Uutiset

Autot

Citroën Tubik tekee myös matkanteosta tärkeän

Kuluttajat arvostavat nykyään liikkumisen helppoutta ja mukavuutta. Tämän ajatuksen pohjalta Citroën suunnitteli kokeilumallin nimeltä Tubik, jonka tavoitteena on tehdä itse matkanteosta yhtä hauskaa kuin perille pääsemisestä. Nykyisin on tavallista, että yhteiselle matkalle lähtee tiivis ryhmä, joka ei matkatavaroineen mahdu edes 7-paikkaiseen tila-autoon. Ryhmäkuljetuksia varten Citroën on kehittänyt 9-paikkaisen tila-auton konseptin, joka on varustettu vähintään kaikilla nykyaikaisen auton mukavuuksilla. Suuresta koostaan huolimatta Tubik tekee matkaa verraten edullisesti, koska sen voimalaitteisto perustuu Hybrid4-teknologiaan. Tämän ansiosta Tubikin kulutus ja päästöt ovat samaa luokkaa kuin tavallisella henkilöautolla.

Citroën Tubikin muotoilussa on vaikutteita Citroënin H-sarjan pakettiautosta, tunnetusta ”aaltopeltipakusta”, jota valmistettiin 34 vuoden aikana peräti puoli miljoonaa kappaletta. Mallinimi Tubik tosin viittaa H-sarjan edeltäjään, 1930-luvun lopulla esiteltyyn TUB-malliin (Traction Utilitaire Basse), joka etuvetoisena ja liukuovilla varustettuna oli kaikkien modernien pakettiautojen esi-isä.

Klassisen H-sarjan ilmettä on Tubikin matkustamosta erottuvassa keulaosassa. Korin etu- ja takapää on maalattu helmiäisvalkoiseksi ja keskiosa metallinhohtoharmaaksi. Ohjaamoon päästään taiteovesta, kun taas matkustamoon noustaan koko oikean kyljen avaavan lokinsiipioven kautta. Tavaratila on piilotettu ovelasti auton takaosaan.

Ohjaamo vaikuttaa ultratekniseltä, mutta kuljettajalle se on mukava ja samalla käytännöllinen. Kuljettaja saa kaiken tarvitsemansa tiedon heijastusnäyttöön ja ohjauspyörän keskiössä olevaan näyttöruutuun. Taustaa valvotaan tavanomaisten peilien asemesta peruutuskameralla ja taustapeilikameroilla.

Tubikissa on 22-tuumaiset pyörät ja suhteellisen korkeaprofiiliset renkaat. Parhaiden ajo-ominaisuuksien ja ajomukavuuden varmistamiseksi Tubikissa on Citroënin ainutlaatuinen Hydractive-jousitus, joka pitää auton maavaran ja kulkuasennon muuttumattomana kuormituksesta riippumatta. Suurilla nopeuksilla jousituskorkeutta alennetaan automaattisesti ajovakavuuden parantamiseksi ja kulutuksen alentamiseksi.

Sisustuksen värit ja materiaalit pääsevät oikeuksiinsa luonnonvalossa, jota matkustamoon tulee runsaasti. Tummentamattomat ikkunat ovat yksisuuntaiset, jolloin sisältä näkee ulos, mutta ulkoa ei näe sisään.

Sisustus on järjestettävissä monin tavoin, sillä jokainen istuin on erillinen ja erikseen säädettävissä. Kaksi etummaista istuinta voidaan kääntää selkä menosuuntaan, jolloin muodostuu mukava seurusteluryhmä. Keskimmäisen rivin kolme istuinta voidaan muuttaa pöydäksi tai taittaa kokoon lähes kahden neliömetrin lattia-alan vapauttamiseksi. Istuimista voidaan muodostaa myös divaani, jota ainakin multimedia-ruudun katselijat puolimakuuasennossaan arvostavat. Tässä tilassa kukaan ei koskaan esitä ”Joko pian ollaan perillä? –kysymystä.

Lue seuraavaksi