Uutiset

Autot

Fordin tehdasversio Ford Transit Trend 350L M2 1+13 LA/2,4 TDCi 140 hv

Ford Transit on ollut kautta aikojen yksi suosituimmista pakettiautomerkeistä Suomessa. Toyota Hiacen sekä VW Transporterin kanssa, merkki on hallinnut myyntitilastoja tasaisen tappavasti.

Ensimmäiset Transitit valmistettiin jo vuonna 1965, jonka jälkeen se tuli tutuksi muun muassa poliisien virka-autona eli ”mustana maijana”. Ford Transit säilyi pitkään lähes muuttumattomana, kunnes vuonna 1986 esiteltiin kolmannen sukupolven Transit (VE6), joka oli moottoreita lukuun ottamatta täysin uudistettu edeltäjiinsä verrattuna. Auton koko kasvoi sekä korin muotoilu muuttui virtaviivaisemmaksi. Etuakselin erillistuenta tuli uutuutena lyhyihin Transiteihin, kun pitkällä akselivälillä varustetut vielä olivat jäykkäakselisia.

Moottoritehot kasvoivat, dieselmoottoreissa 70:stä 80:n hevosvoimaan. Myöhemmin valikoima kasvoi vielä 100hv:n dieselillä. 5-vaihteiset vaihteistot yleistyivät vanhojen 4-vaihteisten sijaan. Myös tavara-autoissa tuiki tarpeellinen ohjaustehostin tuli Transitiin.

Seuraava suuri uudistus kolmannen sukupolven jälkeen tuli viidennen sukupolven myötä, joka esiteltiin vuonna 2000. Auton muotoilu muuttui jälleen täysin. Uutta oli myös etuveto, jonka voi valita takavedon sijaan. Ford piti takavetoa tärkeänä ominaisuutena suurempien kuormien kuljettamisessa, joten uusi mallisto suunniteltiin siten, että samaan peruskoriin voitiin asentaa joko etu- tai takaveto. Etuvetoisissa (V185) on 2,0 litran diesel (75-125hv) ja takavetoisissa (V184) joko 2,4 litran diesel (75-137hv) tai 2,3 litran bensamoottori (145hv). 6-vaihteinen vaihdelaatikko tuli tehokkaampiin takavetoisiin malleihin. Viidennen sukupolven Transitin uutuutena oli laajentunut alustamallisto. Eri akselivälejä tuli saataville kolme (SWB, MWB, LWB), samoin kuin korin korkeuksia. Lisäksi pitkäakselivälistä mallia sai nyt pidennetyllä korilla (LWB EL).

Vuonna 2006 tuli Transitista jälleen uusi mallisto, joka erosi jälleen edeltäjästään eniten keulan muotoilun osalta. Lisäksi ohjaamo uudistui täysin. Ensimmäisen kerran automaattivaihteistoa ei ollut saatavana Transitiin 2007 mallissa. Myös bensiinimoottori jäi pois Suomen markkinoilta. Etuvetoisten mallien 2.0-litrainen moottori korvattiin uudella 2,2-litraisella. 2,4-litran dieselin teho nousi 140 hevosvoimaan, sekä päästöjä pienennettiin kautta linjan uusissa malleissa. Vuoden 2007 Transit valittiin vuoden pakettiautoksi. Vuonna 2008 Transitiin sai 200 hv:n moottorin (rivi 5, 3,0 l). 200 hv:n moottori oli saatavana ainoastaan takavetoisiin autoihin.

 

Pikkubussi on henkilökuljetuksen kulmakivi

 

Ford Transit Trend tarjoaa matkustuskapasiteettia kuljettajan lisäksi kolmelletoista matkustajalle. Tämä tyypillinen D1-luokan linja-auto, on tehdasversioisena varsin vaatimattomasti varusteltu. Edullisella hankintahinnallaan auto on kuitenkin varsin kilpailukykyinen vaihtoehto, kun kuljetettavat eivät vaadi muuta kun mahdollisuuden siirtyä paikasta toiseen.

Käynti bussiin tapahtuu suuren sivuoven kautta, jossa tukevista ja kirkkaan värisiksi maalatuista tukipisteistä tukea ottaen, noustaan matkustamoon. Matkustamo itsessään on vaaleaksi verhoiltuna valoisa, mutta karu oleskelutila. Istuimet ovat miellyttävät ja jokaisessa on kolmipiste turvavyö, mikä on todella hyvä asia. Valaistus matkustamossa on korkeintaan tyydyttävä, eikä päivä/yö valaistusta ole mahdollisuus muuttaa.

Matka- tai muiden tavaroiden tuonti autoon on hankalaa koska sekä hattuhyllyt että takatila puuttuvat. Istuimilla on kyllä riittävästi tilaa isommallekin matkustajalle ja näkyväisyys ulos on todella hyvä, mutta henkilökohtaisten kylmä-ja lämminilma säätimien puuttuminen, saattaa tehdä matkustamisesta aika-ajoin hieman tukalaa. Autoon onkin syytä hankkia ainakin edestä ohjattava matkustamon lisälämmitin/jäähdytin, sekä Suomen talvisiin oloihin ikkunat muuttaa kaksinkertaisiksi. Kaiken kaikkiaan matkustamo on tilava ja istuimet turvavöineen hyvät, mutta muuten kertakaikkisen askeettinen.

 

Pikkubussia kuljettaa kuljetusalan ammattilainen

 

Kuljettajan työympäristö on tyypillinen Fordin ohjaamo. Yleisilme on aivan kuten missä muussa Fordissa hyvänsä. Istuin on hyvä ja perussäädöillä varustettu. Mittaristo on selkeä, eikä kikkailuihin ole sorruttu. Kaikki kytkimet ja säätimet ovat hyvin käsillä ja pienen tutkiskelun jälkeen helposti opittu. Peilit ovat olleet aina Transiteissa hyvät, eikä koeajoauto tee tästä poikkeusta. Vaihdekeppi sijaitsee nykyoppien mukaan kojelaudassa, sopivasti käden ulottuvilla ja ajotietokoneen näyttö on keskellä kuljettajan näkökenttää. Trend-varustepaketin tietokone informaatio on varsin rajoittunut, mutta toisaalta osamatkamittari, matkamittari sekä nykyisellä polttoainemäärällä jäljellä oleva ajomatka, ovat perustietoja ja paremmalla varusteversiolla, näytettävän informaation määrä kasvaa. Säilytystiloissa Ford on alentunut vähän konstailemaan.

Juomatelineet, samoin kuin suuri säilytyslaatikko kojelaudassa, ovat hyviä mutta kojelaudan päälle asennetut kaksi säilytyslaatikkoa arveluttavat. Näiden matalien ja osiltaan kuskilta näkymättömissä olevien tilojen käyttö, jää varmasti vähäiseksi. Iso ongelma ohjaamossa ovat sisävalot. Kun kuljettaja kytkee matkustamon valot päälle, palaa myös ohjaamon katossa iso kirkas valo. Pimeän aikaan tapahtuvassa liikennöinnissä kyseinen valo luo epämiellyttävän heijastuman tuulilasiin. Pieni kytkentämuutos, jolla ohjaamovalo saataisiin poiskytkettyä erikseen, parantaisi kuljettajan ajo-olosuhteita huomattavasti.

Ajaminen Ford Transitilla on varsin mutkatonta. Transitin kytkin on kautta aikojen ollut vähän kulmikas ja sitä se on vieläkin. Muuten moottori tottelee hyvin kuskin käskyjä ja kuusilovinen vaihteisto on miellyttävä käyttää. Valitettavasti linja-autoa ei ole mahdollista saada automaatti-vaihteistolla varustettuna, koska vaikkakin manuaali on hyvä, alkaa automaatti saavuttaa yhä laajempaa käyttäjäkuntaa.

Koeajettavana ollut 140 hevosvoiman moottori, on varsin reipas ja hiljainen voimapesä. Oikean etulokasuojan ja sivuoven ympäristöstä kantautui epämiellyttävästi ääniä sisälle, joten varsinkin sivuoven ympäristön äänieristykseen, kannattaisi paneutua todella huolella. Muutoin melutaso oli saatu siedettävälle tasolle, eikä keskustelu kanssamatkustajien kanssa tuottanut ylivoimaisia ongelmia.

Näkyväisyys ohjaamosta on todella hyvä. Eivät A-pilarit, eivätkä suuret peilit ole näkyväisyyden tiellä ja laajakulmapeilit auttavat kuskia auton sivujen hahmottamisessa. Sähköisesti säätyvinä isot peilit ovat hyviä ja ainoana pienenä ongelmana oli laajakulmaosien sähkösäätöisyyden puuttuminen. Perusvarusteet kattavat sekä ilmastoinnin että vakionopeudensäätimen, joten varustuksiltaan auto on varsin kattava.

 

Tekniikka

 

Ford Transit Trend 350L M2 1+13 LA/2,4 TDCi 140 hv
Moottori 2,4 Duratorq TDCi
Teho 103 kW (140 hv)/3500 rpm
Vääntömomentti 375 Nm/2000 rpm
Vaihteisto 6+1-nopeuksinen manuaali
Kokonaispaino 3500 kg
Omapaino 2360 kg
Kantavuus 1140 kg
Pituus 5680 mm
Korkeus 2375-2393 mm
Leveys (peilit/ei) 2374/2084 mm
Istuimia 1+13
Polttoainesäiliö 80 litraa

 

Turvavarusteita autossa on ABS, Luistonesto, ESP sekä mäkilähtöapu. Lisäksi kuljettajalle on turvatyyny ja matkustajille 3-pisteiset rullavyöt joka istuimella.

 

Yhteenvetona

Kaiken kaikkiaan Ford Transit bussi on puutteineenkin kilpailukykyinen vaihtoehto yksinkertaista henkilökuljetinta tarvitsevalle. Varustetaso ei luonnollisestikaan yllä kotimaisten korirakentajien tasolle, mutta onhan hintakin selvästi halvempi. Auton mukavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi muutamiin yksityiskohtiin kannattaisi paneutua. Kun sisäeristykseen ja –valaistukseen olisi hieman paneuduttu, sekä samalla matkustamon talviominaisuuksia parannettu lämmittimen sekä tuplalasien osalta, alkaisi auto olla valmis suomalaisen julkisen liikenteen haasteisiin. Ford Transitin hinta koeajoversiolla on 40 700 euroa joten varsin kattavan varustepaketin saa melko halvalla ja lisätöihinkin jää halutessa sopivasti rahaa.13-paikkaisen bussin saa myös varustettuna tehokkaammalla 200 hevosvoiman moottorilla ja keväällä 2009 myös 4-vetoinen vaihtoehto on mahdollista.

 

+ Plussat – Miinukset

+ Hyvä voimalinja – Kulmikas kytkin

+ Avarat tilat – Tavaratilojen puuttuminen

+ Varustepaketti – Sisävalaistus

+ Istuimet – Sivuoven ympäristön äänieristys

 

Takuu autossa on 2 vuotta ilman kilometrirajoitusta ja huoltovälinä Ford pitää 25 000 kilometriä tai 1 vuosi. Mikäli kyseisen auton haluaa, voi tehdasvarustellun Transitin saada heti, tai mikäli ”hyllyssä” oleva ei kelpaa kestää toiveiden mukaisen auton saanti noin 3-4 kuukautta. Mikäli se varustellaan Suomessa Hakalan verhoomossa (Lectica), tulee toimitusaikaan noin kahden viikon lisä. Kyseinen varustelupaketti kohentaa autoa huomattavasti ja maksaa noin 12-13.000 euroa.

 

Lue seuraavaksi