Uutiset

Autot

Fiat Ducato 20 Minibus 3.0 Multijet (H2L4) – saapasmaan vastine tehdasvalmiiden pikkubussien markkinoille

Tällä kerralla syynättävänä oli Fiatin suurin bussi. Fiat Ducato 20 Minibus 3.0 Multijet 1+16 henkilölle tarkoitettu liikkumisväline on tehdasvalmiina varsin mielenkiintoinen vaihtoehto. Koeajokkimme sydän on 3.0 litran 115,5 kW:n (157 hv) moottori. Maksimivääntö moottorilla on 400 Nm, 1700-2500 rpm:n käyntinopeusalueella. Kyseinen Euro 4 moottori on 16 -venttiilisenä, elektronisesti ohjattuna Common Rail- yhteispaineruiskulla, kiinteäsiipisellä ahtimella sekä välijäähdytettynä erittäin pirteä kokonaisuus. Vaihteistona on saatavilla ainoastaan kuusilovinen manuaali. Automaatti vaihtoehtona voisi olla mielenkiintoinen ja varsin haluttu lisävaruste.

Kuljettaja, olkaa hyvä

Kyseinen auto on tarkoitettu pääsääntöisesti ammattikuskien työkaluksi. Sen ohjaamossa saattaa istua kuljetusalan ammattilainen parhaimmillaan 11 tuntia päivittäin. Työympäristönä ohjaamo on varsin mallikas ja toimiva. Nouseminen ohjaamoon tapahtuu vaivatta ja penkille on helppo kavuta. Istuin itsessään on varsin miellyttävä ja vartaloa tukeva. Istuimen säätömahdollisuudet ovat auton hintaan nähden riittävät ja parempia penkkejä saa tarvittaessa rahalla.

Verhoilumateriaali on yksinkertaista mutta kulutusta kestävää. Ohjauspyörää voi säätää ainoastaan syvyyden osalta eikä korkeussäätöä ole. Testikuljettaja on ilmeisesti tyypillisen italialaisen mitoissa, koska hyvä ajoasento löytyi pienen säätösulkeisen jälkeen.

Vaihdekeppi sijaitsee kojelaudassa pienenä tumppina ja on hyvin kuljettajan ulottuvilla. Mittaristo, samoin kuin muut hallintalaitteet ja kytkimet, ovat selkeät ja helposti sekä opittavissa että hallittavissa. Hieman kokonaisuutta häiritsi kojelaudan muovimainen tuntuma ja lämpö- sekä puhalluskytkimien esille tuotu tyyli voi heikentää niiden kestävyyttä ajan mittaan.

Vakionopeuden säätö on erinomainen varuste, mutta sen käyttöviiksi voisi olla pienempi, jotta sitä ei sekoittaisi jatkuvasti samankokoiseen ja samalla puolella olevaan vilkkujen käyttöviikseen. Infonäyttö on hyvä ja antaa monipuolisuudellaan riittävää tietoa kuljettajalle. Koska kyseessä on tilausajoauto, tulisi kuljettajalla olla jatkuvasti tieto matkustamon lämpötilasta, joten vallitseva lämpötila olisi lisättävä infonäyttöön.

Säilytystilat ohjaamossa ovat erinomaiset, lokeroiden sijoittelussa sekä koossa voisi moni muu merkki ottaa mallia Fiatista. Säilytyslokeroita on niin paljon, että ohjaamon kattoon sijoitetut lokerot voisi poistaa, jotta ohjaamosta tulisi avarampi eikä keskiverto taikka pitempi kuljettaja löisi ohimoaan toistuvasti siihen (näin nimittäin testikuljettajalle tapahtui).

Ovilokerot ovat hyvät ja lisäävät säilytystilaa, joten ainoana puutteena voisi sanoa kuljettajan juomapullon paikan puuttuminen. Sellainen toki ovesta löytyy, mutta kooltaan se on tarkoitettu isolle pullolle, ei kahvikupille tai normaalille juomapullolle. Kartanlukijalle, jota tilausajoliikenteessä harvemmin on, juomapullon paikka löytyy.

Näkyväisyys kuljettajan paikalta on hyvä. Tuulilasi, samoin kuin sivuikkunat antavat riittävän näkyvyyden auton ympärille. A-pilarit ovat paksut mutta eivät estä näkyvyyttä. Sähköisesti säädettävät peilit ovat suuret mutta jäävät hieman ovipilarien taakse, eikä peilien koko näkyväisyys ole kuskin hyödynnettävissä. Laajakulmaosat säätyvät sähköisesti, mikä on hyvä, mutta katve ja säädön vaillinaisuus heikentävät muuten hyvää toteutusta.

Maantiellä Ducato on varsin mukava menopeli. Moottori, alkuviiveen jälkeen, toimii hienosti ja kaasupoljinta painettaessa peltilehmä kiihtyy varsin mallikkaasti. Rajattu huippunopeus saavutetaan nopeasti ja ajaminen autolla on helppoa ja mutkatonta. Vaihteisto toimii erinomaisesti ja 6-lovisuus osoittautuu oikeaksi vaihtoehdoksi. Automaatti olisi nykyaikaa mutta ei välttämätön. Auto on varsin hiljainen eikä ylimääräisiä ääniä kantaudu ohjaamoon. Testiautolla syntyneet ajokilometrit on varmaankin ajettu ilman kuormaa josta syystä takapään jarrut ovat päässeet hieman lasittumaan ja varovasti jarrutettaessa syntyy isomman bussin tuntu jarrujen ilkeästi vinkuessa.

No mitäs asiakkaat tykkää

Fiat Ducato Minibus tarjoaa kuljettajan lisäksi istumapaikat 16 matkustajalle. Kyseinen malli on tarkoitettu hiljaisempien alueiden paikallisliikenteeseen samoin kuin koululaiskuljetuksiin.

Autoon nouseminen on suuren oven ja hyvän astinlaudan avulla helppoa. Käytävä on avara ja helppo liikkua myöskin korkeuden puolesta. Istuimet ovat tilavat ja varustettu joko 3-piste tai lantiovöillä. Istuimet itsessään ovat perusmalliset, verhoiltuna tummahkolla kankaalla. Penkkien massiivisuus luo turvallisuutta mutta samalla estää näkemisen eteenpäin.

Sisäverhoilu estää tummuudellaan kulutuksen ja lian näkymisen. Ikkunat ovat onneksi suuret ja helpottavat ahtaan paikan tunnetta. Ilmanvaihto matkustamossa toimii hyvin ja lisävarusteena saatava lisälämmitin antaa todennäköisesti auton omien lämmittimien kanssa riittävää lämpöä kabuusiin. Sisävalaistuksessa Fiat on leikitellyt ja lopputulos on hieman erikoinen mutta täyttää asiansa.

Peltiosat on verhoiltu asiallisesti ja hattuhyllyt ovat erinomaiset. Tavaratilan täydellinen puuttuminen aiheuttaa kuljettajalle ennemmin tai myöhemmin harmaita hiuksia. Lattian ja käytävän malli helpottaa auton puhtaana pitämistä ja koeajoversiossa ollut lattiamatto on ehdoton käytössä ja helppo siivota.

Perustietoa autosta

Koeajoautona oli 157 hevosvoimainen 3.0-litraisella moottorilla varustettu pikkubussi. Tehoa autossa oli yllin kyllin ja vaikkakin kuormattuna ei testiä tehty, voisi helposti uskoa asiakkaiden saavan reipasta kyytiä.

Testilenkin pituuden (n. 600 km) aikana polttoainekulutus pysyi varsin kohtuullisena ollen 9,7 litraa sadalla kilometrillä. Polttoainesäiliön ollessa 90 litraa on toimintasäde aivan riittävä. Autoon on lisäksi lisävarusteena saatavissa 125 polttoainesäiliö. Auton pitkä akseliväli 4035mm antaa sisätiloille hyvät puitteet vaikkakin kyseisessä mallissa tavaratila on olematon. Huoltoväli autolla on 30 000 km. Takuu on hyvä ollen peräti 5 vuotta tai 150 000 kilometriä, jatkettavissa ammattikäytössä 200 000 km:iin saakka. Todellisuudessa ammattikäytössä autoon tullee alle kolmessa vuodessa tuo 200 000 kilometriä.

Turvavarusteiden suhteen Ducato Maxi on hyvää keskiluokkaa. Kuljettajalla on kaksivaiheinen turvatyyny. Lisävarusteena on pelkääjälle sekä sivuille että ikkunoiden yläreunaan saatavilla tyynyt. Kaksipiirinen ABS/EBD on vakio ja lisävarusteena on saatavilla ESP, Hill Holder, HBA-hätäjarrutehostin sekä LAC-kuorman tunnistava järjestelmä.

Yhteenvetona

Fiat Ducato Maxi on edullinen kuljetusvaihtoehto keskikokoisille, yksinkertaisille henkilökuljetustarpeille. Varustetaso eikä mukavuus ole luonnollisestikaan huippuluokkaa, eikä se yllä kotimaisten huomattavasti kalliimpien korirakentajien tasolle. Hinta on kuitenkin erittäin kilpailukykyinen ollen kyseisillä 1+13-1+16 paikkaisilla minibusseilla 38.990-43.990 euroa.

Auto on tyylikkään näköinen, toimiva tuote kohdennettuun tarpeeseen. Vaativimmille tilausajoliikennöitsijöille ei autosta tässä varustetasossa ole mutta kipeäksi kilpailutetuille koululais- sekä syrjäseutujen pienenevien henkilömäärien tarpeisiin aivan käypänen.

Lisävarustepaketti on mittava, kattaen muun muassa Suomen talveen välttämättömät talvivarusteet. Lämpölasielementit, lisäeristys, vesikennolisälämmitin, ilma-Webasto jne ovat tarpeellisia Härmän oloihin. Lisäksi sähköllä toimiva liukuovi kuten kangasmattosarja matkustamoon ovat välttämättömiä lisävarusteita.

Plussat

+ Tehokas moottori
+ Ohjaamon säilytystilat
+ Sisätilat avarat
+ Hinta

Miinukset

– Kaasun tunto alkuvaiheessa
– Tavaratilan puuttuminen
– Peilien sijoitus
– Matkustamon penkit

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi