Uutiset

Autot

BYD-sähköbussit yllättäneet positiivisesti

Kööpenhaminassa tammikuusta alkaen liikennöineet BYD-sähköbussit ovat yllättäneet käyttäjänsä myönteisellä tavalla. Kööpenhaminan joukkoliikennettä koordinoiva Movia kertoo odottaneensa busseilta 250 kilometrin toimintasädettä, mutta käytössä autoilla on ajettu yhden latauksen turvin jopa 325 kilometriä.

”Tämän vuoksi sähköbussit ovat aiempaa kiinnostavampi vaihtoehto kaupunkiliikenteeseen. Mitä pidempään busseilla voidaan ajaa, sitä paremmin liikenteemme pysyy nipussa”, kertoo Movian Jesper Kaas Petersen.

Movian mukaan 325 kilometrin toimintasäde on saavutettu yhdistetyssä kaupunki- ja maantieajossa. Yksinomaan kaupunkiajossa on saavutettu 250 kilometrin toimintasäde, joka vaatii kolmesta viiteen tuntiin kestävän latauksen. Movian antamien tietojen mukaan sähköbussien käyttökustannukset ovat myös jääneet odotettua alhaisemmiksi. Polttoainekustannukset ovat olleet noin kolmanneksen vastaavan dieselbussien polttoainekustannuksista.

Kööpenhaminan sähköbussikokeilun on määrä jatkua kahden vuoden ajan. Olennainen seikka testijaksoa on asiakaspalautteiden kerääminen. Tähän mennessä saatujen vastausten mukaan 67 prosenttia matkustajista pitää sähköbussia erittäin positiivisena keinona ympäristövaikutusten alentamiseksi.

”Sähköbussien merkittävimpänä etuna on typenoksidi- ja partikkelipäästöjen puuttuminen. Testi on osoittanut, että lähipäästöiltään alhaisempaa joukkoliikennettä voidaan hoitaa myös vailla kompromisseja”, toteaa Petersen. 

Lue seuraavaksi