Uutiset

Autot

Jousituksella mukavuus kuntoon

Jousituksen säädettävyyttä voidaan parantaa myös ilma- ja rautajousen yhdistelmällä. ”Esimerkiksi matalalattia-Caddy on sellainen ratkaisu, että siihen ei järkevästi saa täysilmaratkaisua, sillä se vaatisi lattiaan muutoksia poikittaisrakenteiden takia. Näissä paras ratkaisu on ilmapalje rautajousen lisänä, mutta myös rautajousen muutoksilla saadaan parannettua mukavuutta. Normaaliin Caddyyn ilmajousitus on saatavana.”

”Esimerkiksi Caddyyn meillä on tarjolla takajousien vahvistuspakettia, jolla on tarkoituksena kuormakantavuuden parantaminen normaalijousitusta vahvistamalla. Näitäkin voidaan tehdä erilaisia sen mukaan, painotetaanko mukavuutta vai kuormankantokykyä. ”

Ilmapalkeita käyttäessä voidaan rautajousituksesta tehdä mukavuuspainotteinen, jolloin lisäkantavuutta saadaan lisäämällä ilmapalkeeseen painetta. Yksinkertaisimmillaan alkuperäiseen jouseen lisätään kumipalje ja säätöä varten on venttiili, jonka kautta painetta voidaan lisätä tai vähentää samalla tapaa kuin renkaista. Säädettävyyttä helpottaa kaukosäätöinen kompressori, jolloin jousituksen painetta voidaan säätää vaikka ajon aikana. Pisimmälle viedyssä versiossa on automaattinen tasonsäätö, jolloin jäykkyys säätyy aivan itsekseen.

”Todella positiivinen kokemus”

Verhoomo Sorsan tuotantopäällikkö Ilari Salosella on seitsemän hengen Caddy. ”Minulla on seitsemän hengen perhe ja siksi matkoilla auto on hyvin täyteen lastattu. Erityisesti routaheittoisilla teillä tuli ongelmia siitä, että jouset pohjaavat. Ennen talvilomareissua Lappiin kyselin Punkan Teemulta, josko asialle voisi tehdä jotakin ja hän suositteli ilmapaljetta lisäjousitukseksi.” Verhoomo Sorsalla on tehty myös matalalattiaversioita Caddystä, mutta Salosen auto on normaalilattialla.

”Töidenkin puolesta asia kiinnosti ja mittasin pohjauskumien etäisyyden jousista täydellä kuormalla, kun kyydissä oli vielä kattoboksi suksineen. Väliä toppareihin oli kolme senttimetriä. Ilmapalkeen asentamisella perä nousi kolme–neljä senttiä. Nyt ajettavuus on yhtä hyvä, on täysi poka päällä tai tyhjä auto. Ihan kuin uusi auto. Tyhjänä eroa entiseen ei ole, sillä autossa on perusjousena alkuperäinen. Tämä minun ratkaisuni on aivan peruspaketti, eli venttiilistä säädettävä, ja se on tässä tapauksessa aivan oikea ratkaisu”, sanoo Salonen.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi