Uutiset

Autot

Ilmajoen palveluautona FT-Bus Ducato F-Line

Ilmajoen kunnan sosiaalipuolen palveluauto uusittiin ja uusi auto otettiin käyttöön nyt vuodenvaihteessa. Autolla ajetaan monipuolista ajoa. Aamu- ja iltapäivisin sillä kuljetetaan vammaisia – aamulla työhön toimintatalolle ja iltapäivällä takaisin. Päivällä autolla jaetaan ateriapalvelun kuljetukset. Lisäksi autolla hoidetaan toimintatalon harjoittamaan alihankintatyöhön liittyviä materiaaleja ja tavaroita, yleensä perävaunu perässä. Viikonloppuisin auto on asumisyksikön käytössä asukkaiden virkistystoimintaa, kuten retkiä varten. Mahdollisuuksien mukaan autoa käytetään lisäksi esimerkiksi kunnan henkilöstön koulutusmatkoihin.

Monipuolisten tarpeiden takia auton hankintaa suunniteltiin tarkkaan, jotta se vastaa tarpeita mahdollisimman hyvin. ”Auto piti olla riittävän tehokkaalla moottorilla, koska välillä perässä on perävaunu ja henkilöitä lisäksi kyydissä. Ajamisen helpottamisen takia haluttiin automaattivaihteisto”, kertoo auton hankinnasta vastannut Timo Nisula Ilmajoen kunnasta.

Yhteistyökumppanit löytyivät

Sopivaksi alustaksi valikoitui Fiat Ducato 3.0 Multijet ComfortMatic 6 -robottivaihteistolla. ”Kuljettajalla ei ollut aikaisempaa kokemusta automaattisesta vaihteistosta ja siten hänellä oli pientä ennakkoluuloa sitä kohtaan. Nyt kuljettaja on ajanut autolla kolmen päivän ajan eikä enää antaisi robottivaihteistoa pois, niin loistavalta se tuntuu. Tehoa tuossa 160 hevosvoimassa on ehkä vähän turhankin paljon, mutta tämä tehokkain vaihtoehto oli ainoa johon on saatavana automatisoitu vaihteisto.”

Keskeistä autossa on henkilökuljetukset, mukaan lukien pyörätuolimatkustajat. Siten perusratkaisua haettiin invataksin pohjaratkaisuista. Fiateihin bussisisustuksia tekevän Fix-Tenin mahdollisuus räätälöidä autoa pitkälle tarpeen mukaan oli myös tärkeä lenkki kokonaisuudessa. ”Meille tärkeitä ominaisuuksia olivat kunnolliset lämpöeristykset ja lämpölasit. Asiakkaiden kannalta hyvät kahvat molemmin puolin ovia ja leveä keskikäytävä ovat tärkeitä asioita.”

Invahissin sijaan Nisula kaavaili suunnitteluvaiheessa ramppia ja sellainen autoon tulikin. ”Silta on jo osoittautunut loistavaksi valinnaksi. Sen avulla pyörätuoli siirtyy nopeammin kuin hissillä. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää tehokkaasti tavaroiden lastauksessa. Neljäsataa kiloa kantava ramppi ei paina paljoa ja ottaa auton takaosassa vain 25 senttimetriä tilaa. Ramppi on paljon monikäyttöisempi, toimivampi ja edullisempi kuin hissi.”

On onni, että meillä kunnassa on tällainen palveluauto. Toisaalta hieman ongelmallista on, että auton täytyy taipua moneen eri käyttötarkoitukseen, mutta hyvien yhteistyökumppaneiden avustuksella saimme kaikkiin tarkoituksiin soveltuvan auton”, kiittelee Nisula. ”Yhteistyö Fiat-edustajan Seinäjoen Käyttöauton Jukka Mäki-Töylin sekä korityön tehneen Fix-Ten Oy:n Mika Maron kanssa on ollut sujuvaa ja palvelu on ollut hyvää molempien taholta. Fix-Ten osoittautui olevan koritehdas, joka pystyy toteuttamaan monipuolisen auton ja sen työn jälki on loistavaa.”

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi