Uutiset

Autot

Hopeanharmaa moottorihotelli – Hymer Hymermobil B 614 SL

Koeajoimme nokialaisen Cartrade Oy:n maahantuoman uuden Fiat Ducaton 3,0 Multijet 40 Maxi -alustalle rakennetun täysintegroidun Hymermobil B 614 SL matkailuauton helmikuun lumisessa talvisäässä. SL-mallisto käsittää kymmenen eri mallia, joista seitsemän on Fiatin alustalla ja kolme Mercedes-Benzin. Yhteistä autoille on, että kaikissa versioissa on ohjaamossa alaslaskettava vuode. Takatallimalleissa takavuode on nostettu ylemmäksi ja lisäksi saatavilla on erillisvuoteilla olevia malleja.

 

Erikoiskehikkoinen alusta

Fiat Ducato on tyypillinen matkailuauton alusta ja 3,0-litraisella, 157-hevosvoimaisella moottorilla sekä 6-portaisella vaihteistolla varustettuna se takaa riittävän suorituskyvyn 3,5-tonniselle matkailuautolle. Auton varustukseen kuuluu lisäksi ABS-levyjarrut EBD-jarruvoiman säätelyllä sekä ASR-luistonesto. Liimattu suuri tuulilasi on varustettu 3-kertaisella tuulilasinpyyhkijällä ja takaa siten hyvän näkyväisyyden. Myös yläkiinnitteiset peilit ovat hyvät, ainoastaan risteyksissä ikkunapilarit ja peilit yhdessä muodostivat pienen katvealueen, jolloin piti hieman kurkotella.

Koko kojelauta sekä moottoritila on äänieristetty, joten ohjaamo on melko hiljainen. Ohjaamon Aguti-istuimet ovat korkeussäädettävät, kallistuvat sekä ympärikääntyvät ja istuimissa on säädettävät käsinojat, joten pitkäkin matka taittuu mukavasti.

AL-KOn erikoiskehikkoinen alusta soveltuu 3500, 3850 sekä 4000 kg:n kokonaismassoille painoluokan mukaan. Alustan kiinteät osat ovat sinkityt tai KTL-pinnoitetut. Hymer-Techno-plus kaksoispohjaratkaisu, optimaalinen pyöränripustus ja alhainen painopiste (mahdollisimman alas sijoitetut säiliöt) takaavat hyvät ajo-ominaisuudet.

Tavaratilaa on saatu lisää lattian alle ja se on 24,5 cm korkeaa, jolloin sisätilojen, ohjaamon ja asunto-osan, lattiat ovat samassa tasossa. Ajoneuvotekniikka ja vesijohdot on saatu suojaan pakkaselta ja tuore- sekä harmaavesisäiliöitä suojaa lämminilmapuhallus. Poistoventtiilit on sijoitettu takatavaratilaan suojaan.

 

Hopeanharmaa integroitu kori

Hymer B 614 SL:n hopeanharmaa kori on modernin pyöreä ja valmistettu sileästä alumiinipellistä. Yhtenäinen hopeinen väri, yläkiinnitteiset peruutuspeilit, henkilöautomainen viistottu GFK-keula integroiduilla Hymer-valoilla, alumiiniset helmat ja pyöräkotelot sekä kaarevat PUR-puskurit edessä ja takana viimeistelevät tyylikkään kokonaisuuden. Hymerin korin; sivuseinien, katon ja etu- sekä takaseinän liitokset on tehty nykyaikaisella liimausmenetelmällä, jolloin korista saadaan kestävä ja tiivis. Lisäksi kori on vahvistettu PU-listoilla. Pual-menetelmällä valmistetut katto- ja seinäelementit ovat vahvuudeltaan 35 mm ja lattianvahvuus on 46 mm.

Hymerin asuintilan yksiosainen tukeva ovi on varustettu kaksinkertaisella lukituksella, tulvavesitiivisteellä ja piilosaranoilla. Ovessa on lisäksi ikkuna pimennysverholla sekä hyönteisovella ja se voidaan lukita 90 tai 180 asteen kulmiin. Oven yläpuolella on sadevesikouru sekä ulkovalo. Porrastaso, yhdellä sähkötoimisella askelmalla, valolla ja käsinojalla takaa helpon nousemisen autoon. Porrasta ei voi unohtaa alas, koska se on varustettu kimakkaäänisellä hälyttimellä, joka alkaa hälyttää käännettäessä virta päälle.

Hymerin optimoidun alustarakenteen ja akseliripustuksen ansiosta auton alaosassa on neljä tavaraluukkua, joista keskellä autoa oleva on läpilastattava. Iso takatavaratila mahdollistaa isojen tavaroiden, kuten suksien ja polkupyörien kuljettamisen, kunhan muistaa etteivät painot ylity. Tavaratilojen luukut ovat huoltovapaita, kumisaranoin laakeroituja ja yksivipulukituksella lukkiutuvia. Takatallissa on lisäksi tukevat sidontapisteet.

Oikean etupyörän takana on lukittava kahden kaasupullon (2×11 kg, Duomatic Comford -automaattivaihtajalla) kotelo.

 
 

Asuinosa

Myös Hymerin uudet pohjaratkaisut, mitat, laadukkaat sisustusmateriaalit ja innovatiivinen teknologia täyttävät vaativimpienkin käyttäjien toiveet ja vaatimukset. Hymerin kalusteet ovat täysin uudet, kuten valaisinjärjestelmäkin. Itsekantavissa ja vanerirunkoisissa kalusteissa on käytetty modernia ja ajatonta Toscana-kirsikkapuusävyä ja niiden ympärillä kiertää pyöristetyt massiivipuiset reunat. Kaapistojen metalliset vetimet ovat modernit ja ovissa on mekaaniset lukitukset. Pesutilan vieressä on kaksiosainen vaatekaappi, josta ylimmäinen on tankokaappi. Yläkaapiston lasinen minibaari peileineen ja pikareineen on ylellinen katseenvangitsija keittiön ja oleskelutilan välissä. Apukuljettajan vieressä oleva puuoptiikkaisella kannella oleva sivupöytä on kätevä samoin kuin kannen alla oleva säilytystilakin.

Verhoiluissa on käytetty uutta verhoilutapaa, jossa kahdella yhteensopivalla kankaalla tai kankaalla ja nahalla sekä muotoilulla on saatu aikaan tyylikkäät verhoilut. Koeajoauton verhoilut olivat lisävarusteena saatavaa sinisävyistä Turku-kangasta, joka on käsitelty likaa hylkivällä Teflon-pinnoitteella sekä vaaleaa nahkaa, mikä ei ole ehkä paras vaihtoehto lapsiperheelle. Oleskelu- ja ruokailutila oli L-mallinen, minkä lisäksi oven vieressä on erillinen istuin. Kääntämällä etuistuimet saadaan istumapaikat neljälle aikuiselle ja kahdelle lapselle.

Auton pituus- ja leveyssuunnassa kevyesti liikkuva pöytätaso ja tasainen lattia helpottavat istuutumista ja pöydästä nousemista. Valoa oleskelutilaan tulee isoista ikkunoista, kattoikkunasta ja iltaisin uudella tehokkaalla valaistusjärjestelmällä. Taulu-TV on sijoitettu baarikaapin takana olevaan kaappiin, josta se saadaan tarvittaessa vedettyä alas katselun ajaksi. TV:tä voi katsella joko oleskelutilan tai keittiön puolelta. Kaikissa ikkunoissa sekä kattoluukussa on Clic-systeemillä liukuvat pimennys- ja hyönteisverhot. Irralliset lattiamatot ovat verhoilusävyyn sovitetut ja sopivan kokoiset, jotta ne on helppo ravistella puhtaiksi.

Yksilölliset valaistusskenaariot

Myös Hymerin uusi valojärjestelmä on tutustumisen arvoinen, sillä oikea valaistus luo matkaajille tunnelmaa ja hyvää mielialaa. Lukiessa helposti käännettävät kohdevalaisimet ovat käytännölliset ja spottivalot antavat hyvän yleisvalaistuksen. Kaikkia valotoimintoja voidaan ohjata erikseen keskellä autoa sijaitsevasta valaisinjärjestelmän ohjausyksiköstä sekä kahdesta muusta moduulista.

Perusvalaistus on ohjelmoitu kiinteästi, mutta muuta valaistusta voidaan ohjata yksilöllisesti. Vuode- ja lattiavalaistus toimivat sähköä säästävällä led-teknologialla ja kaikkia valopiirejä voidaan himmentää pitämällä kyseistä nappia pohjassa. Lisäksi valojärjestelmää voi täydentää epäsuoralla led-teknologiaan pohjautuvalla tunnelmavalaistuksella.

 

Vuoteet

Auton takaosan kiinteä takavuode on kooltaan 2060×1400 mm ja sinne noustaan kahden porrasaskelman kautta. Askelmien sisään on rakennettu kätevät säilytystilat. Vuoteessa on sälepohja ja hyvä joustinpatja, jonka toisiinsa sidotuissa jousissa on hyvä tukipaine. Patjoissa on käytetty Bonell-jousia sekä PUR-vaahtoa ja patjan ilmanvaihto on toteutettu ontelorakenteella. Makuutilan ympäröivät kaapistot sekä avohyllyt. Ohjaamon katosta parilla kädenliikkeellä laskettava vuode on kooltaan 1950×1400 mm ja se on myös varustettu laadukkaalla joustinpatjalla sekä vuodekehikon kylkeen kätkettävillä tikkailla.

Tilava keittiö

Ajamamme Hymerin kulmakeittiössä yhdistyvät toimivuus sekä kaunis muoto. Keittiö on tilava ja työtilaa on kohtuullisesti. Kaapistot käsittävät kaksi yläkaappia, reilut alakaapit ruokailuvälinelaatikolla, kattilakaapilla ja kunnollisella roska-astialla. Oikealla puolella alhaalla on tilavat lokeroidut vetolaatikot, jotka ovat laakeroidut ja joissa Sevo-Soft ulottuu koko kaapiston syvyydelle. Valoa keittiöön tuo neljä spottivaloa sekä ikkuna. Yhdelle pistorasialle jäi kaipaamaan kaveria.

Tilava kivijäljitelmätyötasoon upotettu 3-liekkinen liesi on varustettu kuvioidulla kaksiosaisella lasikannella. Lieden pinta on helppo pitää puhtaana ja uudet entisiä suuremmat säätimet ovat näppärät käyttää. Lieden yläpuolella on tehokas liesituuletin ulkoputkella. Uusi syvempi kannellinen pesuallas ja korkealla oleva vesihana mahdollistavat isojenkin astioiden pesemisen. TEC-Tower –jääkaappi-/ pakastin-/ uuni-/ grilliyhdistelmä on tyylikkään näköinen kokonaisuus. Jääkaappi on kooltaan 150 litraa ja pakastin 25 litraa ja ne antavat monipuoliset mahdollisuudet ruuanvalmistukseen. Pieni, mutta toimiva yksityiskohta on jääkaapin ovessa oleva liikuteltava ja lukittava hyllynjakaja, joka pitää maito- ja mehupurkit tiukasti paikallaan ajon aikana.

 

Komfort-wc-pesuhuone vario-ratkaisulla

Komfort-pesuhuone on kooltaan 1250×860 mm ja siten varsin tilavan tuntuinen. WC on Thetfordin kääntyväistuiminen C 250 tuuletuksella. Suihkutila on eristettävissä läpinäkyvillä liuku- ja taittoseinillä, kun pesuallas on käännetty pois suihkun tieltä (vario-ratkaisu). WC:n puupintaisissa kalusteissa on riittävästi säilytystilaa, peili tarpeeksi iso ja lisävaloa pesuhuoneeseen antaa panoraama-kattoikkuna, mikä toimii myös ilmanvaihtoventtiilinä. Sähköpistoke (230 V) on peilin viereisessä kaapissa.

Vesijärjestelmä käsittää 20 litran lämminvesivaraajan ja 100 litraa kylmää vettä sekä 100 litran harmaavesisäiliön. Tuorevesipuolella on hiljainen ja vähän vettä kuluttava Tandem-pumppu.

 

Sähköjärjestelmä

Hymerin sähköjärjestelmä on normaali matkailuauton järjestelmä. Verkkovirran syöttörasia on asunto-osan oven vieressä ja 230 V:n kytkennöille on automaattisulake. Asunto-osan akku on 12 V 80 Ah vahvistettu geeliakku. Sisävalaistus, halogeenispottivalot ledeillä, toimii 12 V:n jännitteellä. Ajoneuvon näyttö-/käyttöpaneeli on varustettu selkeällä nestekidenäytöllä. Sisäänkäynnin yläpuolella on ulkovalo sadevesikourulla ja alapuolella sähkökäyttöinen porrasaskelma hälyttimellä.

 

Lämmitys ja ilmanvaihto

Hymerin kaksoispohja lattialämmityksellä mahdollistaa ajoneuvon ympärivuotisenkäytön. Varsinainen lämmitys autossa oli hoidettu optiona saatavalla Truma Combi 6 -kiertoilmakaasulämmityksellä, joka on varustettu 1800 W sähkövastuksilla. Lämpöä tuli autoon viiden suulakkeen ja oleskelutilan ritiläsuulakkeen kautta. Lämmitykseen integroitu lämminvesiboileri oli kooltaan 10 litraa ja toimi myös sekä kaasulla että sähköllä.

Lisävarusteena tähän malliin saa myös Truma Saphir –ilmastointilaitteen, jolloin viileä ilma johdetaan kaksoispohjasta yläkaapistojen ja kaappien yli ajoneuvon sisälle.

 
 

Fiat 3,0 Multijet 40 Maxi Hymermobil B 614 SL

Teho 157 hv
Vaihteisto 6+1
Ilmastointi Ohjaamossa
Airbagit Edessä 2
Sumuvalot Edessä ja takana
Polttoainetankki 90 l
Rengaskoko 215/70 R15
Auton tyyppi Integroitu
Rekisteröity 1+3 henkilöä
Vuodepaikkoja 4
Alusta AL-KO / kaksoispohja
Omamassa 3140 kg
Kuorma 360 kg
Kokonaismassa 3500 kg
Vetopaino 2000 / 750 kg (jarruilla/ilman)
Akseliväli 3850 mm
Pituus 6990 mm
Leveys 2350 mm
Sisäleveys 2180 mm
Kokonaiskorkeus 2900 mm
Sisäkorkeus 1980 mm
Seinävahvuus 35 mm
Kattovahvuus 35 mm
Lattiavahvuus 46 mm
Takatalli 3180 l
Tallin oviaukko lxk 1020×1130 mm (oik.), 640×1130 mm (vas.)
Tila lattian alla 704 l
Vuode edessä pxl 1950×1400 mm
Vuode takana pxl 2060×1400 mm
Pesutila lxs 1250×860 mm
Vaatekaappi lxkxs 410x650x1870 mm
Keittiö lxsxk 1000x940x920 mm
Jääkaappi/pakastin 150/25 l
Lämmityslaite Truma Combi 6
Lattialämmitys sähköllä
Vesijärjestelmä 20/120 l
Harmaavesisäiliö 100 l
Akku 12 V / 80 Ah, 2. Akku 12 V / 80 Ah
Pistorasiat 2×12 V ja 3×230 V
Suurin sallittu nopeus 100 km/h
Pullonvaihtaja Duomatic Comford
Kaasunpainesäädin Secu Motion

 

Hymer B SL Fiat Elegance -paketti

– Alustailmastointi siitepölysuodattimella
– Kojetaulun puujäljitelmä koristesarja
– Kristallinhopea ulkoväri
– Vakionopeussäädin

 

Hymer B SL Komfort –paketti 2

– Väri hopea
– Lämmitettävät ja sähkötoimiset yläkiinnitteiset peilit
– Korkeussäädettävät ja kallistettavat Aguti-istuimet
– Sivustavedettävä hyönteisovi
– Ohjaamon laskospimennysverho
– Radio-/TV-valmius, TFT-teline, kaiuttimet, DVD- ja äänijohdot sekä radioantenni
– TEC-Tower –jääkaappi-pakastinyhdistelmä 150 l sekä uuni grillillä

 

Hymer B SL Arktis –paketti

– Eristelasitus ohjaamon sivuikkunoihin
– Ohjaamon jalkatilan eristematto
– Ohjaamon Webasto-lämmitys
– Termopeite tuulilasin yläpuolelle
– Truma-kaasulämmitys Combi 6 1800 W sähkövastuksilla

Hinta 99.330 € +tk

Miika Nyrö

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lue seuraavaksi