Uutiset

Autot

Hobbyltä tilavuutta parkkiruutukokoon

Hobby Siesta Van 60 GF

Alle kuuden metrin pituudella oleva puoli-integroitu Hobby Siesta Van 60 GF haastaa retkeilyautot selkeällä matkailuautostatuksella ja pienen lisäleveyden sekä pystysuorien seinien myötä tulleella tilavuudella. Mittansa puolesta auto mahtuu vielä parkkiruutuun, joten arkinenkin liikkuminen onnistuu tällä mainiosti. Perushinta sisältää kattavan varustuksen, mikä pitää kokonaishinnan maltillisena. Kävimme Nokialla Cartradella tutustumassa kuluvan mallivuoden versioon.

Hobby Siesta ei pröystäile

Hobby Siesta ei pröystäile, mutta antaa vaihtoehdon peruslaadukkaaksi matkailuautoksi. Perusvarustelu on mietitty siten, että kaikki oleellinen kuuluu Thule-markiisia myöden perushintaan. Siksi vaihtoehto on kiinnostava myös ensimmäistä matkailuautoaan hankkivalle, joskin ammattitaitoiset caravan-liikkeiden myyntihenkilöt kyllä osaavat auttaa tässä tilanteessa.

Asunto-osan ovesta sisään käydessä ensimmäisenä voidaan todeta ulkoportaan toimivan sähköllä. Sisääntulovalaistus on toteutettu led-valoilla.

Heti oven vieressä vasemmalla on keittiö.

Heti oven vieressä vasemmalla on keittiö. Tiskiallas on jaloteräksinen ja varustettu lasikannella. Myös kolmiliekkinen sähkösytytyksellä varustettu liesi on materiaaliltaan jaloterästä ja senkin saa lasikannen alle peittoon. Jääkaappi on noin satalitrainen.

Vastapäätä keittiötä on käymälä-kylpyhuonetila. Kompaktiin kokoon on saatu toimivan oloinen kokonaisuus. Hyvin valoisaksi tilan tekee vaaleiden materiaalien ohella sivuikkuna ja kattoluukku sekä reilut peilipinta-alat. Käymälä on Thetford-kasetti, jossa on sähkötoiminen huuhtelu.

Parivuode Hobby Siestassa

Parivuode on korkealla, millä on saatu aikaiseksi reilunkokoinen takatalli. Vuoteelle menoa varten varusteena ovat tikapuut, sillä muuten kipuaminen kävisi haasteelliseksi. Parivuode on varustettu kylmävaahtopatjoin. Kolmas vuode saadaan aikaiseksi pöytäryhmästä. Siesta Van on saatavana myös erillisvuodemallina.

Pöytäryhmässä on kasvot menosuuntaan paikkoja kahdelle ja niissä on myös turvavyöt, eli ne ovat myös matkustuspaikkoja. Ovesta tullessa oikealla on istuin yhdelle ja lisäksi kuljettajan ja etumatkustajan istuimet ovat käännettävää mallia, joten kaikkiaan pöydän ympärille saadaan mukavat tilat viidelle. Myös etuistuimet on verhoiltu takaosan verhoilumateriaaleilla, joten ulkonäkö on silmänmukainen.

Vuoteiden sijoittelu on mahdollistanut reilun kokoisen takatallin. Käyntiluukut sinne ovat molemmin puolin autoa. Takatallin tulee myös lämmityskanava. Kun kantavuutta autolle saadaan noin 850 kg, on mahdollista ottaa varsin paljon tavaraakin matkaan. Vuoteiden alle jää lisäksi tilaa tavaroille reilunkokoiseen tilaan, jonne ovi on auton sisältä.

Katto ja pohja ovat lujaa ja säätä erittäin hyvin kestävää lasikuitua. Valoisan ja avaran tunnelman oleskelutilaan tekevät kaksi kattoikkunaa, joista toinen avattava 700×500 mm kokoinen on vakiona ja kaareva puolialkoviosassa oleva samaa kokoluokkaa oleva on lisävaruste. Lämpimyyttä turvaa HobbyTherm-termolattia, jossa on XPS-lämpöeristys.

Lämmönlähteenä toimii Trumatic Combi 6 ja sähköpatruuna. Lämmintä vettä tulee niin pesuhuoneeseen kuin keittiöön. Käyttövesisäiliö on asennettu pakkasenkestävästi ja harmaavesisäiliö on lämmitettävä, joten myös talvikäyttö on mahdollista.

Sähköjärjestelmänä ovat rinnan 12 voltin ja 230 voltin systeemit ja lisäksi antennille on oma pistokkeensa. Asuinosalle on oma AGM-akkunsa 92 ampeeritunnin kapasiteetilla. Valaistusta voidaan ohjata keskitetysti valaistuksenohjauspaneelista ja valaistus on sähköä säästävää led-tekniikkaa.

Itse perusauto on asuntoautojen lähes standardituote Fiat Ducato 2,3-litraisella 130-hevosvoimaisella moottorilla. Mukavuusvarusteisiin kuuluvat muun muassa automaatti-ilmastointi ja vakionopeussäädin. Turvallisuutta tuo muun muassa ajovakaudenhallintajärjestelmä ESP.

Hobby Siesta Van vakuuttaa kompaktilla ja peruslaadukkaalla kokonaisuudellaan. Kun pituus jää parkkiruutuun mahtuvaan kuuteen metriin ja leveyskin on maltillinen 2,18 metriä, on se ketterä ahtaissakin paikoissa liikkumiseen. Pystysuorat seinät mahdollistavat tilojen rakentamisen järkevästi, joten tilaa on saatu niin tavaroille kuin elämiseenkin reilusti. Kun autoa on vielä mahdollista ajaa b-kortilla ja ajoneuvokohtainen rajoitus on 100 km/h, on ratkaisu järkevästi mahdollinen vaikka jokapäiväiseen ajoon.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi