Uutiset
Gasum panostaa kaasutankkausasemiin
Gasum Oy on sitoutunut rakentamaan kattavan kaasutankkausasemien verkoston Suomeen matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Kaasun käyttöä tähän asti, etenkin raskaassa kalustossa, on rajoittanut harva tankkausverkosto. Kaasuautojen määrä kasvaakin samaa tahtia asemien lukumäärän kanssa. Gasumin marraskuun alussa Turun satamaan avattu asema on ensimmäinen, josta voi tankata niin raskaan kaluston käyttämää nesteytettyä maakaasua (LNG) kuin myös kevyempään kuljetus- ja jakelukalustoon ja henkilöautoihin soveltuvia nesteytettyä biokaasua (LBG) ja paineistettua maakaasua (CNG). Seuraavat “tupla-asemat” ovat tulossa ensi vuonna Jyväskylään ja Vantaalle. Syksyllä Gasum avasi pelkästään raskaan liikenteen tarpeisiin LNG-aseman Helsinkiin, Vuosaaren satamaan.
Suomessa kaasulla liikkuvia autoja on tällä hetkellä noin 2000, suurimmaksi osaksi kevyttä henkilöauto- ja pakettiautokalustoa. LNG-kaasua käyttävää, raskasta kuljetuskalustoa ei Suomen teillä juuri vielä näe. Pääsyykin on selvä, tankkauspisteiden puuttuminen. Euroopassa kaasulla käyviä ajoneuvoja lasketaan jo olevan noin kaksi miljoonaa ja maailmalla 25 miljoonaa kappaletta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Ruotissa kaasuautoja oli viime vuonna käytössä vajaat 50 000 kappaletta, tosin tankkauspisteitäkin on jo yli 200. Ruotsissa raskasta ajoneuvokalustoakin liikennöi jo kaasun avulla huomattava määrä. Eniten kaasua käyttäviä ajoneuvoja oli vuonna 2015 Kiinassa, lähes neljä miljoonaa.
Maailman kasvavat päästöt nostavat vuoteen 2030 mennessä maapallon keskilämpötilaa kolmisen astetta. Nykytasossa pysyminen edellyttää 25 prosentin päästövähennyksiä vuosittain. Suomi on mukana päästötalkoissa, vaikka maailmanlaajuisesti onkin kuin silakka maailman valaita kuhisevissa valtamerissä.
“Suomen ilmastotavoitteisiin on kirjattu 39 prosentin päästöjen vähentäminen vuoteen 2030 mennessä. Maakaasu on sekin fossiilinen polttoaine, mutta hiilpäästöjä siitä aiheutuu vain noin 20-40 prosenttia öljyyn ja kivihiileen verrattuna. Biokaasu taas on täysin kotimainen vaihtoehto. Huomattavaa on, että kaasulla operoiva kalusto ei synnytä ollenkaan pienhiukkaspäästöjä”, valistaa biokaasu-liiketoimintayksikön johtaja Jukka Metsälä Gasum Oy:stä.
Noin miljardin liikevaihtoa pyörittävä Gasum on vahvasti mukana biokaasubisneksessä. Yhtiöllä on seitsemän omaa biokaasulaitosta, jonka lisäksi vielä kolmea pyöritetään yhteistyökumppanien kanssa. Seitsemässä laitoksessa käsitellään biohajoavaa jätettä. Tuoreimmat lisäykset Gasumin laitoksiin ovat Vehmaalla ja Turun Topinojalla sijaitsevat Biovakka ja Biotehdas Oy. Esimerkiksi Topinojan biokaasulaitos käsittelee noin 70 000 tonnia biohajoavaa jätettä vuodessa. Jäte koostuu pääasiassa jätevedenpuhdistamossa syntyvästä lietteestä. Laitoksen tuottama teho vuodessa on 30 gigawattituntia, mikä vastaa noin 3000 henkilöauton tai 1200 omakotitalon vuotuista energian kulutusta.
Putkea pitkin ja meriteitse
Putkikaasua tuotetaan Venäjältä ja nesteytettyä maakaasua tulee laivoilla uuteen, viime vuonna valmistuneeseen Porin Tahkoluodossa sijaitsevaan LNG-terminaallin. Sieltä jako tapahtuu niin teollisuuden, laivaliikenteen kuin maantieliikenteenkin käyttöön. Seuraava LNG-terminaali Suomeen valmistuu Tornion satamaan tammikuussa 2018. Vastaavat terminaalit Gasumilla on jo Ruotsissa ja Norjassa. Tällä hetkellä Gasumilla on Suomessa yhteensä 20 tankkausasemaa kaasulle ja ensi vuodelle on suunniteltu yhteensä 10 lisäaseman avaaminen. Seuraavan kymmenen vuoden aikana asemia tullaan avaamaan kaikkiaan 35 kappaletta. Tavoitteena on saumaton jakeluverkosto koko Suomeen. Ja kuten jo todettiin, raskaan kaluston LNG-tankkauksia voi tehdä ensi vuoden lopulla jo neljällä eri paikkakunnalla.
“Aiomme itsekin hankkia lähitulevaisuudessa kaksi LNG-kaasulla käyvää rekkaa huolehtimaan muun muassa kaasun kuljetuksesta Porin terminaalista Turun jakeluasemalle”, päättää Metsälä.
Puhtain purjein
Suomesta löytyy jo kuljetusyrityksiä, jotka ajavat ekologisia arvoja eteenpäin määrätietoisesti. Yksi tällainen yritys on Niemi Palvelut Oy, joka toimii kuudella paikkakunnalla Suomessa. Helsingin lisäksi Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Hieman yli 30 miljoonan euron liikevaihdosta noin puolet tulee yritysten ja yksityisten ihmisten muutoista. Molempia yritys tekee noin 10 000 vuodessa. Nämä suoritetaan 115 muuttoauton voimalla.
“Suurin osa autoistamme on pakettiautoja, mutta myös järeämpiä kuorma-autoja on tarjolla isompiin muuttoihin. Tällä hetkellä noin 13 prosenttia kalustosta on jo biokaasulla toimivia ja olemme ottaneet tavoitteeksi, että Niemen ajoneuvojen pienhiukkaspäästöt ovat nolla vuonna 2040”, aloittaa tuotantojohtaja Ville Juvonen.
Ensimmäiset biokaasuautot Niemi otti käyttöön puoli vuotta sitten ja ympäristövaikutukset ovat jo merkittäviä.
“Tämä biokaasuautojen hankinta on jo pudottanut 55 000 litraa dieselin kulutusta vuositasolla ja pienhiukkaspäästöt tippuvat samaa vauhtia, kuin kaasukäyttöisiä ajoneuvoja otetaan käyttöön.”
Niemen kuljettajat valitsevat tankkauspisteissä aina hieman kalliimman vaihtoehdon eli biokaasun autoihinsa. Juvonen kun näkee sen suomalaisena luomutuotteena, kierrätystalouden malliesimerkkinä.
“Tämä Turun aseman käyttöönotto parantaa huomattavasti toimintaedellytyksiämme. Kun kaikki kaasuautot ovat olleet meillä käytössä pääkaupunkiseudulla, niin nyt tuomme niitä tänne Turkuunkin. Meillä autot kulkevat selkeästi avattavien asemien perässä”, päättää Juvonen.
Paikasta A paikkaan B ekologisesti
A to B Finland Oy:tä voi hyvällä syyllä kutsua täysin ekologiseksi kuljetusyritykseksi. Toiminta alkoi vuonna 2010 kahdella sähköautolla ja nyt jakeluajossa on jo 30 jätteistä tehtävällä biokaasulla toimivaa paketti- ja kuorma-autoa. Valtaosa on pakettiautoja. Liikevaihtokin on noussut kahteen miljoonaan euroon. Työtä A2B antaa jo 30 ihmiselle.
“Liikenteen aiheuttamia päästöjä voi jokainen pienentää ja vaikutukset luovat puhtaampaa kaupunki-ilmaa. Näin ehkäisemme myös ilmastonmuutosta. Asiakkaamme ymmärtävät, että yritysten vuositason vähäisillä päästöillä on konkreettista merkitystä, ainakin viimeistään silloin, kun omat kilpailijat seuraavat esimerkkiä. Harva yritys haluaa nykyään enää olla saastuttaja”, filosofoi toimitusjohtaja, aikoinaan Suomen ensimmäisen polkupyörälähettifirmankin perustanut toimitusjohtaja Tero Kakko.
“Pääasiallisesti toimimme pääkaupunkiseudulla sekä sieltä Tampereelle ja Turkuun. Kotiinkuljetukset ja etenkin ruokapalvelut ovat kasvava sektori. Tämän takia suurin osa autoista eristetään ja varustetaan kylmäkonein. Nyt uuden kaasutankkausaseman myötä uskon Helsinki-Turku -liikennöinnin kasvavan lähiaikoina vauhdilla”, ennakoi Kakko.
Kesällä Kakon yritys aloitti paikallispalvelut myös Tampereella, ja tarkoitus on potkaista vastaava käyntiin Turussakin. A2B:n kuljettajat ovat oppineet aikatauluttamaan tankkaukset sujuvasti työpäivälle ja asemien lisääntyminen vain helpottaa logistiikkaa tulevaisuudessa.
“Täysin ekologinen toiminta-alueemme kattaa jo suurimman osan Suomesta ja tavoitteena on kasvaa valtakunnalliseksi: A2B on päässyt vauhtiin ja asetamme uusia tavoitteita puhtaamman ympäristön puolesta. Nyt pystymme tarjoamaan jakelukuljetuksiin kotimaisen ja ja varmasti ekologisen vaihtoehdon”, päättää Kakko.
Hänen mukaansa kaasuautot maksavat muutamia tuhatlappusia enemmän kuin perinteiset dieselmallit, mutta käyttökustannukset jäävät alemmas. Myös ekologisuus on arvo, jota monet asiakkaat arvostavat jo näkyvästi, ja tulevaisuudessa yhä enemmän.