Uutiset

Autot

Henry Fordin Säätiö ja Aalto-yliopisto vievät Suomea kohti älykästä liikkumista

Henry Fordin Säätiö rahoittaa kolmen vuoden ajan Aalto-yliopiston kolmea tohtoriopiskelijaa hankkeessa, jolla tähdätään viemään Suomea kohti älykästä liikkumista. Hanke julkistettiin Henry Fordin Säätiön ja Aalto-yliopiston älyliikenneseminaarissa 27.2.2018.

Aalto-yliopiston saamalla rahoituksella perustetaan kolmen tohtoriopiskelijan ryhmä, joka toimii kolmen Aalto-yliopiston professorin alaisuudessa. Ryhmän tehtävänä on tutkia älykkäitä ajoneuvoja ja liikennejärjestelmiä.

”Aalto-yliopiston kanssa toteutettava projekti takaa korkealuokkaisen tieteellisen tutkimuksen”, kertoo Henry Fordin Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Oy Ford Ab:n toimitusjohtaja Hannu Pärssinen. ”Toisaalta yliopiston monipuolisuus mahdollistaa sen, että mukana ovat kaikki tulevaisuuden teknologioiden kehittämiseen tarvittavat tieteenalat, kuten ajoneuvotekniikka, liikenne ja kuljetus, telekommunikaatio, ICT ja digitalisaatio sekä käyttäytymistiede.”

Ford Motor Company antaa tutkijoiden käyttöön oman tietotaitonsa älykkäästä liikkumisesta. Yhtiö toimii tiiviissä yhteistyössä yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa ja sillä on käynnissä useita kehityshankkeita autojen liitettävyyteen, autonomisiin autoihin ja teknisiin innovaatioihin liittyen. Aalto-yliopiston kanssa toteutettavan hankkeen yhtenä tavoitteena on avata mahdollisuudet kansainväliselle yhteistyölle.

”Henry Fordin säätiön on antanut rahoituksellaan Aalto-yliopistolle hienon mahdollisuuden avata uusia tutkimusuria, kertoo professori Kari Tammi. ”Seminaarissa keskusteltiin laajasti älyliikenteestä ja rakennettiin verkostoja alan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välille. Yhteistyö Fordin tuotekehityksen kanssa antaa arvokasta kokemusta tutkijoillemme. Suomen mahdollisuuksista älyliikenteen edelläkävijänä on puhuttu paljon. Digi-osaamisemme antaa tähän mainion pohjan, mutta innovaatiot syntyvät vain kansainvälisessä yhteistyössä”, perustelee Tammi.

Henry Fordin Säätiön ja Aalto-yliopiston projekti käynnistyy älyliikenneseminaarilla Espoon Dipolissa. Siellä Fordin edustajina ovat puhumassa Joerg Ullrich, joka vastaa FordPass-sovelluksen* kehittämisestä Euroopassa, sekä Richard Balch, joka vetää City Solutions -hankkeita yhtiön Lontoossa sijaitsevassa Smart Mobility -toimistossa.

*Fordin kehittämää FordPass Connect -modeemia ja FordPass-sovellusta voidaan käyttää lukitsemaan ja avaamaan auton ovet lähes mistä tahansa sekä tarkistamaan puhelimen kautta tietoja, kuten polttoaineen ja öljyn määrän, rengaspaineen, akun tilan, matkamittarin kilometrit, hälyttimen sekä ajoneuvon sijainnin kartalla. Live Traffic -ominaisuus antaa kuljettajille reaaliaikaista tietoa ja auttaa valitsemaan uusia reittejä ruuhkien välttämiseksi.

Lue seuraavaksi