Uutiset

Autot

Ensiapua jatkokoulutuspäiväksi

Liikenneviraston tilastojen mukaan vuonna 2011 tieliikenteessä kuoli 222 ja loukkaantui 4211 henkilöä. Liikenne onkin yksi todennäköisimpiä paikkoja, jossa voi joutua onnettomuuspaikalle. Ammattikuljettajien osuus kilometrisuoritteesta on suuri, joten heillä on keskimääräistä suurempi mahdollisuus olla ensimmäisenä onnettomuuspaikalla. Niinpä ammattikuljettajien jatkokoulutuspäivänä ensiapukurssi on mitä suositeltavin vaihtoehto.

Yksi ensiapua kuljettajien jatkokoulutuspäivänä kouluttavista yrityksistä on Tampereen Koulutuspalvelu, joka on tarjonnut näitä palveluja reilun parin vuoden ajan. ”Periaatteessa toiminta-alueemme on koko Suomi, mutta tähän mennessä olemme kiertäneet pääasiassa Etelä-Suomea”, kertoo Kirsi Kaile, yrityksen toinen ensiapukouluttaja. Yrityksellä on myös oma toimi-              tila Tampereella, jossa koulutuksia järjestetään.

Aisaparina hänellä on Katja Viitanen ja kahdestaan he kiertävät pitämässä ensiapukoulutuksia. ”Kuljettajan jatkokoulutukseksi on hyväksytty niin SPR:n EA1-kurssi kuin Hätäensiapu-kurssi, joista saa myös monelle tarpeellisen SPR:n kurssitodistuksen”, jatkaa Viitanen. Kuudentoista tunnin EA1-kurssista saa kaksi jatkokoulutuspäivää ja Hätäensiapu-kurssista yhden. Hätäensiapukurssilla voi jatkaa EA1- tai EA2-kurrsin voimassaoloa kerran kolmella vuodella.

Kaile lisää, että yrityskohtaisilla ensiapukursseilla katsotaan yrityksen ensiapuvalmiutta laajemminkin. ”Yrityskohtaisilla ensiapukursseilla päivitämme yrityksen ensiapuvälineet ajan tasalle ja autamme tarvittaessa myös Kela-korvausten hakemisessa. Kouluttajilla on kummallakin työterveyshoitajan koulutus.”

”Tarjoamme myös työhyvinvointikoulutusta, jossa kuljettajien ergonomia on tärkeässä asemassa, sekä Työturvakorttikoulutuksia, joista on kuljettajan jatkokoulutuspäivämerkinnät saatavissa AKE:n rekisteriin. Syksyllä kurssitarjontamme laajenee kaikille ammattipätevyyden jatkokoulutusta käyville pakollisella ennakoivan ajon kurssilla.”

”Toimimme joustavasti ja voimme järjestää kursseja nopealla aikataululla”, mainostaa Kaile toimintaa. ”Usein olemme kouluttamassa kahdestaan, mutta voimme toki vetää kurssin yksinkin, jolloin pystymme vetämään kahta kurssia yhtaikaa.”

Hätäensiapu, eli henkeä pelastava ensiapu on, on usein pieniä asioita. Auto-onnettomuuden uhri on monesti tajuttomana retkahtanut etukumaraan ja siinä asennossa hengitystiet tukkeutuvat helposti. Hengen voi pelastaa yksinkertaisesti nostamalla pää pystyyn. Monesti kerrotaan kauhutarinoita miten onnettomuuden uhrin päätä käännettäessä on syntynyt selkäydinvaurio. Käytännössä kuitenkin useita ihmisiä kuolee tukehtumalla hengitysteiden ollessa tukkeutuneina, kun taas niskavammat aiheutuvat usein suurienergisen onnettomuuden yhteydessä. Eli onnettomuuspaikalla: muistetaan tarkistaa ja turvata uhrin hengitys.

Erittäin tärkeää liikenneonnettomuuksissa on myös avun kutsuminen paikalle ja lisäonnettomuuksien estäminen. Ammattikuljettajilla on usein kookas auto allaan, jonka pysäköinti uhrien suojaksi on hyvin tehokas toimenpide. Ammattikuljettajilla on myös usein näkyvä työvaatetus, joka suojaa auttajaa joutumasta yliajetuksi. Nykyautoissa on myös enemmän tai vähemmän turvatyynyjä, jotka saattavat aktivoitua vasta törmäyksen jälkeen ja niiden huomioiminen onkin tärkeää niin oman kuin uhrinkin turvallisuuden kannalta.

Uutena asiana elvytykseen ovat tulleet opastavat defibrillaattorit, joita alkaa pikkuhiljaa ilmestyä paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi ABC-liikenneasemaketju on edelläkävijöitä tällä saralla, mutta niitä voi jo löytää monista muista paikoista, kunhan osaa bongata näitä. Kuka tahansa pystyy käyttämään laitetta ohjeita seuraamalla turvallisesti, koska laitteella ei voi antaa iskua väärässä tilanteessa. Maallikkokäyttöön tarkoitetut defibrillaattoreit ovat jo pelastaneet ihmishenkiä Suomessakin. Nykyään ensiapukursseilla harjoitellaan myös näiden maallikkolaitteiden käyttöä.

Maallikoille tarkoitetut defibrillaattorit yleistyvät meillä ja maailmalla. Kuvan laite on Münchenin lentokentällä, mutta samaisia viher-valkoisia merkkejä voi bongailla yleisöpaikoilta Suomessakin.

Nostoalan ja erityisesti vaativien elementtiasennusten palveluistaan tunnetun Lamminsivu Oy:n miehet Janne Mäki, Juha Vuorinen ja Mika Häkli olivat Tampereen Koulutuspalvelu Oy:n järjestämällä EA1-kurssilla ja oppivat muun muassa defibrillaattorin käytön. Miehillä oli käynnissä ajoneuvonosturin kuljettajakoulutus ja siihen kuuluu ensiapukurssin suorittaminen. Lamminsivulla tarvitaan myös kuorma-auton kuljettamista ammattityönä, joten jatkokoulutuspäivä tuli tässä tavallaan kaupan päälle.

Jos tunnet epävarmuutta osaamisesi suhteen ensiaputaidoissa, kannattaa hakeutua ensiapukurssille. Näiden taitojen hallinta saattaa jonakin päivänä pelastaa jonkun hengen, esimerkiksi sinun.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi