Uutiset

Autot

Kokonaismassakorotuksia myös busseihin

Raskaiden ajoneuvojen ja ajoneuvoyhdistelmien suurimmat sallitut massat ja mitat nousivat Suomessa 1.10.2013 alkaen. Muutoksen yhteydessä ennen 1.11.2013 käyttöönotetut 2- ja 3-akseliset ajoneuvot saavat Suomessa viiden vuoden siirtymäajaksi kaksi tonnia suuremman kokonaismassan, mikäli valmistajan antamat tekniset enimmäismassat sen sallivat. Korotettujen kokonaismassojen siirtymäaika on voimassa 30.4.2018 asti, jonka jälkeen ajoneuvoissa palataan aikaisempiin enimmäismassoihin.

Volvon lähettämän tiedotteen mukaan nykyisin liikenteessä oleviin 2-akselisiin Volvo-busseihin voidaan myöntää enintään 1 tonni lisäystä tiellä sallittuun enimmäismassaan, koska tehtaan sallima enimmäismassa 2-akselisissa busseissa on viime vuosina ollut useimmissa malleissa 19 000 kiloa. Mikäli auton tyyppikilpeen ei ole merkitty suurempaa sallittua teknistä enimmäismassa kuin 18 000 kiloa, ei massojen korotus ole mahdollinen.

Ajoneuvossa käytettävät renkaat voivat kuitenkin pienentää suurinta sallittua kokonaismassaa. Mikäli etuakselilla käytetään renkaita, joiden kantavuus riittää vain 7100 kilon akselimassaan, rajoitetaan ajoneuvon suurin sallittu kokonaismassa 18600 kiloon.

Muutosten käyttöönotto vaatii aina muutoskatsastusta. Tätä varten tarvitaan Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafin lisäpöytäkirja, jossa annetaan selvitys auton maksimimassoista ja esimerkiksi jarrutiedot.

Volvo Bus Centerissä tuotetekniikan parissa työskentelevän Tom Rönnbergin mukaan prosessin neuvottelut viranomaisten kanssa ovat vieneet oman aikansa, mutta ensimmäisen Volvo bussin enimmäismassan korotus on jo tehty. 

Lue seuraavaksi