Uutiset

Autot

Fiat ottaa uuden alun Suomessa

Suomalaisen autoilun historiaan kiinteästi kuuluva Fiat aloittaa Suomessa uuden organisaation turvin. Suoraan tehtaan alaisuuteen kuuluva organisaatio haluaa kasvattaa markkinaosuuksia maltillisen määrätietoisesti.

Fiat on merkkinä tuttu kaikille suomalaisille, onhan italialaistuotteella pitkä ja varsin vahva historia Suomessa. Muutamat viime vuodet ovat kuitenkin kohdelleet merkkiä kaltoin, mikä on pudottanut merkin markkinaosuuden pieneksi niin henkilöautojen kuin hyötyautojen saralla. Viime vuonna perustetun ja vähitellen toimintaansa käynnistävän Fiat Group Automobiles Finland Oy:n tavoitteena on nostaa merkin myynti jälleen taloudellisesti järkevälle ja kannattavalle tasolle. Pitkäjänteisessä työssä ei unohdeta hyötyautoasiakkaitakaan.

”Fiat on vajonnut Suomessa pieneksi toimijaksi, sillä henkilöautoissa markkinaosuutemme on tällä hetkellä 0,3 prosenttia, hyötyautoissa kaksi prosenttia”, summaa Fiat-toimintoja Suomessa luotsaava Simo Rosvall (oik.), jonka mukaan uudistunut mallisto yhdessä osaavien ihmisten kanssa tarjoaa mahdollisuuden suotuisaan kehitykseen.

”Luvassa ei kuitenkaan ole mitään isoa räjähdystä, vaan mallistoa ja verkostoa rakennetaan hitaasti ja määrätietoisesti. Laman keskellä tässä mennään, mikä ei tietenkään ole hyvä lähtökohta”, jatkaa Rosvall.

Fiat-konsernin hyötyautot tunnetaan Fiat Professional -tuotemerkistä, jonka takaa löytyy varsin laaja mallikirjo. Suomessa tunnettujen tuotteiden ohella valikoimassa on lukuisia, kooltaan pieniä tavarankuljettimia. Koko repertuaaria ei kuitenkaan olla tuomassa meille Suomeen, sillä valikoima halutaan pitää kapeana ja siten helppona niin asiakkaille kuin omalle organisaatiollekin.

”Uudistunut Ducato on syömähampaamme, joka tulee Suomeen neljän pituuden ja kolmen korkeuden turvin. Moottorivaihtoehtoja on kaikkiaan neljä ja manuaalivaihteiston ohella tarjolla on myös Comfortmatic -automaattivaihteisto”, avaa Tomi Kari mallistoa. Tonniluokan kysyntään vastataan Scudolla, joka tarjoaa 5–7 kuution tavaratilan. Potentiaaliltaan suurimpana autona maahantuoja pitää vastikään uudistunutta Doblò-mallistoa, joka tarjoaa 3,4–4,2 kuution tavaratilan.

”Doblò on nyt aiempaa tehokkaampi ja taloudellisempi. Myös äänieristykseen on kiinnitetty huomiota, minkä ansiosta auto on nyt aiempaa hiljaisempi”, jatkaa Kari uudistuneen tuotteen vahvuuksia. Myynti aloitetaan kaksipaikkaisena, mutta loppuvuodesta markkinoille tuodaan myös kolmipaikkainen vaihtoehto. Kaikkein keveimpiin ajotehtäviin tarjotaan 600 kilon kantavuuden tarjoavaa Fiorinoa.

Tavara-autojen tuotepäällikkö Jorma Hautalan mukaan Doblòlle on asetettu suuret odotukset, sillä Suomessa ajetaan monesti turhan suurilla pakettiautoilla. ”Doblò on niin hankintahinnaltaan kuin käyttökustannuksiltaan isoa pakettiautoa edullisempi”, painottaa Hautala.

Viime kesänä perustettu Fiat Group Automobiles Finland Oy on rakentanut verkostoa niin myynnille kuin jälkimarkkinoinnillekin. Maahantuojan mukaan maanlaajuinen, huoltoa, korjauksia ja varaosahuoltoa tarjoava jälkimarkkinaverkosto säilyy paljolti ennallaan. Myyntiverkosto sen sijaan uudistuu lähes täysin, sillä moni perinteikäs jälleenmyyjä on etsinyt uusia merkkejä ja on siten oppinut tulemaan toimeen ilman Fiat-tuotteita.

”Tällä hetkellä myyntiverkosto kattaa noin puolet Suomesta, joskin neuvotteluja käydään jatkuvasti uusien toimijoiden kanssa. Uskon, että meillä on tämän suhteen pian uutta kerrottavaa”, lupailee Rosvall, jonka mukaan vajaan kymmenen hengen suomalaisorganisaatio halutaan pitää notkeana.

”Lähdemme alkuun hyvin kapealla mallistolla, mutta tarvittaessa voimme laajentaa mallikirjoa hyvinkin nopealla aikataululla”, lupailee Rosvall. Fiatin ohella tuotevalikoimaan kuuluu alkuvaiheessa myös Alfa Romeo sekä Jeep.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi