Uutiset

Autot

Ilman paikallispäästöjä kaupungin läpi – Täyssähköisen Mercedes-Benz Citaron lähtölaskenta on käynnistynyt

Nollapäästöisen linja-auton lähtölaskenta on käynnissä: ensi vuoden loppuun mennessä Mercedes-Benz aloittaa täyssähköisen kaupunkilinja-auton sarjavalmistuksen. Uusi sähköinen linja-automalli perustuu Daimlerin kansainväliseen menestystuotteeseen Mercedes-Benz Citaroon.

”Kaupunkibussimme paikallispäästöt ovat nollatasolla, ja auto on äärimmäisen hiljainen kaupunkiympäristössä. Insinöörit vievät parhaillaan läpi todella kattavaa prototyyppien testiohjelmaa kovissa olosuhteissa. Tekninen ratkaisumme perustuu voimalinjan moduulijärjestelmään ja kehittyneeseen lämmöntuotannon hallintaan, ja tulos on selvä: akkukäyttöinen Citaro on alan uusi virstanpylväs”, Daimler Busin johtaja Hartmut Schick vakuuttaa.

Moduulirakenteiset akut mahdollistavat tarpeen mukaan räätälöidyn toimintamatkan

Mercedes-Benz juhli äskettäin 50 000. Citaronsa valmistumista, mutta maailman suosituimman bussimallin kehitys jatkuu pysähtymättä. Juuri esitellyn diesel- ja kaasukäyttöisen Citaro hybridin jatkoksi on valmistumassa täyssähköinen Citaro-versio, jonka energiavarastona on litiumioniakusto.

Akut ovat moduulirakenteiset, joten tulevan sähkölinja-auton toimintamatka voidaan räätälöidä kulloisenkin asiakkaan ja reitistön vaatimusten mukaiseksi. Citaron akkuja voidaan ladata normaaleista pikalatauspisteistä sekä auton jarrutusenergialla. Taka-akselin voimantuotannosta vastaavat sähkötoimiset napamoottorit, joita on käytetty jo aiemmin Citaro G BlueTec Hybrid -linja-automallissa.

Kehittynyt lämmönsäätelyjärjestelmä vähentää energiankulutusta olennaisesti 

Yksi Citaro-täyssähkölinja-auton erityispiirteistä on aikaisempaa selvästi kehittyneempi lämmöntuotannon säätelyjärjestelmä, joka ohjaa sekä ajomoottoria että ilmastointia. Järjestelmä vähentää auton energiankulutusta selkeästi ja pidentää siten toimintamatkaa ilman, että akuston kokoa tai akkujen määrää olisi kasvatettava.

Takana onnistunut testijakso äärilämpötiloissa, ensiesittely syyskuussa 2018 

Täyssähkö-Citaro käy parhaillaan läpi samaa kattavaa ja rankkaa testiohjelmaa, jolle jokainen Mercedes-Benzin valmistama linja-automalli altistetaan. Citaro-prototyypit ovat jo suorittaneet menestyksellä talvitestiohjelman Napapiirin arktisissa olosuhteissa sekä kesätestit Sierra Nevadan paahteessa Espanjassa. Seuraavaksi ovat vuorossa kestävyystestit ja tuotteen hienosäätö sen varmistamiseksi, että Citaron täyssähkömalli tarjoaa saman luotettavuus- ja käyttöasteen kuin Mercedes-Benzin perinteiset kaupunkilinja-autot.

Mercedes-Benz suunnittelee aloittavansa uuden kaupunkibussimallin sarjatuotannon ensi vuoden syksyllä. Sopimuskirjat täyssähköisen Citaron toimituksista on jo avattu. Tuotantovalmis linja-auto esitellään syyskuussa 2018 Hannoverin kansainvälisessä hyötyajoneuvonäyttelyssä.

Lue seuraavaksi