Uutiset

Autot

Ensimmäinen täysin sähköllä toimiva taksiauto liikenteeseen pääkaupunkiseudulla

 

Kun auto ladataan uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä, myös sen elinkaaren aikaiset hiilidioksidipäästöt ovat lähes nolla.
Taksiautoilija Seppo Rosvall on jo testannut yhdessä Fortumin kanssa täyssähköauton soveltuvuutta normaaliin taksikäyttöön. Kaiken on todettu toimivan asiakkaan ja arkiliikenteen kannalta täysin luotettavasti, joten normaali taksiliikennöinti on päätetty aloittaa. Helsinki-Vantaan lentoasemaa tukikohtanaan käyttävällä taksilla voi ajaa yhdellä latauksella noin 160 km.

”Taksiliikenne on luonteeltaan sellaista, että auto seisoo yksittäisten ajokeikkojen välissä yllättävän paljon. Tämän vuoksi sähköauton akkuja voidaan ladata hyvin pitkin päivää taksiliikennöinnin tästä häiriintymättä. Tällöin vuorokautinen ajomäärä kohoaa jopa 300 – 500 kilometriin, mikä on täysin riittävä normaalille taksitoiminnalle”, taksiautoilija Seppo Rosvall kertoo.

Sähkömoottori on jopa kolme kertaa perinteistä polttomoottoria tehokkaampi ja siten myös sähköauton päästöt ovat huomattavasti pienemmät. Myös auton moottorimelu on lähes olematon. Sähköautot ovat omimmillaan nimenomaan kaupunkiliikenteessä, jossa matkat ovat lyhyitä ja nopeudet suhteellisen alhaisia. Sähkömoottori korvaa siis polttomoottorin tilanteissa, joissa polttomoottori on haitallisimmillaan ympäristölle.

Fortum käynnisti vuonna 2008 pohjoismaisen sähköautoprojektin, joka tuo ladattavat autot ja lataustolpat Espoon ja Tukholman liikenteeseen. ”Sähköauton testaaminen taksiliikenteessä on osa projektiamme, jossa haluamme luoda edellytyksiä tulevaisuuden sähköautokaupungille.

Teettämämme tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että sähköautoilulla voidaan vaikuttaa päästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseen ja sitä kautta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Taksikyyti on hyvä tapa näyttää miten sähköauto toimii arkielämässä”, toteaa Fortumin Kestävän kehityksen johtaja Carola Teir-Lehtinen.

Sähköautoilla tarkoitetaan hybridi- ja täyssähköautoja, joihin sähkö ladataan suoraan verkosta. Jos sähköauto ladataan uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä, ei ajaminen aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Fortum kehittää parhaillaan latausverkostoa, jonka avulla edesautetaan sähkökäyttöisten autojen laajaa käyttöönottoa, kun autonvalmistajat muutaman vuoden kuluessa saavat ladattavat hybridit ja täyssähköautot kuluttajienkin markkinoille.

Lähde:
Fortum Oyj

 

Lue seuraavaksi