Uutiset

Autot

Jopa puoli miljoonaa autoilijaa aiheuttaa turhia päästöjä – Michelinin rengaspainekiertue

– Kun vertaamme tuoreita tuloksia kahden vuoden takaisiin, voimme todeta tilanteen hieman parantuneen siinä mielessä, että vähintään 1 baria liian alhaisilla rengaspaineilla ajavien osuus on vähentynyt. Toisaalta kuitenkin 0.5 baria – 1 baria liian alhaisilla paineilla ajavien määrä on hieman kasvanut, sanoo Michelin Nordicin ympäristöasioista vastaava Lennart Lomaeus.

Puoli miljoonaa suomalaista ajaa vaarallisen alhaisilla rengaspaineilla

Tämän vuoden rengaspainekampanjassa vaarallisen alhaisilla, yli 1 barin liian alhaisilla paineilla ajoi 2,9 prosenttia testatuista. Autokantaan suhteutettuna se merkitsee 74 500 autoa. Lisäksi 0,5-1 baria liian alhaisilla paineilla ajoi 16,4 prosenttia testatuista eli autokantaan suhteutettuna 425 400 autoa. Eli puoli miljoonaa suomalaista ajaa vaarallisen alhaisilla rengaspaineilla.

– On vaarallisempaa ajaa liian alhaisella rengaspaineella kuin liian korkealla rengaspaineella. Liian korkea rengaspaine heikentää kuitenkin myös renkaan ominaisuuksia ja ajomukavuutta normaaliajossa, Lomaeus muistuttaa.

Oikea rengaspaine vaikuttaa auton hallintaan ja renkaan käyttöikään. Jo 0,5 baria liian alhainen rengaspaine lyhentää renkaan käyttöikää neljänneksellä. Jarrutusmatka on pidempi ja ääritilanteissa auton hallinta on vaikeampaa. Myös riski joutua vesiliirtoon kasvaa. Lisäksi liian alhainen rengaspaine on yleisin taustavaikuttaja renkaan puhkeamiseen.

Alhainen rengaspaine vaikuttaa myös ympäristöön

Liian alhainen rengaspaine lisää auton polttoaineen kulutusta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että yhden barin liian alhainen paine kasvattaa kulutusta kuudella prosentilla. Lisääntynyt polttoaineenkulutus kasvattaa auton hiilidioksidipäästöjä ja vaikuttaa suoraan ympäristöön.

– Monet autoilijat rasittavat ympäristöä tietämättömyyttään. On yllättävää, että niin harvat autoilijat ymmärtävät rengaspaineen todellisen merkityksen niin ympäristöasioissa kuin omassa polttoainetaloudellisuudessa, sanoo Lennart Lomaeus.

Otetaan esimerkiksi auto, joka kuluttaa oikeilla rengaspaineilla kahdeksan litraa sadalla kilometrillä ja jolla ajetaan vuodessa 18 000 kilometriä (AKE, keskimääräiset ajokilometrit). Näillä luvuilla polttoainetta kuluu 1440 litraa vuodessa. Suomen teillä on 2,6 miljoonaa henkilöautoa. Michelinin vuonna 2008 toteuttaman rengaspainekampanjan mukaan 2,9 prosenttia (2006: 4,4 prosenttia) autoilijoista ajaa vähintään 1 baria liian alhaisilla rengaspaineilla (polttoaineenkulutus +6%) ja 16,4 prosenttia (2006: 14,9 prosenttia) vähintään 0,5 – 1 baria liian alhaisilla paineilla (polttoaineenkulutus +1,5 %). Tämän hetkiseen ajoneuvokantaan suhteutettuna nämä merkitsevät peräti 38 000 tonnin ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
* laskelmissa käytetty CO2-päästöt per polttoainelitra 2,4 kg

 

Lue seuraavaksi