Uutiset

Autot

Fuso Canter uudistuu

Fuso Canter

Fuso Canter on ottanut tasaisen varmasti paikkansa Suomen kevyiden kuorma-autojen markkinoilta ja kehityksen turvaamiseksi Fusoihin on jatkuvasti valmistunut uusia teknisiä ominaisuuksia ja merkin valikoima on samanaikaisesti laajentunut. Nyt esiteltävissä uutuusmalleissa käytetään useita taloudellisuutta sekä tehokkuutta kehittäviä innovaatioita ja lisäksi Canter-malliston yläpäätä täydentämään saapuu kaksi uutta 8,55 tonnin kokoluokan ajoneuvoa.

Canter Tramagal

Fuso Canter on osoittautunut maailmanlaajuiseksi menestystarinaksi kevyiden kuorma-autojen luokassa ja kaiken kaikkiaan Cantereita on valmistettu jo yli 140 000 kappaletta. Suosiosta huolimatta tehtaalla ei ole jääty lepäämään laakereilla ja jatkuvan tuotekehityksen ansiosta yritys tuottaa yhä ympäristöystävällisempiä sekä polttoainetaloudellisempia ajoneuvoja.

Canter Ecofficiency

Uusissa Fuso Cantereissa on mukana kattava Ecofficiency-taloudellisuuspaketti, johon kuuluvat esimerkiksi start/stop-järjestelmä, 2000 baariin korotettu ruiskutuspaine, matalaviskoosinen moottoriöljy, pidemmät välitykset sekä matalan vierintävastuksen renkaat. Näillä menetelmillä Canterien taloudellisuus paranee miltei kymmenellä prosentilla samalla CO2-päästöjen laskiessa jopa yhdeksän prosenttia. Canterit kuuluvatkin päästöjensä puolesta huippuluokkaan ja 3,5–6 tonnin autot täyttävät Euro 5b+ -vaatimukset ja 6,5–8,55  tonnin autot ovat jo Euro VI -luokan ajoneuvoja.

Canter moottorit

Canterin moottori oli jo aikaisemmin tunnettu voimakkuudestaan ja väännöstään, mutta nyt kehitetty uusi suihkutusjärjestelmä lisää painetta 25 prosentilla 2000 baariin. Samanaikaisesti äänieristystä on parannettu eli tehon kasvu ei vaikuta äänitasoon lisäävästi. Canterien mallisarjaan kuuluu kolme eri moottorivaihtoehtoa, teholuokat ovat 130, 150 sekä 175 hevosvoimaa. Vääntöluokat ovat vastaavasti 300, 370 ja 430 Newtonmetriä.  Aikaisemmin valinnaisvarusteena saatavissa ollut start/stop-järjestelmä on nykyään vakiovaruste kaikissa Cantereissa ja sen avulla aikaansaadaan lyhyillä ajomatkoilla noin kolmen prosentin polttoainesäästöt.

Canter AdBlue

Euro 5b+ -luokan Cantereissa päästövaatimukset saavutetaan pakokaasun kierrätyksen, katalysaattorin sekä hiukkassuodattimen avulla ja Euro VI -luokkaan päästään käyttämällä SCR-teknologiaa ja AdBlue-lisäainetta. AdBlue-säiliön tilavuus on 12 litraa ja se sijaitsee ajoneuvon oikealla puolella aivan poltto­ainesäiliön vieressä. Hiukkassuodatin on täysin huoltovapaa ja se kestää koko ajoneuvon käyttöiän. Uudet päästöluokat eivät vaikuta Canterien huoltoväleihin ja ne säilyvät 40 000 kilometrin tai vuoden mittaisina.

Canter Duonic

Uusimmissa Cantereissa on panostettu myös turvallisuusnäkökohtiin ja vakiovarusteluun kuuluu esimerkiksi sähköinen jarrutehon säätö. Kaikissa malleissa nelivetoja lukuun ottamatta on vakiona myös ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä, johon kuuluvat ABS-jarrut, luistonesto ja jarruassistentti. Koko mallistoon ovat saatavilla myös ylimääräiset laajakulmapeilit ja ne ovat vakiovarusteina nelivedoissa sekä 8,55-tonnin kokoluokan autoissa. Vakiovaihteistona Cantereissa on viisiportainen manuaali, mutta jo nyt noin puolet Cantereista varustellaan Duonic-kaksoiskytkimellä. Tämä kehittynyt automaattinen kaksoiskytkinjärjestelmä tekee ajamisesta entistäkin miellyttävämpää sekä taloudellisempaa ja järjestelmään kuuluvat lisäksi myös polttoaineen kulutusta laskeva Eco-tila sekä ryömintätoiminnot.

Canter 8,5 t

Canter-malliston painoluokat päättyivät aikaisemmin 7,5 tonniin, mutta runsaan asiakaspalautteen ansiosta on nyt tuotu markkinoille kaksi 8,55-tonnin mallia eli Canter 9C15 ja 9C18. Uusissa malleissa on kantavuutta lähes kuusi tonnia ja vakiovarusteluun kuuluvat esimerkiksi Duonic-vaihteisto, laajakulmapeilit sekä erikoisleveä ohjaamo. Kolme­litraiset moottorit tuottavat 150 tai 175 hevosvoimaa ja ne ovat varusteltuja Blue Tec 6SCR -tekniikalla ja hiukkassuodattimella sekä Ecofficiency-taloudellisuuspaketilla. Akselivälivaihtoehtoja tarjolle tulee kolme eli 3400, 4300 ja 4750 mm. Kantavuudesta ja ajomukavuudesta pitää huolta erikoisjousitus ja myös auton 12,2 metrin kääntösäde on kokoluokkansa parhaimmistoa.

Canter Eco Hybrid

Canterin Eco Hybrid -mallissa on onnistuneesti yhdistetty nykyaikaisin hybriditeknologia jokapäiväisen työskentelyn tehokkuuteen. Lähinnä kaupunkialueiden nopeatempoiseen jakeluliikenteeseen parhaiten soveltuva hybridi maksaa ylimääräisen hintansa takaisin jo muutamassa vuodessa. Eco Hybridissä ovat mukana Canterin start/stop-järjestelmä, sähköinen startti sekä Duonic-vaihteisto. Moottorina toimii nelisylinterinen, 150 hevosvoiman kolmelitrainen turbodiesel, joka on yhdistetty 40 kilowatin sähkömoottoriin. Sähkömoottori saa virtansa litium-akuista, joiden paino on ainoastaan 63,5 kiloa. Akuston takuu on viisi vuotta, mutta halutessaan voi valita myös kymmenen vuoden takuuajan. Hyb­riditekniikassa Canter käynnistyy ja lähtee liikkeelle sähkön voimalla ja kymmenen kilometrin nopeudessa dieselmoottori liittyy mukaan. Polttoainesäästöjä syntyy hybriditeknologian avulla jopa 23 prosenttia kantavuuden kuitenkin säilyessä 4,8 tonnissa.

Canter 4 x 4

Canterin 6C18-nelivetomallisto saapui markkinoille jo vuonna 2012 ja autoissa on 175 hevosvoimaiset tehokkaat moottorit. Neliveto on kytkettävissä päälle ja pois tilanteen mukaan, mikä lisää polttoaine­taloudellisuutta vaihtelevissa ajo-olosuhteissa. Uutuutena nelivetomalleissa on nyt pidempi välitys sekä alennusvaihde, joka alentaa maksiminopeutta ja antaa lisää pitoa. Akselivälivaihtoehtoina ovat 3,415 ja 3,865 millin versiot ja ohjaamoksi voi valita tavallisen tai seitsenpaikkaisen miehistöohjaamon. Neliveto-Canter on tehty kestämään vaativissakin olosuhteissa ja esimerkiksi kolmiosainen teräspuskuri ei pienistä kolhuista hätkähdä. Suorituskyvystä kertovat esimerkiksi 60 prosentin mäennousukyky sekä 35 asteen lähestymiskulma.

Lue seuraavaksi