Uutiset

Autot

Irisbus Magelys Pro – eurooppalainen moniosaaja

Reilut viisi vuotta sitten markkinoille talutettu Irisbus Magelys herätti huomiota paitsi totutusta poikkeavalla muotoilulla, myös ennakkoluulottomalla ja matkustamon valoisuutta kasvattavalla kattoikkunaratkaisulla. Täysiverisen turistiauton mittava varustelu yksityiskohtineen pyrki nostamaan linja-automatkustamisen tasoa aiemmasta. Magelys vetosikin keski- ja eteläeurooppalaisiin asiakkaisiin, mutta Suomessa tuote ominaisuuksineen maistui jo liian makealta. Oma merkitys laimeaan suosioon lienee myös varustuksen ja ominaisuuksien mukanaan tuomalla lisällä hankintahintaan.

Irisbusin markkinointiosastolla on huomattu linja-autoliikenteen painivan kustannuskurimuksessa myös Suomen ulkopuolella, minkä vuoksi tuotekehityksessä kaivettiin esiin Magelyksen piirustukset ja tekniset erittelyt uuden vaihtoehdon luomiseksi. Tavoitteena oli korkeaa, mutta kustannustehokasta matkustusmukavuutta tarjoava kaukoliikenneauto, joka soveltuisi niin linjaliikenteeseen kuin tilausajokäyttöönkin. Viime kesänä lehdistön eteen tuotiinkin Irisbus Magelys Pro, jonka suurimmat erot sisarmalliinsa verrattuna piilevät kuljettajan aitioon johtavassa ovessa sekä matkustajien penkki- ja valaisinratkaisuissa.

Tunnettu voimalinja

Äkkiseltään Magelys Pro muistuttaa sisarmalliaan, sillä korirakenne ja alustaratkaisut ovat identtisiä. Yhtenäinen etuakseli on korvattu erillisjousituksella, joka rakentuu kallistuksenvaimentajan sekä iskunvaimentimien ja kahden ilmapalkeen ympärille. Taka-akselilla matkantekoa tasaamassa on neljä ilmapaljetta sekä samoin neljä iskunvaimentajaa yhdessä kallistuksenvaimentajan kanssa.

Fiat Powertrainin valmistama 10 litran Iveco Cursor -moottori sijaitsee auton takana pitkittäin. Kuusisylinterisen, muuttuvageometrisella turboahtimella varustetun rivimoottorin suurin teho on 450 hevosvoimaa maksimivääntömomentin ollessa 2100 Nm. Euro 5 –päästötason saavuttaminen vaatii Ivecon voimaloiden yhteydessä aina AdBlue-urealiuoksen käyttöä. Vielä viime vuosikymmenen puolivälissä ureaa vaativaa SCR-teknologiaa vierastettiin, mutta käyttökokemukset ovat osoittaneet tekniikan olevan toimivaa ja luotettavaa. Ivecon tapauksessa myös tulevaisuuteen katsotaan varsin valoisasti, sillä valmistaja lupaa tuoda markkinoille yksinomaan SCR-teknologian ja urean voimin toimivia Euro 6 –päästönormin mukaisia moottoreita. Useimmat moottorivalmistajat kun kertovat hyödyntävänsä tulevissa voimanlähteissä sekä EGR- että SCR-teknologiaa. Kuljettajan työn kannalta valitulla linjalla ei ole merkitystä, mutta maksajan näkökulmasta katsottuna yksinkertaisemman moottoritekniikan etuna on myös sen alhaisempi hankintahinta.

Voimalinjan jatkeena koeajokissa oli ZF:n valmistama automatisoitu 12-portainen AsTronic-vaihteisto integroidulla hidastimella varustettuna. Voimanvälittäjäksi voi valita myös 6-portaisen manuaalivaihteiston, joskin silloin moottorina on aina saman 10 litran koneen 380-hevosvoimainen vaihtoehto.

Ajossa automatisoitu vaihteisto osoittautui erittäin toimivaksi ja vaihtamistapahtumaltaan hienostuneeksi. Koeajokin varustukseen kuului myös lisävarusteena hankittava mäkilähtöavustin, joka ZF:n vaihteistojen yhteydessä on suositeltava varuste kytkimen verkkaisuuden vuoksi. Lähtö vastamäkeen ilman avustinta vaatisi käsijarrun käyttöä, mikä ei ole enää nykyaikaa 2010-luvulla. Mäkilähtöavustimen pitäisikin kuulua vakiovarusteeksi AsTronic-vaihteiston yhteydessä, sillä avustimen puutteella pilataan muutoin hyvän ja toimivan vaihteiston maine.

Mukavuutta matkustamoon

Magelys Pro –perheeseen kuuluu kaksi koripituutta – koeajetun 12,2-metrisen auton ohella valikoimassa on myös 12,8-metrinen vaihtoehto, joka mahdollistaa jopa 57+1+1 –paikkaisen istuinjärjestelyn. Koeajokkiin oli kuljettajan ja oppaan lisäksi sovitettu paikat 49 matkustajalle, joskin valmistajan mukaan tila riittää myös 53 matkustajapaikalle jalkatilaa kutistamalla. Koeajokin penkkijärjestyksellä jalkatila on riittävä tarjoten mukavan istuinpaikan myös pidempien matkojen ajaksi. Irisbusin istuimet on mahdollista varustaa joko lyhyellä tai pidemmällä istuintyynyllä asiakkaan toiveiden mukaan. Koeajokkiin valittu pidempi istuinosa oli allekirjoittaneelle pituudeltaan sopiva, mutta lyhyemmät matkustajat toivoisivat varmasti lyhyempää ratkaisua. Kaikille optimaalinen vaihtoehto taitaa syntyä ainoastaan säätömahdollisuuden kautta, joskin tämä valinnanmahdollisuuskin on jo hyvä lisä tarjontaan. Istuinmukavuudeltaan hyvää tasoa olevissa istuimissa on reilun selkänojan kallistusmahdollisuuden ohella myös sivuttaissiirtomahdollisuus käytävän vieressä sijaitsevilla istuimilla.

Kaarevien kattoikkunoiden ansiosta tunnelma matkustamossa on hyvin valoisa ja avara. Kattoikkunat päästävät matkustamoon reilusti valoa, vaikka ovatkin kooltaan varsin rajalliset. Käytetyn ratkaisun toinen etu piilee sisäkorkeuden kasvamisessa, sillä ikkunapaikalla on matkustajan pituudesta riippuen miltei täysi seisomakorkeus. Perus-Magelyksessä matkustajakohtaiset valaisimet on integroitu istuimiin, mutta Pro-vaihtoehdossa valaisimet löytyvät tuttuun tapaan kattoon asennettujen ilmasuulakkeiden äärestä.

Koeajokin varustukseen kuului myös keskioven luona sijaitseva wc sekä etuoven luona oppaan istuimen edestä löytyvä jääkaappi, jonka vetoisuuden valmistaja ilmoittaa tölkkien avulla. Jääkaappiin luvataan mahtuvan kaikkiaan 75 kappaletta 0,33 litran tölkkejä.

Koeajokin sisustuksen pääväreinä oli sininen yhdessä penkeissä käytetyn keltaisen tehosteen kera. Katossa käytetty värisävy veti kohti ruskeaa värimaailmaa. Tarjolla oleva värivalikoima on nykymaailmalliseen tapaan varsin laaja, mikä saattaa aiheuttaa runsaudenpulaa auton räätälöintivaiheessa. Maahantuojan mukaan Magelys Pro –auton tilaamisessa ja yksityiskohtien hiomisessa hyödynnetään tietotekniikkaa totuttua enemmän, sillä matkustamon sisustussuunnittelu tehdään tietokoneohjelmiston avulla. Siten asiakkaalle piirtyy havainnollinen kuva käytettyjen materiaalien ja sävyjen yhteensopivuudesta jo tilausvaiheessa.

Monitoimi-Magelys

Kuljettajan kannalta Magelys Pro on varsin yllätyksetön työkaveri, jonka kanssa on helppo tehdä sinunkaupat. Alkuperäisessä Magelyksessä kuljettajan istuimelle kuljetaan omasta ovesta, joka Pro-mallissa on jätetty kokonaan tekemättä. Ratkaisulla on erityisesti taloudellisia vaikutuksia, mutta samalla kuljettajan työympäristö on muuttunut hiljaisemmaksi ja myös turvallisemmaksi. Avattava ovirakenne tuo mukanaan ainakin myöhemmässä vaiheessa tuulensuhinoita, joilta vältytään kiinteässä rakenteessa.

Kuljettajan istuimen oikealla puolen on varsin muhkea ja tarpeeton konsoli, joka on peruja manuaalivaihteistosta ja vaihdekepistä. Kolmella kojelautaan asennetulla keinukytkimellä käytettävästä automatisoidusta vaihteistosta johtuen umpinainen konsoli joutaisi pois kulkua hankaloittamasta. Konsoli tuntuu entistä turhemmalta huomatessaan sen olevan tyhjää täynnä ja tarkoitusta vailla.

Ilmajousitetun istuimen ja ohjauspylvään säätömahdollisuuksien ansiosta oiva ajoasento löytyy varsin vaivatta. Kaarevan muotoilun ansiosta kytkimet ja muut hallintalaitteet asettuvat oivasti kuljettajan työympäristöön käden ulottuville.

Näkyvyys kuljettajan istuimelta auton ympäristöön on suhteellisen hyvä reilujen ikkunapintojen ja varsin onnistuneiden peilien ansiosta. Kuljettajan istuimelta katsoessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä vasemman puolen luppakorvapeiliin, jonka näyttämästä osa piiloutuu A-pilarin taakse. Peilin sijoitus on kompromissi A-pilarin ja syntyvän etuylityksen välillä ja suunnittelussa on tässäkin kohdassa tehty varmasti kaikki voitava.

Pikaisen tutustumisen perusteella Irisbus Magelys Pro tuntuu sopivalta työkalulta niin tilausajoihin kuin pidempään linjaliikenteeseenkin. Kuljettajan työpisteessä on huomioitu kaikki tarvittava ja matkustamo tarjoaa kyytiläisille viihtyisän ja ennen kaikkea melutasoltaan alhaisen matkan. Kaukoliikenteessä Irisbus on suomalaisille edelleen vieras merkki, jonka kanta ei ole monien muiden merkkien tavoin kasvanut käytettyjen tuonnin myötä. Magelys Pro ja sen ominaisuudet osoittavat kuitenkin eurooppalaisvalmistajan tuotteiden olevan kypsiä myös pohjoismaisten autoilijoiden poimittaviksi.

Tekniset tiedot

Irisbus Magelys Pro

Moottori

–          Iveco Cursor 10

–          10 litran rivimoottori

–          teho 450 hv (330 kW)

–          vääntömomentti 2100 Nm

Vaihteisto

–          12-portainen automatisoitu AsTronic

–          vaihteistoon integroitu hidastin

Alusta

–          edessä erillisjousitus kahdella ilmapalkeella

–          takana jäykkä akseli neljällä ilmapalkeella

Mitat ja massat

–          pituus 12,2 metriä

–          korkeus 3,62 metriä

–          akseliväli 6,32 metriä

–          sisäkorkeus käytävällä 2,1 metriä

–          istuinjärjestely 49+1+1

–          tavaratilan kapasiteetti 9,5 kuutiota

–          tehtaan sallima kokonaismassa 19 tonnia

–          kokonaismassa Suomen tieliikenteessä 18 tonnia

–          polttoainesäiliö 480 litraa

–          AdBlue-säiliö 60 litraa

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi