Uutiset

Autot

Kisa kiristyy, Doblò uudistuu

Julkaistu 23.1.2010

Kymmenen vuoden aikana Turkissa, Tofasin tehtaalla on valmistettu jo liki miljoona Fiat Doblòa, jotka omalta osaltaan ovat huolehtineet maailman tavaraliikenteen sujuvuudesta. Kuluvan vuoden aikana markkinoille tuotava uusi Doblò ottaa entistä tukevamman otteen myös henkilökuljetusten saralla. Doblò Cargo-pakettiauton ohella Doblò on nyt myös henkilöauto, tarjoten tilaa viidelle tai seitsemälle henkilölle.

Ulkoisesti Doblò on kasvanut edeltäjäänsä verrattuna maltillisesti, joskin määrätietoisesti, mikä on tuonut lisää tilaa niin ohjaamoon kuin tavaratilaankin. Aikaisemmin Doblò haukkasi tavaratilaan 3,2 tai 4 kuution kuorman, nyt ovien takaa löytyy tilaa 3,4 tai 4,2 kuutiolle mallista riippuen. Lyhyen ja pitkän korimallin lisäksi mallistoa on laajennettu lyhyeen malliin saatavalla kattokorotuksella, jonka ansiosta kuormatila kasvaa neljään kuutioon. Yksilölliseen päällirakentamiseen löytyy polku uusien alustamallien kautta.

Perus-Doblòn kantavuus on 750 kiloa, joskin valikoimasta löytyy myös 1000 kilon kantavuudella olevia versioita, joten tonniluokan pakettiauto on nyt aikaisempaa pienempi.

 

Vanhaa lähinnä nimessä

Doblòn uudistaminen ei rajoittunut vain ulkoisiin seikkoihin, sillä tekniikkapuoli sai sekin kokea varsin mittavia uudistuksia. Voimanlähteeksi tarjotaan aikaisempaa taloudellisempia ja ympäristöystävällisempiä Euro 5-moottoreita. Bensiiniä syövä 95 hevosvoimainen 1,4 litran kone ei varmaankaan tule olemaan myyntimenestys, mutta toisen sukupolven 1,3 ja 1,6 ja 2,0 litran turboahdetut ja välijäähdytetyt Multijet-koneet sen sijaan löytävät varmasti ystäviä myös suomalaisesta autoilijakunnasta.

Teholtaan 90-, 105- ja 135-hevosvoimaisten Common Rail-moottoreiden suuttimet ja polttoaineen suihkutusta ohjaavat venttiilit ovat kokonaan uusia ja niiden kerrotaan olevan aikaisempaa täsmällisempiä, mutta myös nopeampia ja joustavampia. Myös polttoainesuihkujen määrää kierron aikana on kasvatettu, mikä on parantanut moottorin ominaisuuksia paremman palamisen myötä. Uudistukset näkyvät myös huoltotarpeen vähentymisenä. Aikaisemmin Doblòn omistajan piti pyörähtää huollossa 20 000 kilometrin välein, nyt huollon väliä on kasvatettu 35 000 kilometriin.

Kaikki dieselkoneet on varustettu DPF-hiukkasuodattimen ohella myös polttoainetaloutta parantavalla Start&Stop-toiminnolla, joka sammuttaa moottorin esimerkiksi liikennevaloissa seisomisen ajaksi. Myöhemmin valikoimaa laajennetaan 115 hevosvoiman maakaasuvoimalalla, jolle toki kelpaa ravinnoksi myös bensiini toimintasäteen takaamiseksi.

Voimalinja jatkuu mallista riippuen joko viisi- tai kuusiportaisella manuaalivaihteistolla, joskin myöhemmin kuluvan vuoden aikana esitellään robottivaihteisto, joka on saatavilla 1,6-litraisen Multijet-dieselkoneen jatkeeksi.

Räätälöinti tekee tuloaan myös keveämpään kalustoon, Doblòn kohdalla tämä konkretisoituu muun muassa taka-akselin monivarsituetussa Bi-link-jousituksessa. Kantavuudeltaan 750 kilon Cargo-mallissa käytetään omamassan ja mukavuuden maksimoivaa, rakenteeltaan yksinkertaista jousitusta. Ensimmäistä kertaa tässä kokoluokassa Doblò on saatavilla myös 1000 kilon kantavuudella, joka saadaan aikaan kallistuksenvakaajan lisäämisen ohella vaihtamalla jousituksen kriittisiä komponentteja, kuten iskunvaimentimia ja jousia tukevammiksi. Henkilökuljetuksiin suuntautuvissa Doblòissa jousituksen räätälöinnissä on maksimoitu matkustusmukavuus turvallisuutta unohtamatta.

 

Tälle on kysyntää

Fiat tekee PSA-yhtymän kanssa laajamittaista yhteistyötä raskaampien tavara-autojen tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Uusi Doblò on edeltäjänsä tavoin Fiatin itsenäisen tuotekehityksen tulos, jota valmistetaan vain ja ainoastaan Fiatin tarpeisiin. Syykin on varsin yksinkertainen;

– Varastojen koko pienenee ja internet-kaupan myötä kotijakelu lisääntyy. Tavaroita toimitetaan entistä useammin, mutta entistä pienemmissä erissä, mikä lisää keveiden tavara-autojen kysyntää globaaleilla markkinoilla. Uskomme myyvämme vuosittain noin 90 000 Doblòa, joista yli puolet päätynee tavaraliikenteen pariin, uskoo Fiat tavara-autojen tuotejohtaja Antonino Mannina.

Doblòsta on räätälöitävissä hyvin monikäyttöinen työkalu, sillä valmistajan mukana seitsemästä perusversiosta on muokattavissa 370 erilaista ajoneuvoa joko tavarankuljetukseen tai henkilöliikenteeseen.

Uuden Doblò-malliston valmistus on jo alkanut, mutta Suomeen mallisto saadaan vasta loppukevään tai alkukesän aikana. Suomeen tuotavien mallien varustetaso ja hinnoittelupolitiikka selviävät myöhemmin kevään aikana. Ensituntumien perusteella Doblòon voi suhtautua luottavaisin mielin. Se on kompaktin kokoinen tavara-auto tai kätevä henkilökuljetin, kumpaa sitten tarvitseekaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi