja järjestelmä ilmoittaa siitä.

4-taso – Korkea automaatio. Tällä tasolla auto voi ajaa itsenäisesti tietyissä ympäristöissä, kuten kaupungissa ja moottoriteillä ilman että kuljettaja on puututtava ajoon.

5-taso – Täysautomaatio. Auto tekee kaiken itse, kuljettajan kontrolli autosta ei ole tarpeen. Auto voi suorittaa koko ajomatkan ilman ihmisen väliintuloa.

 

Lue seuraavaksi