Uutiset

Autot

Hienostunutta matkantekoa

Anjalankosken Linja Oy on perinteikäs Kymenlaaksolainen perheyhtiö, jonka toiminnan juuret ulottuvat lähes 50 vuoden taakse. Keväällä suunnitelmissa oli uuden pyörätuolinostimella varustetun linja-auton hankinta, vaan kuinkas sitten kävikään.

”Yhten päivän Lammen Kai Veholta kaarto tohon pihaan uudel Setral ja se ol siinä”, kertoo iloisella kymenlaaksolaisella murteella Anjalankosken Linja Oy:n toimitusjohtaja Manti Byman. Kai Lampi oli matkassa Setra S 515 HD-autolla, joka on nyt Anjalankosken Linja Oy:n tuorein hankinta.

Anjalankosken Linja Oy:n uudessa Setrassa toinen ovi on taka-akselin takapuolella. Tavaratilaa on runsaasti ja wc matkustamon takakulmassa.

Setran mallistossa S 515 HD kuuluu laajaan Comfort Class -sarjaan, jossa on laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja linja- ja tilausajoliikenteeseen soveltuvia malleja. Anjalankosken Linjan auto on 12,3 metrin pituinen ja korkeutta on 3,77 metriä, minkä vuoksi mallimerkinnässä on kirjaimet HD. Mallista on olemassa myös matalampi MD-versio, jonka korkeus on 3,56 metriä.

Anjalankosken Linjan autossa toinen ovi on taka-akselin takapuolella ja wc on matkustamon takakulmassa. Tällä järjestelyllä akseliväli on käytettävissä tavaratilana koko auton leveydeltä. Kuljettajan ja kahden oppaan paikan lisäksi autossa on 49 paikkaa matkustajille.

Tavaratila on kokonaan läpilastattava. Ylhäältä saranoidut luukut ovat kurakelillä suuntaisluukkuja mukavammat, mutta vaativat avattaessa enemmän tilaa.

Mercedes-Benz-tekniikkaa

Setran voimalähteenä on taakse sijoitettu Mercedes-Benzin valmistama 10,7-litrainen OM 470 -moottori. Kuusisylinterinen rivimoottori täyttää tietysti Euro 6 -päästövaatimukset. Tehoa kone tuottaa 315 kW, tutummin 430 hevosvoimaa, ja vääntömomenttia 2100 Nm. Vaihteistona Anjalankosken Linjan autossa on kahdeksanvaihteinen Powershift.

Keulaluukun takana on varapyörän. Koska lämmitys- ja tuuletusjärjestelmä ottaa ilman samasta tilasta, on se umpinainen myös alapuolelta, jolloin se pysyy hyvin puhtaana.

Kesäkuun alussa käyttöön otetun auton keskikulutus on ollut 21,3 litraa sadalla kilometrillä. Manti Byman ja yrityksessä Bymanin sisarenpoika Janne Kanerva pitävät kulutusta mukavan alhaisena. Setran 480 litran polttoainesäiliö mahdollistaa näillä kulutuslukemilla tarvittaessa noin 2000 kilometrin toimintasäteen.

Kuljettajan paikalla kaikki on hyvin käsillä. Niin kuin kaikkien nykyaikaisten ajoneuvojen kohdalla, myös Setran selkeään kuljettajan käsikirjaan on syytä tutustua huolellisesti, jotta auton kaikista upeista ominaisuuksista saa kaiken hyödyn irti.

Kuljettajan paikalla asiat ovat hyvässä järjestyksessä. Mittaristo on selkeä ja infonäytön tekstit selkeästi suomeksi. Tietoa on Setrassakin tarjolla runsaasti, joten valikkojen sisältöön kannattaa perehtyä kaikessa rauhassa ennen ensimmäiselle keikalle lähtöä. Muuten voi tärkeitä asioita jäädä huomaamatta tai hyödyllisiä ominaisuuksia käyttämättä.

Ajoasennon löytäminen on vaivatonta, sillä istuimen ja ohjauspyörän säätövarat ovat hyvät. Lämmitysjärjestelmän ohjaus on keskitetty yhteen selkeäkäyttöiseen paneeliin. Vaikka toimintoja on paljon, käyttö on loogista ja helposti omaksuttavaa. Sama pätee muihinkin kuljettajan työpisteessä oleviin hallintalaitteisiin.

Hienostunutta matkantekoa

Ajaminen Setra S 515 HD:llä on helppoa ja oikeastaan jopa nautinnollista. Ohjauspylvään oikealla puolella olevasta viiksestä hallitaan vaihteistoa ja hidastinta. Kiertokytkimestä asento D päälle, seisontajarru irti ja varovasti kaasupoljinta syvemmälle. Setra lähtee eleettömästi ja kuin ilmassa leijuen liikkeelle.

Matkustajapaikkoja on 49. Matkustamon ikkunoissa on melko voimakas tummennus, joka estää sopivasti näkemästä ulkoa sisään, mutta ei pimennä liiaksi.

Pihasta tielle noustaessa päästään kokeilemaan mäkilähtöavustimen toimintaa. Se kannattaa pitää valmiustilassa yleensä aina liikkeellä ollessa. Mäkilähtöavustin aktivoituu, kun pysähdyksissä olevan auton jarrupoljinta painaa hieman voimakkaammin niin, että kuuluu hienostunut äänimerkki. Tämän jälkeen kuljettaja voi nostaa jalan jarrulta ja valmistautua saattamaan auto jälleen liikkeeseen kaasua painamalla. Ylämäkeenkin auto lähtee erittäin sivistyneesti liikkeelle.

Maantiellä hienostunut meno jatkuu. Setralla matka taittuu todella äänettömästi, vaikka koeajolenkki ajettiin märällä tiellä. Kun ajo-ominaisuudet ovat mallikkaat ja vaihteisto toimii täysin huomaamattomasti, on matkan taittaminen nautinnollista niin kuljettajalle kuin matkustajillekin.

Takapyörien etupuolella on sirot led-peruutusvalot, jotka valaisevat tehokkaasti takapyörien aluetta.

Varusteita matkustajille ja kuljettajalle

Kuljettajan työtä Anjalankosken Linjan uudessa Setrassa on helpottamassa joukko käytännöllisiä varusteita. Niistä voi mainita vaikkapa tehokkaalla pesulaitteella varustetun peruutuskameran, joka ahtaissa tiloissa voi säästää monelta harmilta. Toinen käytännöllinen varuste on taustapeilien sähköinen taittotoiminto, jolla kolhuille alttiit peilit voidaan taittaa lähemmäs koria esimerkiksi laivassa.

Wc-istuin on asennettu kulmaan, jonka ansiosta sen käytettävyys on parantunut ja tila on hyödynnetty paremmin.

Matkustajien tarpeisiin autossa on yhteensä 2500 watin invertterit, joilla saadaan 230 voltin vaihtojännite useisiin matkustamon pistorasioihin. ”Varsinkin nuorten peliporukoita kyydittäessä mobiililaitteiden lataamisen tarvetta tuntuu riittävän. Tässä autossa latausvirtaa on helposti saatavilla”, sanoo Janne Kanerva. Matkustamon näyttöihin saadaan tarvittaessa myös niin sanottua ajokuvaa, joka välittyy kuljettajan kohdalle tuulilasin taakse asennetusta kamerasta.

Anjalankosken Linja Oy:llä on ollut Setra-linja-autoja vuodesta 1987 saakka. Kun Manti Bymanilta kysyy, miksi juuri Setra, tulee vastaus ponnekkaasti ja aikailematta: ”Sehän on linja-autojen Rolls-Royce.” Ilman kokemusta kyseisestä brittimerkistä väitteeseen on vaikea ottaa kantaa, mutta hyvä sen täytyy olla ollakseen Setran veroinen.

Lue seuraavaksi