Uutiset

Autot

Carryson-vaihtolavajärjestelmän ensimmäiset tuotteet myyntiin

Carryson-vaihtolavajärjestelmän avulla 1000 kg:n kuorma nousee maasta vaunun kyytiin napin painalluksella ilman ulkoista nostokalustoa. Koneet ja tarvikkeet kulkevat työmaille työntekijöiden mukana tavallisen henkilöauton perässä. Uusi suomalaisinnovaatio Carryson on patentoitu vaihtolavajärjestelmä pienkuljetuksiin. Ensimmäiset myyntimallit ovat henkilöauton perässä kulkeva jarrullinen Carryson 1350 e -vaunu sekä kolmen eurolavan kokoinen teräsrakenteinen vaihtolava. 

Tukevarakenteinen peruslava ratkaisee monia kuljetuspulmia. Lavalla moottorikelkat, täryttimet tai raskaat klapikoneet nousevat työturvallisesti Carryson-vaihtolavavaunun kyytiin vaunuun integroidun sähkövinssin vetämänä. Vaunun akku latautuu automaattisesti kuljetusten aikana vetävästä ajoneuvosta. 

“Yksi ihminen pystyy hoitamaan jopa 1000 kilon kuorman turvallisesti vaunun kyytiin ja maahan työmaalla”, Carrysonin Taisto Kauppinen kertoo.Carryson-lava on yhteensopiva nykyisten kuljetusjärjestelmien kanssa. 1200 x 2400 mm:n kokoinen Carryson-vaihtolava sopii poikittain niin merikonttiin kuin rekan lavalle sekä suoraan varastojen nykyisiin hyllyjärjestelmiin. Etuna on, että yhdellä trukkinostolla vaihtolavalla nousee kolme EUR-lavaa yhden sijasta. 

Vuokrakoneiden kuljetuskustannukset alas

Carryson sopii esimerkiksi urakoitsijoille, joilla on paljon työmaita ja koneiden siirtotarvetta. Taukotilat ja työkoneet liikkuvat kätevästi työntekijöiden mukana henkilöauton vetämänä. Yhdellä ammattikäyttöön rakennetulla vaunulla voi ratkoa kymmeniä eri kuljetustarpeita vain lavaa vaihtamalla. Carryson toimittaa myös asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä vaihtolavasovelluksia aina 2500 x 3600 mm:n kokoon saakka. 

“Siinä on vain mielikuvitus rajana, mitä vaihtolava-alustalle voi rakentaa”, Carrysonin tuotekehittäjä Erno Simonen toteaa. Carrysonin pilottikäyttäjiä ovat esimerkiksi Haminan kaupunki sekä Salon Rakennuskonevuokraamo Oy. Carryson-vaihtolava-alustalle rakennettu taukotilan ja wc:n yhdistelmä kulki Haminassa arkeologisille kaivauksille henkilöauton perässä. Suurella nosturivarusteisella kuorma-autolla kapeille metsäautoteille ei olisi päässyt lainkaan. Salon Rakennuskonevuokraamolle taas rakennettiin kuuden Bajamaja-tyyppisen WC:n mittatilauslava sekä iso lavettilava. 

“Ennen wc:t nostettiin Hiab-nosturilla yksitellen vaihtolavalle ja vietiin raskaalla kuorma-autolla vuokraajalle. Nyt Carrysonin oma sähkömoottori vetää kuusi wc:tä kerralla kyytiin, ja ne kulkevat henkilöauton perässä kohteeseen. Kuljetuskustannukset tipahtavat olemattomiksi”, Taisto Kauppinen kertoo.

Patentoidut yksityiskohdat helpottavat käyttöä

Vaativaan ammattikäyttöön suunniteltu Carryson 1350 e -vaunu sisältää monia patentoituja yksityiskohtia, jotka helpottavat kuormien lastausta ja parantavat työturvallisuutta. Vaunun oma sähkövinssi paitsi nostaa kuorman napin painalluksella lavalle, myös vetää purettaessa lavan maahan saakka. Vetoautoa ei tarvitse liikuttaa pois kuorman alta. Uusi innovaatio on myös vetoaisan päällä tykkitornin tapaan 140 astetta kääntyvä kuormain. Sen ansiosta vaunuun lastattavan tai purettavan kuorman ei tarvitse olla samassa linjassa vaunun kanssa. 

Kuorman painopisteen sijainnista ei siitäkään tarvitse kantaa huolta, sillä lavan paikkaa voi vaihdella pituussuunnassa vapaasti. Kun sähkövinssi on vetänyt kuorman oikeaan kohtaan lavalla, palautuu kuormattava lava vaimennetusti vaaka-asentoon, aisapaino on automaattisesti kohdallaan, ja matka voi alkaa. 

Carryson-järjestelmä on kustannustehokas vaihtoehto raskaalle nosturivarusteiselle vaihtolava-kuorma-autolle aina 1050 kg:n kuormiin saakka.“Suomessa liikkuu paljon tavaraa tarpeettoman raskaalla kalustolla”, Taisto Kauppinen toteaa.

Tekniset tiedot

Carryson 1350 e -vaunu

– Yksiakselinen jarrullinen vaihtolavavaunu, kokonaiskantavuus 1450 kg ja hyötykuorma 1050 kg.

– Warn™ sähkövinssi kuormaukseen ja purkuun

– Soveltuvat Carryson vaihtolavat: leveys 1200 mm – 2500 mm, pituus 2400 mm – 3600 mm.

Carryson-peruslava 1200 x 2400 mm

– Galvanoitu teräsvaihtolava

– 3 EUR-lavan kokoinen Carryson-lava integroituu nykyisiin logistiikka- ja varastojärjestelmiin.

Carryson-peruslava 1200 x 3600 mm

– Galvanoitu teräsvaihtolava

– Carryson-lava sovellusalustaksi

Lue seuraavaksi