Uutiset

Autot

Kierrätykseen kerättyjen renkaiden määrässä hurja kasvu

  • Suomessa kerättiin alkuvuodesta 22 433 tonnia autonrenkaita. Pelkästään vuotuinen kasvumäärä 3 484 tonnia merkitsisi renkaat rinnakkain asetettuna noin 94 kilometrin jonoa
  • Onnistunut autoloma alkaa jo olohuoneesta. Ennen matkaa kannattaa suunnitella reitti sekä tarkastaa katsastus- ja huoltovälit
  • Lain minimivaatimuksia paremmat renkaat pitävät auton tiessä sadekelilläkin. Kahden euron kolikko auttaa urasyvyyden selvittämisessä

Käytöstä poistuvien autonrenkaiden määrät ovat hurjassa kasvussa. Alkuvuoden aikana Suomessa otettiin talteen 22 433 tonnia renkaita, kun vuotta aikaisemmin vastaava määrä oli 18 949 tonnia.

Pelkästään kasvumäärä merkitsee 3 484 000 miljoonaa kiloa, eli 8 kilogramman keskiarvolla laskettuna noin 435 500 kerättyä rengasta.

Jos renkaan leveydeksi ajatellaan tyypillinen 215 mm, vierekkäin aseteltuna se merkitsisi noin 94 kilometrin jonoa.

”Aikamoinen matka! Sehän merkitsee suunnilleen ajomatkaa Helsingistä Pyhtäälle”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Kierrätysala ja autoilijat tekevät yhdessä hyvää työtä

Tuominen näkee kasvulle monta syytä. Yksi tärkeimmistä on Suomen Rengaskierrätyksen ja kierrätysoperaattoriKuusakoski Oy:n kanssa laajennettu keräysverkosto, joka kattaa jo 3000 vastaanottopistettä.

”Keräyspisteet ovat kiinnittäneet puolestaan yhä enemmän huomiota renkaiden varastointiin, eli pitämään paikat siisteinä ja välivarastot pieninä. Kiertoa nopeuttaa myös se, että takavuosien tapaan kuluttajat eivät varastoi vanhoja renkaita kellareissa ja autotalleissa.”

Lisäksi taustalla vaikuttaa rengaskaupan hyvä kesärengassesonki.

”Näemme kehityksen myönteisenä. Uudet ja hyväkuntoiset renkaat lisäävät liikenneturvallisuutta ja samalla saamme materiaalia kiertotalouden uusiokäyttöön, jota aktiivisesti kehitämme.”

Onnistunut autoloma alkaa olohuoneesta

Tänäkin kesänä moni suomalainen viettää osan kesäomasta autoillen. Kesälomareissulle kannattaa virittäytyä jo kotisohvalla.

”Ennen matkaa kannattaa tutkia, missä ja milloin ovat tietyöt ja suurimmat ruuhkat. Jos mahdollista, oma reitti kannattaa suunnitella niin, että ne voi välttää. Aikataulu on hyvä suunnitella mieluiten väljäksi”, Tuominen vinkkaa.

Samassa on hyvä hetki paneutua auton kuntoon. Katsastusasemien verkkosivuilta voi tarkastaa rekisterinumeron avulla, milloin oma auto on katsastettava. Niin merkkikorjaamot kuin suurimmat huoltoketjutkin puolestaan antavat verkkosivuillaan rekisterinumerolla tiedon seuraavasta huollosta.

”Jos huoltoväli osuu loppukesälle, yhtä hyvin auton voi käyttää huollossa jo ennen matkaa. Huolletulla autolla on huolettomampaa ajella, ja samalla huollossa voi pyytää tarkastamaan myös auton yleiskunnon.”

Kolikko ja silmä kertovat urien kunnon

Vaikka huolto ei ajankohtainen olisikaan, auto kannattaa käydä silmämääräisesti läpi. ´Autoilijan silmällä´ on hyvä tarkastaa renkaiden kunto.

”Renkaat pitävät auton tiessä, joten ei ole merkityksetöntä, missä kunnossa ne ovat. Sadekelillä vesiliirron välttäminen vaatii renkailta riittävän syvät urat, jotta vesi pääsee poistumaan renkaan ja tien välistä.”

Tieliikennelaki vaatii 1,6 mm urasyvyyden, mutta rengasalalla on havaittu, että vain vähintään 4 mm syvyiset urat ovat sadekelillä turvalliset. On siis aika kaivaa kuuluisa 2 euron kolikko esiin.

”Kolikon hopeareunus on 4 milliä. Jos se painuu uraan, on urasyvyyttä riittävästi.”

Vaikka nykyautot tunnistavat rengaspaineiden laskun, on paineet hyvä tarkastaa aika ajoin myös käsipelillä. Oikeat rengaspaineet löytyvät auton huoltokirjasta ja useimmiten myös kuljettajan ovenkarmin alaosasta. Mikäli kuormaa on paljon, kannattaa paineita hieman nostaa.

”Oikeat paineet auttavat auton hallinnassa, säästävät polttoainetta ja pidentävät renkaan käyttöikää, eli pitävät sen pikkuisen kauemmin kierrätysjärjestelmästämme poissa”, Tuominen listaa ja toivottaa rentouttavaa kesää ja leppoisia kilometrejä.

LUE MYÖS Topi Talvitiestä Vuoden tiepalvelumies 2019

Lue seuraavaksi