Uutiset

Autot

Globe4 – Dethleffsin puoli-integroitu nostovuoteella

Dethleffs on tunnettu ja jo kauan alalla toiminut iso matkailuautovalmistaja. Se valmistaa vajaan yhdeksäntuhatta matkailuvaunua ja -autoa vuodessa. Merkki on tunnettu laadukkaista tuotteistaan. Tämä näkyy ja tuntuu heti ensinäkemältä useissa yksityiskohdissa. Esimerkiksi ovet ovat helppokäyttöisiä – ensimmäisenä ei tarvitse hakea käyttöohjekirjaa. Pieni koeajolenkki osoitti myös, ettei ajettaessa kuulu juurikaan ylimääräisiä kitinöitä tai narinoita, mikä on merkki laadukkaasta työstä. Samalla tuli muistutettua mieleen, että Fiatin keskikokoinen 130 Multijet -moottori on varsin luonteva käytökseltään eikä se pelkää painavaakaan autoa.

Lämmitys

Kuljettajan paikalle noustessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy kynnyksellä kulkevaan putkeen. Siinä kiertää Alden nestekiertoisen patterilämmityksen putki tyylikkäiden suojapeltien takana. Koska neste kiertää ohjaamon seinillä, voisi kuvitella talviaikaan ohjaamosta usein tulevan vedon tunnun poistuvan tällä ratkaisulla.

Tehoa patterilämmitykseen saadaan kaasulla 6 kW ja verkkojännitteellä 3 kW, eli jos molemmat ovat käytössä, on tehoa 9 kW. Lisäksi autossa on verkkojännitteellä (230 V) toimiva lattialämmitys, joten se vielä lisää lämmitystehoa.

Tässä autossa on Alden lisävarusteena saatava lämmönvaihdin moottorin jäähdytysnesteen ja patterilämmitysnesteen välillä. Tämä on varsin kätevä ratkaisu, sillä sen ansiosta ei erillistä lohkolämmitintä tai polttoainetoimista moottorilämmitintä tarvita. Toisaalta moottorin hukkalämpö saadaan tarvittaessa tehokkaasti hyödyksi auton sisätilojen lämmitykseen.

Käytännölliset tilat

Pohjaratkaisu tässä autossa on mallia T 6401-4. Kuljettajan ja etumatkustajan penkit ovat käännettäviä malleja, joten niistä tulee kaksi istuinta pöytäryhmään. Toisella puolella pöytää on kahden hengen penkki, jossa ovat myös auton kaksi muuta matkustuspaikkaa. Toisella seinällä on lisäksi toinen kahden hengen penkki, joten pöytäryhmään sopii kohtuullisesti istumaan kuusi henkilöä. Sivupenkkiläisiä ajatellen pöytä on jatkettava, ja se tapahtuu harvinaisen kätevästi yhdellä kädellä.

Keittiö on istuinryhmän takana siten, että keitto- ja vesipisteet ovat vasemmalla ja jääkaappiyhdistelmä (113 litraa, josta pakastinosaa 14 litraa) oikealla puolella autoa. Keittiössä huomio kiinnittyy hellan ja lavuaarin peitteenä olevaan moniosaiseen lasikanteen. Sen avulla vaikuttaisi laskutilan, keittopisteiden ja lavuaaritilan suhteen valinta varsin monipuoliselta, järkevältä ja helpolta. Miellyttävää oli myös, että nämä kannet eivät rämisen ajon aikana.

Pesu-/käymälähuone on vasemmalla puolella keittiön jälkeen. Pesutila erotetaan huoneen keskelle muovisin suihkuseinin.

Makuupaikat

Makuupaikkoja autossa on kaikkiaan kuusi. Kiinteä parivuode on auton perällä pitkittäin oikealla puolella pesuhuoneen vieressä. Integroiduista autoista tutun tyylinen nostovuode kahdelle henkilölle sijaitsee pöytäryhmän yläpuolella ja kaksi viimeistä makuupaikkaa syntyy pöytäryhmästä, joten ratkaisu on tältä osin kerrosvuodetyyppinen.

Nostovuoteen lukitusmekanismi on helppokäyttöinen. Varmistusvyön ja lukitussalvan avaamisen jälkeen vuode liikkuu kevyesti sekä alas, että ylös. Nostovuoteeseen kulku on järjestetty tikapuin, jolle on säilytyspaikka pesuhuoneen vieressä sijaitsevassa kaapissa. Pöytäryhmästä rakentuu vuode nostovuoteen alle, jolloin syntyy kerrosvuoderatkaisu. Yläasennossa vuoteen alle sopivat useimmat seisomaan, sillä seisomakorkeutta on 190 senttimetriä.

Luksusta

Esittelyauto on Globe4 Luxus -versio ja lisäksi siinä Globe4-paketti, joka sisältää muun muassa nostovuoteen sekä ohjaamon yläpuolella olevan kattoikkunan. Tämän kattoikkunan kautta nostovuoteelle tulee huomattavasti enemmän luonnonvaloa kuin aivan vuoteen yläpuolella olevasta pienestä kattoikkunasta ja viistoon katonosaan asennettuna siitä näkyy muutakin kuin pelkkää taivasta.

Lisäksi autossa on Alde-talvipaketti sekä edellä mainittu lämmönvaihdin. Talvipaketti käsittää Alde-vesikeskuslämmityksen lisäksi talvikäyttöön soveltuvat vesivarusteet: eristetty ja lämmitetty jätevesisäiliö, vesijohdoissa lattian alla lämpöeristeet ja erillinen kytkin vesipumpulle sekä eristemateriaalina vakiomallin EPS-eristeen sijaan Foam, joka on vettä imemätön, mutta erittäin hyvän lämmöneristyskyvyn omaava materiaali.

Luxus-versio käsittää myös ulkonäöllisiä komponentteja. Epäsuoraa led-valaistusta käytetään luomaan tunnelmaa ja kalusteet ovat vakiota tummempaa sypressin väriä. Lisäksi ohjaamossa on jalopuusomisteinen kojelauta.

Tähti-Caravan ilmoittaa tällaisen auton hinnan näillä varusteilla jäävän alle 70 000 euron.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi