Uutiset

Autot

IAA kokosi ammattilaiset jälleen Hannoveriin

Kuljetusalan ja logistiikan suurtapahtuma IAA järjestettiin syyskuun loppupuolella Hannoverissa jo 66. kerran. Näytteilleasettajia oli mukana yli kaksi tuhatta ja edustettuina oli 52 eri maan tuotteita. Tämän vuoden pääteemoina olivat selkeästi digitalisaatio, sähköliikenne sekä kaupunkialueiden logistiset ratkaisut.

Hannoverin valtavalla messualueella oli jälleen esillä huikea kattaus kuljetus- ja logistiikka-alojen uutuustuotteista ja -palveluista. Messujen taustaorganisaatio, Saksan autoteollisuusjärjestö VDA vastasi onnistuneista järjestelyistä ja kaiken kaikkiaan näyttelypinta-alaa oli 270 000 neliötä. Lehdistöä saapui myös paikalle lähes 60 maasta ja puheenaiheiden keskipisteinä konferensseissa olivat digitaalinen muutos sekä kaupunkialueiden kasvamisen aiheuttamat vaatimukset logistiikassa. Ympäristöystävällisyys näkyi myös lähes kaikilla osastoilla ja huomiota oli kiinnitetty sekä dieselkäyttöisten ajoneuvojen päästöjen onnistuneeseen alentamiseen sekä luonnollisesti biokaasu-, hybridi- ja täyssähköajoneuvojen huikeaan kehitysvauhtiin.

Sähköä Daimlerin osastolla

Mercedes-Benz loi IAA:ssa katsauksen autoteollisuuden tulevaisuuteen. Täyssähköisistä ajoneuvoista näytillä olivat esimerkiksi viime numerossamme esitelty Mercedes-Benz Vision Van sekä maailman ensi-illassaan olleet Mercedes-Benz Urban eTruck ja Fuso eCanter. Linja-autopuolella huomio kiinnittyi City Pilot -teknologialla varusteltuun Mercedes-Benz Future Bus -ratkaisuun.

Vision Van -konseptiauto, jossa yhdistyvät monet ratkaisut niin sanottuun viimeisen kilometrin kuljetustarpeeseen erityisesti kaupunkiympäristössä. Vision Vanissa koko kuljetusketju on yhdistetty digitaalisesti tilaajasta jakelukeskukseen saakka ja auton tavaratila on täysin automatisoitu. Alle kahden kilon pakkaukset voidaan toimittaa perille ajoneuvon katolle integroiduilla kahdella drooni-robottilennokilla jopa kymmenen kilometrin päähän ajoneuvosta. Itse ajoneuvossa on 75 kilowatin sähkömoottori, jonka kapasiteetti riittää jopa 270 kilometrin matkalle.

Täyssähköinen 26 tonnin kolmiakselinen Urban eTruck esitteli Mercedes-Benzin näkemyksen tulevaisuuden kuljetustoiminnasta. Sen litiumioniakustossa on 212 kWh:n kapasiteetti, joka riittää noin 200 kilometrin ajomatkalle.

Fuso eCanter edustaa Fuson kolmatta sähköautosukupolvea ja sen voimanlähteenä toimii 185 kilowatin synkroninen sähkömoottori, jonka vääntö on 380 newtonmetriä. Ajo-ominaisuuksien tasapainottamiseksi litiumioniakustot on jaettu viiteen eri osastoon ja yhdellä latauksella Fuso suoriutuu ajotavasta ja lastin määrästä riippuen reilun sadan kilometrin verran.

Mercedes-Benz Future Bus varustettuna City Pilot -teknologialla esittelee tulevaisuuden pitkälle automatisoitua linja-autoliikennettä. Ajoneuvo tunnistaa liikennevalot sekä esteet ja ennen kaikkea jalankulkijoiden turvallisuus on varmistettu jarruteknologian avulla. Bussi myös ohjaa itsensä automaattisesti pysäkeille ja ovien aukeaminen sekä sulkeutuminen tapahtuvat itsestään.

Vuoden Pakettiauto sekä suomalaista osaamista

Volkswagenin osaston keulakuvana IAA:ssa oli luonnollisesti Vuoden Pakettiauto 2107 -valinnan voittanut Crafter, mutta myös paljon muita merkittäviä uutuuksia oli osastolla esillä. Esimerkkeinä toimivat Amarok Canyon, Caddyn 35-vuotisjuhlamalli sekä yleisön yllättänyt, jo ensi vuonna markkinoille tuleva e-Crafter.

Vuoden Pakettiauto 2017, uusi Volkswagen Crafter on suunniteltu asiakkaita kuunnellen. Crafter on monipuolinen, muunneltavissa tarpeen mukaan ja edistyksellisempi sekä polttoainetehokkaampi kuin edeltäjänsä. Kuljettajaa avustavia järjestelmiä on enemmän kuin koskaan tässä kokoluokassa. Auton lastaus on tehty entistä helpommaksi ja kuljettajan ja matkustajien matkustusmukavuutta on lisätty merkittävästi mm. ergonomisilla ratkaisuilla.

Tehoa pick up -luokkaan tuovat Volkswagen Amarok sekä erikoismalli Amarok Canyon, joissa käytetään uutta V6-moottoria. Tehoa Amarokista löytyy komeasti 204 hevosen verran ja automaattilaatikon rinnalle tulee saataville myös kuusivaihteinen manuaali.

Koko IAA-näyttelyn yllättävämpiä uutuuksia oli esille tuotu, hyvin salassa pidetty e-Crafter. Erityisesti huomiota kiinnitti nopea aikataulu, sillä uutuus tuodaan markkinoille jo ensi vuoden aikana. Täyssähköisessä e-Crafterissa on sadan kilowatin moottori, 290 Nm:n vääntö ja sen nopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa. Jakelumatkaa pystyy yhdellä latauksella hoitamaan noin 200 kilometrin verran.

Volkswagenin hulppealle osastolle oli autotehtaan omien versioiden lisäksi kelpuutettu viiden yhteistyökumppanin ajoneuvot. Voimmekin olla syystä ylpeitä kotimaisen työn laadusta, sillä kaksi näistä viidestä ajoneuvosta saapui Suomesta. Sekä tamperelaisen Tamlansin Amarok-ambulanssi että ylöjärveläisen Carsportin Caravelle-bussi herättivät ansaittua ihastusta alan ammattilaisten keskuudessa. Yritykset ovat selkeästi oikealla asenteella liikenteessä ja huippulaadukkaiden tuotteiden kanssa ovet ovat avoinna voimakkaaseen vientitoiminnan kasvattamiseen.

Nissanilta uutuusmalli sekä pelastusauto rankkoihin tehtäviin

Nissanin uutuusmalli NV300 korvaa Primastarin ja sijoittuu Nissanin kevyiden hyötyajoneuvojen mallistossa NV200:n/e-NV200:n ja NV400:n väliin. Pakettiautona, jatko-ohjaamopakettiautona sekä tila-autona saatava NV300 tukee Nissanin kevyiden hyötyajoneuvojen strategiaa, joka kattaa paketti- ja tila-automallien ohella Navara-lava-auton. Saatavissa on myös ohjaamoalustaversio, joka on täydellinen alusta räätälöidyille korimuunnoksille. Ainutlaatuista on lisäksi viiden vuoden / 160 000 km:n takuu, joka kattaa myös autoon asennetut alkuperäiset Nissan-lisävarusteet. Renault-Nissan-allianssin Sandouvillen tehtaalla Ranskassa valmistettava NV300 tulee Suomessa myyntiin marraskuussa.

Mielenkiintoinen uutuus on myös Nissan Navaraan pohjautuva EnGuard-konseptiauto, joka on suunniteltu pelastusautoksi kaikista kovimpiin olosuhteisiin. EnGuardissa on esimerkiksi kameralennokki, jolla voi hankkia lisätietoa ympäristöstä sekä kaksi kannettavaa akkuyksikköä, jotka saavat lavalla ollessaan latausvirtaa auton dieselmoottorista. Muista varusteista voi mainita kannettavan defibrillaattorin sekä 20,5-tuuman terävänäytön, jolla voi vaikka seurata lennokin välittämää kuvaa.

EcoBlue-dieselmoottori Fordin tähtenä

Fordin osastolla IAA:ssa käytiin läpi uudistuneen Transit-malliston menestystarina Euroopassa. Myyntilukujen kasvu on ollut komeaa ja onnistumista täydentää vielä Rangerin nousu pick up -luokan ykköseksi. Fordilla menestystä ei ole vain jääty ihailemaan, vaan huomio on kiinnitetty esimerkiksi moottoriteknologian kehitykseen. Tästä osoituksena IAA:n jokaisessa Fordin ajoneuvossa oli sama edistyksellinen kaksilitrainen EcoBlue-moottori. Uutuusmoottori on 13 prosenttia taloudellisempi ja sen vääntö on kasvanut 20 prosenttia edeltäjiinsä verrattuna. Lisäksi CO2-päästöt on saatu parhaimmillaan 159 grammaan kilometriä kohden. Moottori on saatavilla Transit Customiin 105, 130 ja 170 hevosvoiman versioina sekä Transitiin 130 ja 170 hevosvoiman vaihtoehdoilla. Myös huoltoväli kasvaa kahteen vuoteen tai 60 000 kilometriin.

Muita merkittäviä uutuuksia Hannoverissa olivat kuusivaihteiset automaattivaihteistolla varustetut versiot Transit- ja Transit Custom -ajoneuvoista sekä kehitetty AWD-neliveto. Kaikki innovaatiot ovat suunniteltuja toiminaan täydellisesti yhdessä EcoBlue-moottorien kanssa. Uutuustulvan täydentää vielä SYNC 3 – tietoviihdejärjestelmä, jossa esimerkiksi äänikomentojen toimivuus on hyvin kehittynyttä. Messuilla oli näytillä myös useita erikoisversioita, kuten Hilltipin auralla varustettu lavamalli.

Renault rynnii pick up -markkinoille

Renault on jo 17 vuoden ajan ollut Euroopan markkinajohtaja tavara-autoissa ja nyt tilanne vahvistuu entisestään kun markkinoille tuodaan lava-autoluokkaan mielenkiintoinen uutuus, Renault Alaskan. Renault on ollut pick up -markkinoilla mukana Etelä-Amerikassa jo jonkin aikaa ja nyt malliston lanseeraus alkaa myös Euroopassa. Alaskanin tarkempi aikataulu on vielä hieman avoin, mutta myynti Euroopassa alkaa mahdollisesti jo ensi vuoden aikana. Euroopassa myytävät mallit tullaan valmistamaan Renaultin Barcelonan tehtailla ja ajoneuvot ovat varusteltuja Master-mallistosta tutulla nelisylinterisellä Twin turbo -dieselmoottorilla.

Odotettu uutuus oli myös Kangoo-mallistoon saapuva kuusipykäläinen EDC-automaattivaihteisto, jonka saa nyt myös dieselmalleihin. Vaihteistossa on ajomukavuus yhdistetty onnistuneesti tehokkuuteen ja samanaikaiseen polttoainetaloudellisuuteen sekä vähäpäästöisyyteen.

Renault-tavara-autojen ja Formula 1 -tallin yhteistoimintaa korostetaan jatkossa Formula Edition -erikoismallien kautta. Erikoisversioita on saatavana Kangoo-, Trafic- ja Master-malleina ja ne tunnistaa tyylikkäästä mustakeltaisesta värityksestä sekä erikoisvarustelusta niin ulkopuolella kuin sisätiloissa. Mallit saapuvat myyntiin jo ensi vuoden aikana.

Samanaikaisesti uusiin tuotteisiin ja markkinoihin panostuksen kanssa Renault kokoaa kaikki tavara-autotoiminnot Renault Pro+ -logon alle. Renault Pro+ -asiantuntijaverkosto tarjoaa erityisesti tavara-autoasiakkaille räätälöityjen tuotteiden ja palveluiden lisäksi miellyttävän kokemuksen mainonnasta lähtien aina tekniseen palveluun asti. Pro+ -konseptin avulla Renault yhdistää eri toiminnot sekä asiakaslupauksen yhteen ja siten varmistaa tietä eteenpäin ollakseen myös maailmanlaajuisesti tavara-autojen huippuorganisaatio.

Fiatilla Ducaton juhlavuosi ja runsaasti uutuusmalleja

Fiatin näyttävällä osastolla juhlittiin Ducaton 35-vuotista taivalta ja esiteltiin uusia versioita suosituista tuoteperheen ajoneuvoista. Pakettiautoluokan keskiluokkaan sijoittuvan Talento-malliston tavaratilojen kokoluokat ovat 5,2 ja 8,6 kuution välillä. Suosiotaan kasvattavaan pick up -luokan haastajaksi ilmoittautuu taas Fullback, jonka saa halutessaan jopa 180 hevosvoiman teholla ja 420 newtonmetrin väännöllä. MOPAR-yhteistyö näkyy selkeästi ajoneuvossa ja esimerkiksi lisävarusteita saa Amerikan malliin. RAM olikin mukana näyttelyssä ja 5,7 litran 1500 Quad Cab Sport herätti ansaittua huomiota Fiatin osastolla.

Myös pienemmän luokan Fiorino on uudistunut ja se on suunniteltu erityisesti ahtaisiin kaupunkiolosuhteissa tapahtuviin kuljetuksiin. Fiat korosti myös maakaasuajoneuvopuolen osaamistaan, sillä FCA on valmistanut kaikkiaan jo yli 700 000 maakaasuajoneuvoa.

Citroën ja Peugeot yhteisvoimin

Ranskalaistehtaat olivat IAA-näyttelyssä näyttävästi esillä ja päähuomio kohdentui uusiin Citroën Jumpy- ja Peugeot Expert-malleihin. Uutuusmallien monikäyttöisyys tuli erittäin hyvin esille, sillä näytillä oli runsaasti erilaisia ratkaisuja monipuolisiin kuljetustarpeisiin. Malleja on saatavana kolmella eri koripituudella ja kantavuutta on parhaimmillaan 1400 kiloa.

Henkilökuljetustarpeita varten ranskalaistehtailla on tarjota sisarmallit Peugeot Traveller ja Citroën SpaceTourer. Uuden sukupolven tila-autot on varusteltu hyvin nykyaikaisesti ja mukavuuden lisäksi myös turvallisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota. Henkilömäärä voi malleissa olla parhaimmillaan yhdeksän ja valinnanvaraa lisäävät viisi moottori- ja kolme koripituusvaihtoehtoa.

MAN pakettiautoluokkaan

MAN tekee kauan odotetun aluevaltauksen, kun Volkswagen Crafterin sisarmalli MAN TGE saapuu markkinoille ensi vuoden aikana. TGE täydentää toimivasti MAN:in tuoteperhettä 3-5,5 tonnin painoluokillaan. Moottorien teholuokat vaihtelevat 102 ja 177 hevosvoiman välillä ja vetotavan voi valita mieltymysten mukaan. Lisäksi myös vaihteiston saa manuaalina tai automaattisena versiona. Kun akselivälivaihtoehtoja on kaksi, ohjaamon korkeuksia kolme ja pituusvaihtoehtoja kolme, on selvää, että sopiva ratkaisu löytyy miltei kaikkiin kevyemmän puolen kuljetustarpeisiin. IAA:ssa olikin jo esillä kolme eri versiota TGE:n mallistosta: kuriirimalli tavarankuljetukseen, huoltoauto Bottin kalusteilla sekä 400 millin laidoilla varustettu kippiversio.

Opel Vivaro Sport vaativaan makuun

Opelin osasto IAA:ssa oli tulvillaan monipuolisia ratkaisuja kuljetustehtäviin, mikä toimii osoituksena Opelin vahvasta panostuksesta hyötyajoneuvoluokkaan. Kaikkiaan näytillä oli 19 eri versiota ketterästä Combosta aina suurimpaan Movano-malliin. Osaston keskipisteenä ollut uusi Opel Vivaro Sport herätti huomiota dynaamisella ulkonäöllään, jonka kruunaavat teippaus sekä tyylikkäät 17 tuuman vanteet. Moottorivaihtoehtoina ovat 125 ja 145 hevosvoiman versiot ja tarjolle tulevat niin tavara-, matkustaja- kuin lisäohjaamoversiot. Suomalaiset asiakkaat ovat olleet etuoikeutetussa asemassa, sillä Opel Vivaro Sportive -malli on ollut meillä myynnissä jo viime vuoden lopussa ja malli on jopa paremmin varusteltu kuin nyt suurimmassa osassa Eurooppaa vasta esiteltävä Sport-malli.

Haulerman rohkeasti maailmalle

Turkulainen Haulerman on kehittänyt ainutlaatuisen pakettiautojen kuormanostimen, jonka kattoasennus on herättänyt huomiota innovatiivisuutensa ansiosta. Tavaratilan kattoon asennettava nostin mahdollistaa turvalliset sekä tehokkaat nostotyöt ja se on asennettavissa lähes kaikkiin pakettiautomerkkeihin ja -malleihin. Haulermanin avulla henkilö voi yksin nostaa jopa 300 kilon taakkoja ja nostimen avulla ajoneuvon saa lastattua tehokkaasti kuormatilan etuosasta lähtien. Itse nostin ei katossa liikaa tilaa vie ja painoltaankin se on vain noin 200 kiloa. Merkittävää on myös nostimen helppokäyttöisyys ja sähkökäyttöisyyden tuoma ympäristöystävällisyys. Haulermanissa on kiinnitetty huomiota myös asennuksen helppouteen ja se onnistuu ongelmitta perustaidoilla ja -työvälineillä.

Haulermanin Raimo Kiviniemi kertoo myynnin käyneen mukavasti ja esimerkiksi liikenteentyöntekijät ovat ottaneet tuotteen vastaan innolla ja sitä käytetään muun muassa betoniporsaiden siirtelyyn. IAA:ssa mukanaolo tulee auttamaan tuotteen lanseerausta Euroopan markkinoille ja ennakkoluuloton yritys on myös jo suuntaamassa Amerikan markkinoille. Viihdyttävä tapa tutustua Haulermanin ominaisuuksiin löytyy Youtubesta, jossa hakusanalla Haulerman Van Cranes pääsee katsomaan mustavalkoista vanhan ajan komediaelokuvan malliin tehtyä tuotteen hauskaa esittelyvideota.

Daily Hi-Matic Ivecon kohokohtana

Ivecon upealla osastolla oli mahdollisuus tutustua esimerkiksi uuteen Daily Euro 6- sekä Daily Hi-Matic Euro 6 -malleihin sekä älykkääseen Daily Business Up -avustusjärjestelmään. Uusi Daily-mallisto on saatavana tehokkailla 2,3- ja 3-litran moottoreilla, joissa tehoa on parhaimmillaan 210 hevosvoimaa ja vääntöä 470 newtonmetriä. Samanaikaisesti polttoaineen kulutusta on kuitenkin onnistuttu alentamaan kahdeksan prosenttia edeltäviin malleihin verrattuna. Myös muut ylläpitokulut ovat laskeneet, mitä kautta saadaan jopa 12 prosentin säästöt ajoneuvon käyttöaikana.

Edistyksellinen Daily Hi-Matic-automaattivaihteisto on nyt saatavissa yhä useampiin malleihin ja uutena ominaisuutena mukana on EcoSwitch PRO -järjestelmä. Se tunnistaa onko ajoneuvo kuormattu ja säätää moottorin väännön automaattisesti optimaaliseksi kulutuslukemien sekä päästöjen hallitsemiseksi.

Ivecolla korostettiin myös Daily Business Up -avustusjärjestelmän toimivuutta, sillä se avustaa kuljettajaa ajotapojen kehittämisessä, etsii järkevimmät ajoreitit sekä helpottaa ajojärjestelyjä esimerkiksi aikataulujen ja ajoreittien suunnittelussa.

Solaris Urbino Vuoden Linja-auto 2017

Puolalaisen Solariksen osastolla oli aihetta juhlaan, kun Solaris Urbino 12 electric valittiin Vuoden Linja-autoksi. Valinta oli Solarikselle kautta aikain ensimmäinen ja samalla se oli ensimmäinen sähköiselle linja-autolle myönnetty tämän tason tunnustus. Solaris Urbino electric on varustettu 240 kWh:n akustolla ja lataus voidaan suorittaa joko pysäkillä tai pistokkeista varikolla.

Solaris esitteli IAA:ssa myös kaksi uutuusmallia, kun Urbino 12 Hybrid ja Urbino 12 CNG tuotiin suuren yleisön tutustuttavaksi. Hybridissä 210 hevosvoiman Cumminsin dieselmoottori on yhdistetty HybriDrive-järjestelmään. Maakaasuauto CNG:ssä käytetään Cumminsin 320 hevosvoiman moottoria, joka täyttää Euro6-luokan päästönormit. Kaasu säilytetään viidessä komposiittitankissa ja niiden paino on laskenut 80 kilolla edeltäjiinsä verrattuna.

VDL:ltä uutuuksia joka kokoluokkaan

Hollantilainen linja-autovalmistaja VDL esitteli IAA:ssa useita mielenkiintoisia uutuustuotteita moniin eri kuljetustehtäviin. Kaikissa uusissa ajoneuvoissa on huomiota kiinnitetty omistamisen kokonaiskuluihin ja sitä kautta asiakkaan saamaan mahdollisimman suureen hyötyyn.

VDL MidBase Electric on täyssähköinen Mercedes-Benz Sprinterin alustalle rakennettu bussi mini- sekä midiluokkiin ja se soveltuu erityisesti haja-asutusalueilla järjestettäviin kuljetuksiin. MidBase Electricissä on istuinpaikat 1 + 8 henkilölle ja sen toimintasäde on tilanteesta riippuen 200-300 kilometriä.

VDL Citea LLE -mallistoa on kasvatettu kolmella uudella versiolla, joiden kokonaispituudet ovat 9,9, 10,7 ja 12,7 metriä. Mallistossa on panostettu kokonaispainon alhaisuuteen ja ero muihin vastaavan pituisiin linja-autoihin on huomattava.

Kehitystä huoltoautokalusteissa

IAA on paikka, jossa myös huoltoautokalusteiden valmistajat esittelevät uutuusinnovaatioitaan niin tekniikan kuin materiaalivalintojen osalta. Tällä kertaa Suomessa tutuista merkeistä mukana olivat ainakin Sortimo, Modul-System sekä Bott ja kaikkia osastoja yhdisti valtava kekseliäisyys tavarankuljetusten rajallisten tilojen optimaalisessa hyödyntämisessä. Sortimo toi näytille esimerkiksi TopSystem-ratkaisun pitkien tavaroiden kuljettamiseen, Modul-System esitteli pakettikuljetuksia tehostavan järjestelmän ja Bott korosti Vario-järjestelmän keveyttä, kestävyyttä sekä helppokäyttöisyyttä.

Hyundai herättää kiinnostusta

IAA:n kokoisilla messuilla on pakko keskittyä pidemmänkin vierailun aikana oleellisiin, Suomessa merkittäviin tuotteisiin, mutta joskus uteliaisuus voittaa. Hyundai-hyötyajoneuvot eivät tällä hetkellä ole Suomen markkinoilla mukana, mutta tulevaisuudestahan ei aina tiedä. Hannoverissa yritys esitteli esimerkiksi vetykäyttöisen H350 Fuel Cell -ajoneuvon, jonka käyttöalue on 422 kilometriä ja ainoat päästöt ovat pelkkää vettä. Samalla esiteltiin H350-mallin uutuusversio, joka täyttää Euro 6 -vaatimukset ja tutustumisen arvoisia olivat vanhan tutun H-1:n lisäksi lava-auto Mighty sekä kuorma-autoluokan Xcient.

Lue seuraavaksi