Uutiset

Autot

Iveco Magelys Pro – vuoden pitkän matkan linja-auto 2016

International Bus & Coach of the Year -tuomaristo on valinnut Iveco Magelys Pro -linja-auton vuoden kansainväliseksi linja-autoksi 2016, eli International Coach of the Year 2016 -tunnustuksen saajaksi. International Bus & Coach of the Year -tuomaristoon kuului kokeneita toimittajia 22:sta Euroopan johtavasta linja-autolehdestä. Voittaja valittiin Coach Euro Test -tapahtumassa, joka järjestettiin tänä vuonna kesäkuussa Bulgarian Plovdivissa. Ainoastaan Euro Test -tapahtumaan osallistuneet autot voivat olla ehdolla vuoden linja-autoksi.

Vaikka Magelys ei sinällään ole uusi nimi linja-automarkkinoilla, tämä Euro6-määräysten myötä uudistettu auto tarjoaa useita innovaatioita. Yksi niistä on Iveco-malliston tunnusmerkiksi noussut etuosan hymyä muistuttava ”Silver Smile” -muotoilu.

Myös linja-auton sisäosat ovat tyylikkäät. Uudessakin Magelysissä on hyväksi havaittuun tapaan lasitetut katon sivuosat, jotka mahdollistavat valoisammat sisätilat, ja samalla ikkunoiden vieressä istuville matkustajille jää enemmän tilaa. Tyylikästä ulkomuotoa täydentävät linja-auton verkkoyhteysmahdollisuudet ja kehittyneet viihdejärjestelmät, jotka tarjoavat matkustajille jopa 250 elokuvan valikoiman.

Jotta raati pääsi todistamaan mallin monipuolisuutta, testitapahtumaan valitussa mallissa oli pyörätuolin nostolaite linja-auton pientareen puolella sekä irrotettava pöytäasennelma, joka antaa linja-autonkuljettajalle mahdollisuuden ottaa pyörätuolimatkustaja kyytiin irrottamatta istuimia.

Hieman yllättävästi ehdokkaiden joukosta Magelys oli ainoa, joka ei hyödynnä EGR (pakokaasun takaisinkierrätys) -järjestelmää moottorin pakokaasupäästöjen hallinnassa, vaan luottaa tässä ainoastaan SCR (selektiivinen puhdistus) -järjestelmään. Lisäksi FPT Cursor 9 -moottorin kapasiteetti on vain 8,7 litraa, mutta se tuottaa 294 kW:n tehon (400 hv) ja 1 700 Nm:n väännön 1 250 kierroksella minuutissa. Sen parina on automaattinen ZF AS-Tronic -vaihteisto. Polttoaineenkulutus on jopa 10 % pienempi verrattuna Euro5-moottoriin, missä apuna on lisäksi 200 kg pienempi paino. Linja-autolla ei kenties rallia ajeta, mutta sen teho on riittävä.

Magelys-mallissa Iveco on keskittynyt tehokkuuteen, ja tuomaristo arvosti sitä, kuinka tämä tulee monipuolisesti ilmi suunnittelussa ja sen myötä liikennöijän kokonaiskustannusten pienenemisessä.

Linja-autossa on tietenkin kaikki viimeisimmät ajoturvallisuusominaisuudet, kuten ohjauspyörän vivusta ohjattava mukautuva vakionopeussäädin. Tärkeintä on kuitenkin, että siinä on kunnossa myös perusasiat, kuten erityisen selkeän kokonaiskuvan antavat peilit.

Magelysissä viehätti erityisesti sen hinta-laatusuhde: siinä rahoilleen saa vastinetta muodossa, jossa teknisistä ominaisuuksista tai materiaalien laadusta ei ole tingitty. Lisäksi se on pitkän käyttöiän ajoneuvo, jota voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin.

Magelys perii tittelin Setra ComfortClass S515HD -linja-autolta. Se sai Vuoden linja-auto 2014 -tunnustuksen Itävallan Ybbs an der Donau -kaupungissa järjestetyn Coach Euro Test -tapahtuman yhteydessä.

Palkinto ojennetaan uudelle voittajalle Belgian Kortrijkissa järjestettävässä Busworld-näyttelyssä, joka on avoinna yleisölle 16.–21. lokakuuta 2015.  

Lue seuraavaksi