Uutiset

Autot

Caddy nelivedolla ja automaatilla

Neliveto-automaatti -yhdistelmä on saatavana Caddy-malliston tehokkaimman dieselin, 103 kW tehoisen 2-litraisen TDI common rail -moottorin yhteydessä. Yhdistelmä on saatavana sekä tavalliseen Caddyyn, joka on henkilöautona vakiona viisipaikkainen, että puolisen metriä pidempään Maxi-versioon, jossa on jo vakiona istuinpaikat seitsemälle. Myös kaikki henkilöautomallien varusteluvaihtoehdot: Kombi, Trendline ja Comfortline ovat mahdollisia.

Caddyn hinnastoon nelivetoinen DSG-vaihteistolla varustettu malli ilmestyi viime marraskuussa ja ensimmäiset autot saatiin Suomeen helmikuussa. Tehdastoimitusaika näillä on tällä hetkellä 3-4 kuukautta, mikä johtunee pitkälti useista VW-konsernissa markkinoille tuoduista suositulla DSG-vaihteistolla varustetuista uusista automalleista ja sen myötä DSG-vaihteistoiden suuresta kysynnästä.

Koeajossamme oli tällä uudella yhdistelmällä Maxi-henkilöautoversio, jossa on paikat seitsemälle henkilölle. Tässä autossa oli paras vakiovarustetaso, eli Comfortline.

Elektronista hallintaa

Caddyn vakiovarusteluun kuuluu ESP-ajonvakautusjärjestelmä. Nelivedon, eli 4Motion-mallien yhteydessä ESP on varustettu lisäksi ”Hill holder” -ominaisuudella, joka auttaa mäkilähdöissä pitämällä jarrut hetken vielä kiinni jalan päästettyä jarrupolkimen vapaaksi. Ominaisuus helpotti liikkeellelähtöä erityisesti liukkaassa mäessä, vaikka automaattivaihteisella nelivedolla se ei ilmankaan olisi kovin hankalaa. Manuaalivaihteisessa mäkilähtöavustimesta lienee vielä enemmän hyötyä. Hitaasti vapautuvat jarrut estävät hieman myös pyörien luistamista heti liikkeelle lähdettäessä.

Tehdasvarustuksena otetun vetokoukun yhteydessä ajonvakautukseen tulee lisäksi yhdistelmävakautus, mikä ottaa myös perävaunun heittelehtimisen hallintaan. Tähän autoon vaihtoehtona olisi ainoastaan kiinteä vetokoukku, sillä irrotettava koukku ei ole saatavana 4Motion -malleihin. Perävaunupainoa Caddyyn saadaan 1500 kg.

Suorakytkentävaihteisto

Kaksoiskytkentävaihteisto DSG on jo ehtinyt lunastaa paikkansa yhdeksi halutuksi vaihtoehdoksi. Vaihteistossa on kaksi kytkintä ja periaatteessa kaksi vaihteistoa rinnan, joista toisessa on parittomat ja toisessa parilliset vaihteet. Seuraava vaihde on toisella puolella odottamassa, että kytkimet vaihtavat vedon puolelta toiselle. Näin vaihteen vaihtamiseen kuluu todella lyhyt aika ja veto pysyy käytännössä koko ajan päällä.

Vaihteisto toimii käytännön ajamisen kannalta kuten perinteiset turbiiniautomaattivaihteistot. Vaihteita voi tässä vaihtaa myös käsikäyttöisesti, kuten monissa perinteisissä automaattivaihteistoissakin.

Nelivetoisen Caddyn DSG-vaihtoeisto on 6-nopeuksinen. Se on suunniteltu kestämään suuremman vääntömomentin kuin 7-nopeuksinen DSG-vaihteisto, jota käytetään Caddyn 1,6-litraisen TDI-moottorin (75 kW/250 Nm) kumppanina.

Jatkuvatoiminen neliveto

4Motion-neliveto on jatkuva neliveto, joka perustuu Haldex-monilevykytkimeen. Tämän avulla vääntömomenttia jaetaan silmänräpäyksessä sinne, missä sitä tarvitaan. Tämän ansiosta liukkaat risteykset eivät tuntuneet ollenkaan liukkailta ja kaarteissakin meno oli hyvin vakaata, josta kiitos myös hyvin toimivalle ajonvakautusjärjestelmälle. Myös lumessa eteneminen onnistui huomattavan helposti nelivedon ansiosta. Kaikista paikoista ei olisi pelkällä etuvedolla päästy ainakaan yhtä helposti liikkeelle kuin nyt. Normaalissa maantieajossa nelivetoisuutta ei huomannut mitenkään.

Varustelutasoja

Kombi on perustason henkilöversio Caddystä. Siinä vakiovarustelu on pelkistettyä, matkustamo on puoliverhoiltu ja liukuovi on vain oikealla puolella. Tässäkin on kuitenkin ajovakaudenhallinta ESP, Climatic-ilmastointi, kaukolukitus ynnä muita mukavuusvarusteita. Trendline-varustelu on monipuolisempi matkustamon täysverhoiluin ja molemminpuolisin liukuovin. Sähköllä toimivat ikkunannostimet, sivupeilien säädöt ja niiden lämmitys. Se sisältää myös ulkonäköön vaikuttavia elementtejä, kuten korin värisiksi maalatut ovenkahvat ja ulkopeilien kotelot. Trendlineen tulevat sumuvalot ovat hyödyllinen varuste niin sumussa kuin tiheässä lumisateessa ajettaessa, joihin keleihin luultavasti tullaan tällaisella autolla lähtemään varsinkin ammattikäytössä.

Vaativaan makuun suunniteltu Comfortline-varustelutaso on varsin kattava ja sisältää edellä mainittujen varusteiden lisäksi runsaasti varustelua. Oikeastaan on helpompi sanoa mitä enää jää kaipaamaan ja omasta mielestäni ne ovat Webaston ohjain ja automaatti-ilmastointi sekä pariovet takaluukkuun, jotka kaikki ovat kyllä saatavana lisävarusteina.

Comfortlinessä on lisäksi ulkonäköön vaikuttavia somisteita, kuten sumuvalojen ympärillä kromikehykset ja jäähdyttimen säleikössä on kromilistat. Myös puskurit ovat tässä varustetasossa korinväriset sekä vakiovarustukseen kuuluvat kevytmetallivanteet.

Matkustamo on kokonaan verhoiltu ja verhoilumateriaalien kerrotaan olevan laadukkaita ja kulutusta kestäviä. Tummennetut takalasit ja mustat kattokaiteet kuuluvat myös Comfortlineen vakiona. Kattokaiteet tuovat paitsi ulkonäköä, myös käytännöllisyyttä, sillä niihin on helppo kiinnittää suksiboksi tai taakkatelineet.

Sisällä Comfortline tarkoittaa muun muassa nahkapäällysteitä ohjauspyörään, vaihdekepinnuppiin sekä käsijarrukahvaan. Monitoiminäyttö, vakionopeussäädin sekä ”Coming home” -paketti kuuluvat myös vakiona.

”Coming home” -paketti sisältää taustapeilin yhteydessä olevan monipuolisen tunnistinelementin. Se tunnistaa esimerkiksi valon määrää ja sytyttää ajovalot automaattisesti kun alkaa hämärtää ja himmentää taustapeilin takana tulevan valojen osuessa siihen. Tunnistin säätää myös tuulilasinpyyhkimiä aktivoimalla ne sateella ja säätämällä pyyhintänopeuden sateen määrän mukaan.

Sopivasti lämpöä

Vakiona on Climatic-ilmastointi, joka on manuaalisella ilmastoinnilla varustettu lämmönsäätöjärjestelmä. Tällainen oli myös koeajoautossa. Lämmön säätö tässä tapahtuu perinteiseen manuaaliseen tapaan. Lämpöä autoon alkoi tulla kohtuullisen nopeasti ajoon lähdön jälkeen, sillä dieselmoottoreilla varustetuissa malleissa on vakiovarusteena automaattisesti toimiva Webasto. Esilämmitystä haluttaessa autoon pitäisi asentaa vielä kello- tai kaukokäynnistinlaite. Tehtaalta tilaten on mahdollista ottaa lisälämmitin auton omaan järjestelmään integroidulla kellolla. Jota käytetään monitoiminäytön välityksellä.

Caddyyn on saatavana automaatti-ilmastointi, joka on nimeltään Climatronic. Tämä mahdollistaisi automaattisen puhalluksen ja lämmönsäädön lisäksi erilaisten lämpötilojen valinnan kuljettajalle ja etumatkustajalle.

Koeajoautossa oli monitoiminäyttö Plus (MFD+), jossa on perusmonitoiminäyttöä huomattavasti laajemmat toiminnot. Tämä tulee aina vakiovarusteena 4Motion-malleihin varustelutasosta riippumatta. Perusnäytössä on ulkolämpötila ja keskikulutusnäytöt sekä tankkaamatta vielä päästävän matkan näyttö. Manuaalivaihteisissa on lisäksi polttoainetalouden kannalta edullisimman vaihteen osoitin, tässä automaattivaihteisessa käytössä olevan vaihteen osoitin. Plus-näytössä nähdään lisäksi esimerkiksi navigaattorin tietoja, sen välityksellä on mahdollista käyttää puhelinta ja ”Comin home” -ominaisuuksien säätö tehdään tämän kautta.

Tilaa tavaroille ja ihmisille

Takaluukuna on ylösaukeava läppämallin ovi, jos muuta ei tilata. Takaoveksi voidaan valita myös 1/3–2/3 -jaetut pariovet. Katon korkeudelle asti avautuvat ovet mahdollistavat tavaratilan korkuisen esineen sopimisen oviaukosta sisään, mikä on erityisesti tavara-autossa hyvä ominaisuus.

Tavaratilaa seitsemänpaikkaisessa Caddy Maxissa on 530 litraa. Tavaratilan hattuhyllyllä voidaan pitää jotakin kevyttä tavaraa, mutta niiden kanssa pitää huomioida, että ne eivät pääse aina mahdollisessa äkkijarrutuksessa tai kolarissa lentämään matkustamoon.

Tavaratilaa voidaan laajentaa tinkimällä istuinpaikoista. Takimmaisen istuinrivin poistamisella saadaan tavaratilaa reilusti toista kuutiometriä ja kaikkien matkustamon istuinten poistamisella saadaan tavara-automitat, eli lähes neljä kuutiometriä tavaratilaa. Tavaratilassa on kuusi kunnollista sidontapistettä, joten henkilöautomalli muuttuu varsin helposti kelpo tavara-autoksi.

Keskimmäinen istuinrivi on poistettavissa kahdessa epäsymmetrisessä osassa. Repsikan puolella on yksittäinen istuin ja kuljettajan puolelta irtoaa kerralla kaksi paikkaa. Myös tällä tapaa voidaan tavaratilaa säätää tarpeen mukaan. Istuimia ei tarvitse välttämättä myöskään poistaa kokonaan autosta, sillä penkit kokoon taitettuna saadaan jo huomattavan runsaasti tavaratilaa.

Penkkien irrottaminen kävi varsin kätevästi pienen tutkiskelun jälkeen. Takimmainen penkkirivi ja varsinkin yksittäinen keskirivin istuin olivat kevyet nostaa pois, mutta keskirivin pari-istuin oli jo raskaampi. Takaisin paikoilleen istuimet menivät yllättävänkin helposti.

Takimmaiselle penkkiriville kuljettaessa keskimmäisen rivin istuimia on kallistettava. Helpoin on kulkea repsikanpuolelta, jossa on yksittäinen istuin ja sen kallistaminen on huomattavasti helpompaa kuin kahden paikan penkin toisella puolella. Selkänoja taittuu ensin ja istuinosa sitten, jolloin kulkutilaa tulee kohtuullisesti. Jos tiedossa on, että matkalla ei tarvita kaikkia istuinpaikkoja, niin tämän istuimen jättäminen matkasta helpottaa kulkemista selvästi. Istuin sopii kyllä tarvittaessa tavaratilaankin, mutta sen ottama tila on silloin pois matkatavaroilta.

Kulkeminen matkustamoon on helppoa molemmin puolin olevien liukuovien ansiosta. Liukuovet ovat mainio keksintö tavara-autoissa helpottamassa lastausta, mutta myös henkilöautossa ja erityisesti lasten kanssa. Takimmaiselle penkkirivillekin on väljä mennä 70 senttimetriä leveästä oviaukosta.

Takimmainen penkkirivi ei tiloiltaan ole erityisen runsas, mutta päätilaa on kohtuullisesti ja kaksi aikuistakin mahtuu matkustamaan ilman tuskaa siellä. Paremmin tämä sopii kuitenkin lasten matkustuspaikaksi, joille se osoittautui hyvinkin mieleiseksi. Keskimmäisellä rivillä on normaalit tilat ja mukavan pystyn istuma-asennon ansiosta jalatkin asettuvat asiallisesti. Keskikonsolissa on 12 voltin pistoke, mukiteline sekä kaksi ilmasuutinta. Pikkutavaroille on tilaa ikkunoiden yläpuolella olevissa säilytystiloissa, ovissa ja etupenkkien selkänojissa. Takapenkillä tavaratiloja on lisäksi lokasuojien päällä olevissa syvennyksissä.

Ratin takana

Kuljettajan työpaikan istuimessa on hyvät säädöt korkeussäätö mukaan lukien. Kun vielä ohjauspyörässä on sekä korkeus- että etäisyyssäätö, niin hyvää asentoa voi hakea monipuolisesti. Istuin oli varsin mieleinen myös kohtuullisen pitkän istuinosan ansiosta ja hieman tavallista henkilöautoa korkeampi ja pystympi istuinasento auttaa myös näkemään ympäristön tavallista paremmin.

Ohjauspyörässä on säätöpainikkeet, joilla voidaan ohjata muun muassa radiota ja puhelinta. Mittariston keskellä on monitoiminäyttö, joka toimii monien toimintojen säädön näyttönä, ajotietokoneen näyttönä sekä siihen saadaan radion ja navigoinnin tietoja.

Radio-navigointijärjestelmä tässä autossa oli RNS 315. Värillisen viiden tuuman kosketusnäytön välityksellä voi seurata ja käyttää navigaattoria ja radiota. Länsi-Euroopan kartat on ladattu sisäiseen muistiin, joten CD-levyjä voi kuunnella myös navigoinnin aikana. Lisävarusteena saatava pysäköintitutka käyttää myös tätä näyttöä. Laitteistoon kuuluu lisäksi matkapuhelinvalmius Bluetooth-yhteyden kautta. Aux-in -liitäntä ja SD-muistikorttipaikka on integroitu laitteen etupaneeliin. Ääntä autoon levittää kuusi kaiutinta.

Ajaminen Caddyllä oli kaikkiaan leppoisaa. Hyvässä istuma-asennossa jaksaa pitkänkin matkan ja tarkoissa paikoissa hyvä näkyvyys on etu. Automaattisen DSG-vaihteiston toiminta oli miellyttävää ja nykimätöntä. Vakionopeussäädin, joka on tässä myös vakiovaruste, piti vauhdin hyvin tasaisena. Paljon nousuja ja laskuja sisältävillä tieosuuksilla matka-ajossa vaihteisto vaihtoi varsin usein suurimmalta kutosvaihteelta viitoselle, mutta ilman säädintä ajaen pystyi hyvin vääntävän (320 Nm) moottorin ansiosta ajamaan suurimmalla vaihteella selvästi enemmän. Tasaisilla tieosilla vakionopeussäätimellä voi saavuttaa pienemmän polttoaineen kulutuksen, mutta luultavasti mäkisellä osuudella on toisin päin.

Nelivetoisuus osoitti kykynsä koeajon aikana rajusti lauhtuneissa keleissä. Liukkaus ei jäänyt huomaamatta, mutta juurikaan se ei tuntunut. Liikennevaloista pääsi reippaasti liikkeelle eikä auton tehoilla tarvinnut olla muutenkaan muiden jaloissa. Sivuteillä ei tämän kanssa tarvinnut miettiä, että pääseekö pois ja kääntöpaikkojakin löytyi tavallista helpommin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi