Uutiset

Autot

Gasum laajentaa kaasutankkausasemaverkostoa

Gasum kehittää liikennekaasujen tankkausasemaverkostoa, joka mahdollistaa nesteytetyn maakaasun (LNG) käytön raskaassa liikenteessä ja tuo liikennekaasun (CNG) saataville henkilöautoihin uusille paikkakunnille. Yhtiö rakentaa Turkuun Suomen ensimmäisen LNG/LCNG-aseman. Tankkausasema rakennetaan sataman läheisyyteen Tuontiväylän viereen. Rakennettava infrastruktuuri mahdollistaa kaasuautoilun henkilö- ja bussiliikenteen lisäksi raskaassa maantieliikenteessä myös Turun seudulla.

Kaasutankkausasemalta voi tankata liikennekaasua henkilöautoihin ja LNG:tä raskaaseen kalustoon. Liikennekaasun kysyntä kasvaa voimakkaasti koko ajan, ja laajeneva kaasuajoneuvotarjonta sekä uudet tankkausasemat parantavat entisestään mahdollisuuksia siirtyä liikennekaasujen käyttöön. Gasum on sitoutunut vahvasti kaasuautoilun kehittämiseen ja yhtenä osana markkinan kehittämistä tavoitteena on lisätä tankkausasemien lukumäärää noin 35 uudella asemalla.

”Rakennamme ensimmäiset neljä erityisesti raskasta kalustoa palvelevaa liikennekaasun tankkausasemaa Turun lisäksi Helsinkiin Vuosaaren satamaan, Vantaalle ja Jyväskylään. Vastaavanlaisia tankkausasemia Suomessa ei vielä ole lainkaan. Kyseisten asemien toteutuksen mahdollistaa saamamme EU-tuki, joka palvelee TEN-T – ydinverkkoa. Kehitämme aktiivisesti bio- ja maakaasun tankkausasemaverkostoa kasvavan markkinakysynnän mukaisesti. Tulemme tiedottamaan myös muista uusista asemista heti niiden sijaintien varmistuttua, ”kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Vainikka.

Turun ja Helsingin tankkausasemat valmistuvat tänä vuonna. Kaksi seuraavaa erityisesti raskaan liikenteen kaasutankkausasemaa rakennetaan vuoden 2017 kesällä Vantaalle ja Jyväskylään. Näiden lisäksi meneillään on myös useita muita asemahankkeita.

LNG/LCNG-tankkausasemien päälaitetoimittajaksi on valittu Sarlin Oy Ab yhteistyössä Chart Ferox a.s:n kanssa.

EU-tuki mahdollistaa tankkausasemainfrastruktuurin kehittämisen

LNG/LCNG -tankkausasemaverkoston mahdollisuuksien selvittämiseen sekä neljän tankkausaseman toteutukseen on myönnetty Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility) -tukea 2,65 miljoonaan euroa. Tuen määrä on 50 % investoinnin arvosta. Hankkeen kokonaiskustannukseksi on arvioitu 5,3 miljoonaa euroa ja se palvelee TEN-T -ydinverkkoa, 2014/94/EU-direktiivin tavoitteiden täytäntöönpanoa Suomessa sekä vaihtoehtoisten käyttövoimien markkinoiden kehittymistä maantieliikenteessä.

Maakaasulla ajettaessa päästöt ovat alhaisemmat verrattuna bensiiniin ja dieseliin. Gasumin tarjoama biokaasu on uusiutuvaa ja kotimaista, ja se on ainoa Suomessa myytävä liikennepolttoaine, jolle on myönnetty sekä pohjoismainen Joutsenmerkki ja Avainlippu-tunnus. Kaasu on edullinen liikennepolttoaine.

Lue seuraavaksi