Uutiset

Autot

Keveitä autoja – tiivistä yhteistyötä

Kehä III:n varressa, aikaisemmin Sisun myynti- ja huoltopisteenä tunnetussa palvelukeskuksessa on huollettu Mercedes-Benz- ja Mitsubishi Canter-kalustoa kohta kahden vuoden ajan. Keveiden tähtiajokkien sekä luotettavuudestaan tunnettujen Cantereiden myynti maamme valtaväylän kupeessa sen sijaan alkoi reilu vuosi sitten. Myynti- ja huoltotoiminnan laajentaminen Lommilasta Vantaalle toi Vehon palvelut lähemmäs pääkaupunkiseudun pohjois- ja itä-alueiden asiakaskuntaa.

”Espoon Lommilassa myydään ja huolletaan keveitä ajokkeja entiseen tapaan, joskin aikaisemmin Pitäjänmäessä toiminut Taksicenterin huoltopalvelu sijaitsee nyt sekin Lommilassa”, muistuttaa myyntipäällikkö Rainer Sillanpää Vantaalla.

Pelkät lupaukset palvelun aloittamisesta eivät kuitenkaan tuo lisäarvoa asiakkaille tai palveluntarjoajalle. Vantaan Vehossa onkin panostettu merkittävästi osaajiin, eli automyyjiin, työnjohtajiin ja asentajiin, jotka mahdollistavat asiakkaiden kitkattoman palvelun.

”Uudistimme myyntiorganisaatiotamme laajemminkin liittämällä Lahden toimipisteen osaksi Mika Liljeströmin luotsaamaa Etelä-Suomen myyntialuetta, johon kuuluvat lisäksi Espoon ja Vantaan toimipisteet”, kertoo Sillanpää.

Vantaalla automyyntiä hoitavat nyt alalla tutut miehet: Keveämpiä ajokkeja myy Espoosta Vantaalle siirtynyt Matti Karjalainen, kalustoa raskaampaan siirtoon sen sijaan löytyy aikaisemmin samassa pisteessä, joskin muita merkkejä myyneen Matti Kampmanin huoneesta. Lahden alueen myynnistä vastaa edelleen pitkän uran Vehossa tehnyt Ilari Järvinen.

 

Verovähennysoikeudessa epätietoisuutta

Sillanpään mukaan asiakaskunnan tavoittaminen uudella toimipisteellä on varsin haastavaa pienyrittäjävaltaisella alalla. Asiakkaat käyvät osin tiedostamattakin asioimassa siinä tutussa toimipisteessä tutun henkilökunnan kanssa, vaikka merkin toinen piste olisikin lähempänä tai muutoin sopivammassa paikassa. Tuttujen automyyjien kanssa asiointi sen sijaan onnistuu helpommin myös vieraassa toimipaikassa.

”Kaupanteon jälkeen samaan paikkaan tullaan helpommin esimerkiksi huoltoon”, tietää Sillanpää, jonka mukaan Vantaan toimipisteen huoltopalvelut erityisesti työnjohdon toiminnan osalta ovat saaneet asiakaskunnalta vankkumatonta kiitosta.

Paljolti joustavan ja ammattitaitoisen huollon sekä vahvistetun myyntiorganisaation ansiosta asiakasvirta on kuluvan talven aikana saatu kääntymään vilkkaammaksi, joskin kauppoja tehdään edelleen harmittavan vähän. Uusien autojen myynnin vähentyminen jättää jälkensä myös käytettyjen autojen markkinoihin, jotka kulkevat jälkijunassa nekin.

”Hyväkuntoisista käytetyistä pakettiautoista on jatkuva pula”, harmittelee Sillanpää, jonka mukaan taantuman ohella myös yritysasiakkaiden epätietoisuus autoverotuksesta siirtää autonhankinnan ajankohtaa kauemmas tulevaisuuteen.

Monet uskovat erheellisesti arvonlisäveron vähennysoikeuden poistuneen auton hankinnasta kokonaan. Arvonlisäveron saa edelleen vähentää, joskin vain ajoneuvon autoverottomasta hinnasta. Sillanpään esimerkin mukaan vajaan 38 000 euron hintaisessa pakettiautossa oli aikaisemmin vähennykseen oikeuttavaa arvonlisäveroa vajaan 7000 euron verran, nyt vähennys on pudonnut vajaaseen 6000 euroon.

”Asiakkaan verottomassa nettohinnassa on siis reilun tuhannen euron hintaero aikaisempaan verrattuna. Kokonaan verovähennysoikeus ei kuitenkaan ole kadonnut”, muistuttaa Sillanpää.

 

Kiiltoa kylkeen

Yrityksen käyttöön hankittu ja autoilijan tai muun käyttäjän nimin varustettu pakettiauto toimii tavarankuljettajan ohella myös yrityksen liikkuvana mainoksena – niin hyvässä kuin pahassakin. Varsinkin kaupunkiliikenteessä liikkuvan ajoneuvon havaitsevat päivittäin tuhannet silmäparit, joten huomioarvo on melkoinen.

”Panostus yrityksen liikkuvaan käyntikorttiin on varmasti kannattavaa”, pohtii Tuusulassa toimivan Hio-Mex Oy:n Tapani Arokoski.

Kolmenkymmenen vuoden ajan ajoneuvojen rosteriosia suunnitellut ja valmistanut Hio-Mex on tuonut nyt markkinoille uudenlaista ajattelua edustavan HardLine-malliston, joka koostuu yksinomaan Mercedes-Benz Vito ja Sprinter ajokkeihin soveltuvista lisävalokiinnikkeistä, alleajosuojista sekä helmasarjoista.

”Useimmiten materiaalina käytetään pyöreää putkea, joka on tässä kohdin korvattu särmätyllä rosteriprofiililla, joka antaa varusteille kokonaan uudenlaisen ilmeen”, kertoo Mika Sassi Hio-Mexilta.

Varusteiden materiaalina käytettävä rosterilevy antaa enemmän mahdollisuuksia ajoneuvon linjojen myötäilyyn tai korostukseen. Sassin mukaan särmättyjen varusteiden kestävyys on yhtäläinen putkimateriaalin kanssa, mikä on testattu yrityksen omassa kalustossa.

”Kuluvan talven lumet ovat koetelleet varusteita, jotka ovat säilyneet vaurioitumattomina”, kertoo Tapani Arokoski, joka muistuttaa rosterin hyvistä ominaisuuksista.

Käytännössä materiaali on ikuista, sillä työstämisen jälkeen osat käytetään peittauksessa, joka poistaa kaikki epäpuhtaudet pinnasta. Tämän jälkeen osat kiillotetaan sähkökemiallisesti, mikä saa aikaan rosterin kiillon. ”Erittäin sileä ja tasainen pinta kestää hyvin rasitusta, pintaan mahdollisesti nousevat, helposti poistettavat ruostetäplät ovat aina peräisin irtokivistä tai renkaiden nastoista”, muistuttaa Sassi, jonka mukaan vaurioiden korjaus hoituu helposti hitsaamalla, jonka jälkeen kappaleet voidaan kiillottaa uudelleen.

Hio-Mexin tuotteiden suunnittelussa on huomioitu asentamisen helppous ja ajoneuvotakuun säilyminen. Kaikki varusteet kiinnitetään ajoneuvossa jo oleviin reikiin, joten korroosiolle alttiille uusille rei’ille ei ole tarvetta. Sassin mukaan tuotannon, asennuksen ja kestävyyden yhteensovittaminen kilpailukykyisen hinnan kanssa on välillä haastavaa, joskin myynnin kannalta erittäin tärkeää.

”Asentajiemme mielestä Hio-Mexin valmistamien tuotteiden asennus on erittäin helppoa ja nopeaa, mikä on olennainen seikka hinnoittelun pitämiseksi kilpailukykyisenä”, muistuttaa Sillanpää.

Valtaosa Hio-Mexin valmistamista lisävarusteista asennetaan merkkikorjaamolla asennustyön helppoudesta huolimatta. Tähän on johtanut muun muassa CAN-väylätekniikka, joka ei mahdollista omatoimista lisävaloasennusta. Nykyajan asiakkaat arvostavat myös palvelua, eli he haluavat hakea myyjältä ajoon valmiin tuloksentekijän, joka on tarvittaessa varusteltu Hio-Mexin valmistamilla kotimaisilla varusteilla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi