Uutiset

Autot

Ford Mondeossa jalankulkijoita suojaava Pedestrian Detection -teknologia

Täysin uusi Ford Mondeo on ensimmäinen Ford Motor Companyn auto, jossa on jalankulkijoita suojaava teknologia, joka voi mahdollisesti lieventää tai jopa kokonaan estää törmäykset jalankulkijoihin. Uudessa Mondeossa on Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella ja kaikkien aikojen laajin moottorivalikoima, johon kuuluu myös ensimmäinen Mondeo Hybridi. Uusi 210-hevosvoimainen TDCi-dieselmoottori kahdella turboahtimella tulee saataville ensi vuoden alkupuolella.  

Mondeon saa neli- ja viisiovisena sekä farmarina. Auto on aiempaa hienostuneempi ja tarkemmin viimeistelty. Siinä on Fordin mukautuvat LED-ajovalot, ilmalla täyttyvät takaturvavyöt sekä lämmitettävät ja ilmastoidut istuimet.

“Täysin uusi Mondeo on kaikkien aikojen edistyksellisin Ford-ajoneuvo Euroopassa”, kertoo Ulrich Koesters (Vehicle Line Director, Ford of Europe). “Törmäyksenestoavustin ja jalankulkijan tunnistus lisäävät turvallisuutta etenkin ruuhkaisissa kaupunkiolosuhteissa.”

Havaitsee jalankulkijat

Fordin uusi Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella havaitsee auton reitillä olevat tai sinne pyrkivät ihmiset ja jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi järjestelmän antamiin varoituksiin.  Järjestelmä käsittelee tuulilasiin sijoitetun kameran ja puskurissa olevan tutkan avulla kerättyjä tietoja ja vertaa niitä tietokantaan, jossa on erilaisia ihmishahmoja. Näin se erottaa ihmiset muista tien vieressä olevista hahmoista ja esineistä.

Jos järjestelmä havaitsee jalankulkijan auton edessä ja törmäys näyttää väistämättömältä, kuljettaja kuulee varoitusäänen ja mittaristoon syttyy kuvake. Jos kuljettaja ei reagoi, järjestelmä lyhentää jarruttamiseen tarvittavaa aikaa pienentämällä jarrupalojen ja -levyjen väliä. Jos kuljettaja ei vieläkään reagoi, järjestelmä ryhtyy jarruttamaan autoa.

Suunnittelijat testasivat järjestelmää suljetuilla testiradoilla käyttäen ihmisen kokoisia, puettuja mallinukkeja. He käyttivät kuukausia järjestelmän luotettavuuden testaamiseen ja hiomiseen myös aidoissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.

“Aidoissa tilanteissa testaaminen oli elintärkeää. Jalankulkijat ovat erimuotoisia ja -kokoisia ja he liikkuvat eri asennoissa”, kertoo Gregor Allexi (Active Safety Engineer, Ford of Europe). “Ajoimme testejä yli 500 000 kilometriä varmistaaksemme, että olimme tekemisissä mahdollisimman suuren ihmismäärän kanssa erilaisissa tilanteissa.”

Täysin uudessa Mondeossa on myös Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmä, joka jarruttaa automaattisesti lieventääkseen tai estääkseen törmäyksen edellä ajavaan ajoneuvoon. Järjestelmä toimii aina 40 km/h nopeudella ajettaessa. Sitä suuremmissa nopeuksissa uusi Pre-Collosion Assist -törmäyksenestoavustin tarkkailee tutkan ja kameran avulla tietä 200 metrin etäisyydelle saakka ja jarruttaa automaattisesti auttaakseen kuljettajaa lieventämään tai kokonaan estämään peräänajot. 

Tutkaa hyväksikäyttäen toimivat myös etäisyydenosoitin ja mukautuva vakionopeudensäädin. Etäisyydenosoitin näkyy mittaristossa ja se ilmoittaa kuljettajalle ajallisen etäisyyden edessä ajavaan ajoneuvoon nähden. Mukautuva vakionopeudensäädin pitää valitun etäisyyden edellä ajavaan autoon.  

Lisäksi eteenpäin osoittava kamera on käytössä kaistanpitoavustimessa, joka ohjaa auton takaisin kaistalle havaitessaan tahattoman siirtymisen pois kaistaviivojen välistä, sekä liikennemerkkien tunnistusjärjestelmässä, joka näyttää mittaristossa kuljettajalle viimeksi havaitsemansa nopeusrajoituksen ja ohituskieltomerkin.

Laajin moottorivalikoima

Täysin uuden Mondeon bensiinimoottorivaihtoehdot ovat 1.5 ja 2.0 litran EcoBoost-moottorit sekä Fordin taloudellinen, mutta yllättävän tehokas 1.0 EcoBoost, joka on valittu vuoden moottoriksi jo kolmena vuotena peräkkäin.

Mondeon dieselmoottorimallistossa on uusi dieselmoottori 2.0 litran TDCi kahdella turboahtimella. Se tuottaa 210 hevosvoiman tehot ja 450 Nm:n vääntömomentin. ECOnetic Technology -mallin moottorina on 1.6 litran diesel, jonka CO2-päästöt ovat luokkansa johtavat, 94 g/km*. Lisäksi saatavana on 2.0 litran diesel joko 150 tai 180 hevosvoiman tehoversioina.

Neliovisen Mondeo Hybridin voimanlähteenä on erikoiskehitelty 2.0-litrainen bensiinimoottori, sähkömoottori ja 1.4 kWh:n litium-ioni-akku, joiden yhdistelmällä CO2-lukema on 99 g/km*. 

Moottorimalliston polttoainetehokkuus ja päästötaso ovat jopa 14 prosenttia paremmat, kiitos muun muassa ilmanvastusta vähentävän aktiivisen etusäleikön. 

Luokkansa johtavaa dynamiikkaa

Mondeo on Euroopan Fordin ensimmäinen malli, joka rakennetaan Fordin uudelle, globaalille CD-segmentin alustalle. Autossa on itsenäinen takajousitus, joka lisää hienostuneisuutta ja dynaamista suorituskykyä.

Uutta alustaa ja korin rakennetta on parannettu EPAS-ohjausjärjestelmällä, jonka saa nyt ensimmäistä kertaa Mondeoon. Optimoidut lukkiutumattomat jarrut vähentävät jarrutusmatkaa yli metrillä ajettaessa 100 km/h nopeudella.

“Korin rakenteen jäykkyyden lisääminen 10 prosentilla sekä käsiteltävyyttä parantavat teknologiat, kuten kaarreajon hallintajärjestelmä, tekevät uudesta Mondeosta aiempaa tunnokkaamman ja monipuolisemman”, Koesters kertoo.

Vahvempi kori lujemmilla materiaaleilla

Uudessa Mondeossa on käytetty hienostuneita materiaaleja ja tuotantotekniikoita lujuuden ja paremman turvallisuuden aikaansaamiseksi. Samalla auton paino on laskenut ja se on ympäristöystävällisempi.

A- ja B-pilareihin sekä kattokiskoihin on käytetty suurilujuusterästä. Neljä- ja viisiovisen mallin takaluukun sisustan magnesiumrakenteet ovat 40 prosenttia kevyemmät kuin teräksestä valmistettuna.

1.5 EcoBoost-moottorilla varustetussa autossa jopa 115kg:n painonsäästön tuo kierrätysmateriaaleista valmistettu törmäyksenvaimentaja, jonka avulla täytetään sekä Yhdysvaltain että Euroopan viranomaisten vaatimukset jalankulkijaturvallisuuden lisäämiseksi. 1.5 EcoBoost-moottori on 25kg kevyempi aiempaan 1.6 litran EcoBoostiin verrattuna. Alemman painon ansiosta on pystytty parantamaan auton polttoainetehokkuutta ja turvallisuutta sekä alentamaan CO2-päästöjä, mutta lisäämään myös mukavuusvarusteita. 

“Painon keventyessä olemme voineet keskittyä parantamaan polttoainetehokkuutta ja tuoneet autoihin mm. Auto-Start-Stop-teknologian, mukavuusvarusteita sekä vahvistaneet korin rakennetta ja turvallisuutta”, Koesters kertoo. “Olemme parantaneet turvallisuuden kannalta oleellisten osien lujuutta 40 prosentilla ja todentaneet niiden toimivuuden tuhansilla tietokonesimulaatioilla ja yli 180 aidolla törmäystestillä.”

Mondeon korista 61 prosenttia on valmistettu suurilujuusteräksestä. 

Lue seuraavaksi