Uutiset

Autot

Citroën Jumpy Combi – Parempi varustus halvemmalla

Koeajoauto oli varustettu tehokkaammalla, 136-hevosvoimaisella moottorilla. Jumpy Combia on saatavana myös 120-hevosvoimaisella moottorilla, joka on sama 2-litrainen moottori eri viritysasteella. Vääntömomenttia saadaan tehokkaammasta moottorista 20 Nm enemmän ja kiihtyvyysarvot ovat noin sekunnin parempia tehokkaalla mallilla. Kulutuslukemat, kuten siis myös hiilidioksidipäästöt ovat molemmilla tehoversioilla täsmälleen samat.

Voimaa ja vääntöä oli tarjolla juohevaan menoon. Suurinta vaihdetta pystyy käyttämään jo 60 km/h nopeuksissa ja normaali maantienopeus mäistä huolimatta oli helppo pitää yllä vaihtamatta. Kiihtyvyyttä ei suurimmalla vaihteella tietysti ole häävisti käytössä, joten tässä tapauksessa oli vaihdettava pienempää. Kuusinopeuksisen manuaalivaihteiston välitykset olivat luontevat, mutta niiden kytkentä ei ollut aivan täsmällistä. Tämä lienee pitkälti tottumiskysymys. Niin, automaattivaihteistoa ei Jumpyyn ole saatavana eikä ole tiedossa, että sellaista olisi lähitulevaisuudessa tulossakaan.

Uudistuksia

Jumpyn varustelu on muuttunut siten, että aiemmin lisähintaiset takailmastointi ja ajovakaudenhallintajärjestelmä kuuluvat nyt perushintaan. Varusteparannusten kanssa samaan aikaan auton hiilidioksidipäästöt putosivat 198-200 grammasta 194 grammaan kilometriltä – lukema on nyt sama sekä 120- että 136- hevosvoimaisessa versiossa. Tehokkaampi versio on varustettu FAP-hiukkassuodattimella.

Paremmasta varustelutasosta huolimatta Jumpyn autoveroton hinta laski 1640 – 1650 euroa, joten kokonaishinta laski reilun 2500 euroa HDi 120:n kohdalla ja HDi 136 -mallin yli 2700 euroa. Taksit saavat Jumpystä täyden vähennyksen ja täydellisesti varusteltu Jumpy-taksi maksaa noin 30 000 euroa.

Jumpyn yhdeksän hengen mallit ovat Suomen tuontiohjelmassa aina pitkällä alustalla. Istuimet ovat samalla tavalla molemmissa koripituuksissa, joten mitta vaikuttaa vain tavaratilan määrään. Lyhyempään korimalliin ei käytännössä jää tavaratilaa, mutta pitkässä mallissa sitä on kohtuullisesti lentokenttämatkojakin ajatellen. Lattiapinta-alaa ei tavaratilassa ole varsin paljoa, mutta korkeuden ansiosta pitkälle toista kuutiota ja näkösuojan allakin lähes 800 litraa. Istuinpaikoista tinkimällä saadaan lisää tavaratilaa tarpeen mukaan.

Toimivia lisävarusteita

Laajasta tehdasasenteisten lisävarusteiden listasta tähän autoon on otettu tavallisimmin valitut: vakionopeussäädin nopeudenrajoittimella, takaosan lasien tummennus, tavaratilan näkösuoja sekä peruutustutka. Lisähintaa nämä tekevät vajaan 1400 euroa.

Vakionopeussäädin osoittautui hyvin toimivaksi. Se piti nopeuden kohtuullisen hyvin ja tasaisesti valitussa ja toimi myös mäkisessä maisemassa. Valittu nopeus näkyy mittaristossa numeroina, mikä helpottaa halutun nopeuden asettamista. Säätimellä on mahdollista asettaa myös maksiminopeus tahattoman korkean nopeuden välttämiseksi, mutta reilulla kaasupolkimen painalluksella voi kuitenkin nostaa nopeutta korkeammaksi esimerkiksi ohitustilanteessa.

Peruutustutka kytkeytyy aina peruutusvaihteen kytkennän yhteydessä pienen merkkiäänen säestyksellä. Lähestyvästä kohteesta se varoittaa tihentyvällä piipityksellä, joka muuttuu yhtäjaksoiseksi esteen ollessa noin 30 senttimetrin etäisyydellä.

Tarpeellisia vakiovarusteita

Ilmastointi on Jumpyssä vakiovaruste. Automaattiseksi sen saa lisähintaan 440 euroa. Automaattinen Webasto on myös vakiovaruste, jota ei saa kellovarustuksella tehtaalta, mutta toki sen asentaminen jälkikäteen on mahdollista.

Lämmön ja viileyden jakoon liittyy uusi vakiovaruste, eli takaosan ilmastointi. Kattoyksikön lisäksi siinä on keskimmäisen penkkirivin kohdalla on erillinen puhallin matkustamon jalkatilan viilennykseen ja lämmitykseen. Aikaisemmin tämä oli saatavana lisähintaan, mutta nyt siis kuuluu perushintaan. Koeajoon sattui hellelämpötiloja ja viilennys tuli todettua riittäväksi myös matkustamossa. Kuljettajalla on mahdollisuus kytkeä takaosan ilmastointi päälle ja pois yläkonsolissa olevalla kytkimellä, mutta lämpötilan ja puhaltimen nopeuksien säätö on jätetty takamatkustajien harteille.

Matkustamo

Matkustamossa on kaksi kolmen istuimen penkkiriviä. Oikeassa reunassa olevat istuimet on irrotettavissa erikseen, keskimmäinen ja vasen yhdessä. Tarpeen mukaan voidaan siten tavaratilan ja matkustajapaikkojen suhdetta muuttaa. Takimmaiselle istuinriville kulkua varten on keskirivin reunimmainen istuin käännettävä kasaan. Taittaminen tapahtuu kahdessa osassa ja vaatii hieman voimaa, joten jos on tiedossa ettei kaikkia istuinpaikkoja tarvita matkan aikana, kannattaa keskirivin reunimmainen istuin jättää autotallin nurkkaan.

Jumpy on saatavana myös molemminpuolisin sivuliukuovin, Vasemmalla on kuitenkin kahden istuimen penkki, joten takimmaiselle istuinriville ei oikealta puolelta saa järkevää kulkua. Toki keskimmäisen rivin käyttöä toinen liukuovi parantaa.

Sivuoven kohdalla matkustamon lattia on yhtä korkealla kuin muuallakin, eli mitään askelmaa ei tähän ole tehty. Tavara-autossa ratkaisu on hyväkin, mutta matkustajien kulkemisen kannalta nousukorkeus on varsin suuri. Astinlautoja on toki myynnissä eri malleja ja se ratkaisee tämän ongelman.

Kuljettajan työpaikka

Kuljettajan istuin on tukeva ja siinä jaksaa istua pitkänkin ajorupeaman. Istuimen säätömahdollisuuksiin kuuluu myös korkeussäätö, minkä lisäksi ajoasentoa voi petrata ohjauspyörän etäisyys- ja korkeussäädöillä. Etumatkustajan istuin on tässä yhdeksän hengen mallissa kahdelle henkilölle. Keskimmäinen paikka ei tarjoa erityisen runsaita tiloja ja sopii lähinnä tilapäispaikaksi tai pienikokoiselle.

Säilytystilaa pikkutavaroille on useita lokeroita kojelaudassa sekä tuulilasin yläpuolella, jossa Combi-malleissa on luukut reunimmaisissa lokeroissa. Kattopaneelissa sijaitsee myös takailmastoinnin ja istuinlämmittimien kytkimet.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi