Uutiset

Autot

Busworld-messujen pienet ja suuret uudet

Busworld 2013

Belgian Kortrijkissa lokakuun puolivälissä järjestetty, yksi maailman suurimmaksi bussialan tapahtumaksi kasvanut Busworld 2013 keräsi paikalle alan merkittävimmät valmistajat ja palvelutarjoajat. Kahden vuoden välein järjestettävä tapahtuma houkutteli Kortrijkin pikkukaupunkiin tällä kertaa lähes 400 näytteilleasettajaa, jotka koostuivat paljolti bussivalmistajista ja näiden komponenttitoimittajista.

Ennakolta odotettiin ja osin myös tiedettiin, että suuret valmistajat rummuttavat messuilla Euro 6 -päästönormin mukaista tekniikkaa ja siihen liittyviä etuja niin polttoainetalouden kuin päästöjenkin osalta. Toisaalta moni bussivalmistaja on toiminut aktiivisesti myös hybriditekniikan tai sähkökäytön kehittämisen saralla, joten niitäkin osattiin messuille odottaa. Siinähän se messujen kovin anti sitten olikin. Euro 6 -moottori löytyi nyt kaikista isoista messubusseista ja monella osastolla hehkutettiin hybriditekniikan mukanaan tuomia etuja. Parin messupäivän perusteella on perusteltua uskoa, että täysikokoiset sähköbussit kaartavat linjoilleen jo heti huomenna. Ehkä kaikkein yllättävintä messuilla oli aasialaisten bussivalmistajien määrän vähyys edelliskertaan verrattuna.

Omnibustrading

Omnibustrading toi messuille cabriotyypisen Sprinterin, joka tarjoaa edustusluokan kyytiä kahdeksalle matkustajalle. Lasisen, sähkötoimisen katon ansiosta matkustajilla on mainiot näkymät ympäröivään maisemaan myös sadesäällä. Omnibustradingin Guus Verachtert kertoo myyneensä ensimmäisen auton heti ensimmäisen messupäivän aamuna.

Kutsenits Taksikuljetus

Kutsenitsin osastolla oli nähtävillä helsinkiläisen Taksikuljetus Oy:n Mercedes-Benz Sprinter 516, jossa oli täysmatala lattia koko ajoneuvon mitalla. Itävaltalaistehtaan ajokki tarjoaa istuinjärjestyksestä riippuen aina yhden pyörätuolipaikan sekä 21 tai 39 matkustajapaikkaa.

Altas Bussikauppa.fi

Altas esitteli messuilla Mercedes-Benz Sprinter 516 CDI-alustalle toteutettua Cityline FL-matalalattiakonseptia, joka mahdollistaa kahden pyörätuolimatkustajan kuljettamisen. Edvardas Radzevičiuksen mukaan messuilla ollut auto oli rakennettu saksalaisen asiakkaan toiveiden mukaan, jolloin matkustamossa on tilaa 18 istuimelle ja neljälle seisomapaikalle. Mahdollinen pyörätuolimatkustaja nielaisee lattialta yhden seisomapaikan ja kaksi istumapaikka. Radzevičiuksen mukaan vastaava ajokki kahdella pyörätuolipaikalla on tulossa piakkoin Suomeen.

Auto Cuby

Puolalaisen Autocubyn kiinnostavimmat messukuulumiset liittyvät kaupunkien linjaliikenteessä käytettävään kalustoon. ”Matalalattiakalusto on meille verrattain uutta, joskin asiakkaamme ovat löytäneet kaluston edut”, kertoo Tymoteusz Prałat, jonka mukaan kaupunkiliikenteessä olisi kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota käytettävän kaluston kokoon. ”Linjoja ajetaan 12-metrisillä autoilla läpi vuorokauden, vaikka hiljaiseen aikaan pitäisi hyödyntää enemmän pikkubussikalustoa”, muistuttaa Pralat messuilla.

Stalatech

Lahtelainen Stalatech on tuonut markkinoille uuden Lean Duplex –teräslaadun, jonka avulla 12-metrisen linja-auton korissa voidaan saavuttaa noin 500 kilon painonsäästö. Jori Määttäsen mukaan uusi materiaali on aikaisempaa lujempaa, jolloin sama vahvuus saavutetaan aiempaa ohuemmalla seinämäpaksuudella.

Taipale telematics Sensior

Taipale Telematicsin kehittämän Sensior-ajoneuvoseurannan piirissä on jo kolmisentuhatta ajoneuvoa eri puolilla maailmaa. Antti Torpon mukaan kuljettajien ajotapaa seurataan järjestelmässä paitsi väylätiedon ja paikannuksen, myös ajoneuvoon asennettavien kiihtyvyysantureiden avulla. ”Kiihtyvyysanturit antavat puolueetonta ja lahjomatonta tietoa todellisesta ajotavasta”, muistuttaa Torpo, jonka mukaan tuotekehityksessä on keskitytty viime aikoina eri käyttäjien tarpeisiin laadittavan raportoinnin ja käyttäjäliittymien ominaisuuksien hiomiseen. Torpon mukaan käyttäjät eri suoritealoilla näkevät järjestelmän tuomat edut aiempaa helpommin. ”Taloudellisten hyötyjen lisäksi kuljetusyrittäjät ja liikennöitsijät haluavat saada aiempaa kattavampaa tietoa ympäristövaikutuksista”, summaa Torpo messuilla.

Raisiolainen Nektek Oy on tuonut markkinoille uuden, lähinnä pikkubussikäyttäjien tarpeisiin suunnatun pöydän, joka toimitetaan aina asennusvalmiina kokonaisuutena. Juha Vainionpään mukaan kaasujousin varustettu pöytä on helppo kääntää sivuun, kun sille ei ole tarvetta. Mukitelinein varustettua pöytää valmistetaan kahdessa eri kokoluokassa, joten helposti asennettava ratkaisu löytyy varmasti useimpiin käyttötarkoituksiin. Pöytä on mahdollista varustaa myös asiakaskohtaisesti räätälöitävällä, alumiinipohjaisella logolla.

TAM Durabus on uuteen omistukseen siirtynyt slovenialaisvalmistaja, joka etsii markkinoita eritoten Länsi-Euroopan suunnalta. Hollantilaiseen Ginaf-konserniin tämän vuoden aikana liitetty TAM valmistaa lentokenttäbussien ohella myös monikäyttöisiä vaihtoehtoja lähiliikenteen tarpeisiin. Ginaf:n toimitusjohtaja André Molengraaf kertoo maahantuontineuvottelujen olevan jo täydessä vauhdissa mahdollisen suomalaistoimijan kanssa. ”Ensi vuoden aikana aloitamme sähköbussien tuotannon, joka saa jatkoa Euro 6 –päästönormin mukaisesta kalustosta”, linjaa Molengraaf.

Setra

Setralla juhlittiin valmistajien tavoitteleman Coach of the Year 2014 –arvonimen myöntämistä Setra ComfortClass 500 –bussille. Tämän tavoitellun palkinnon ohella Setra kahmaisi itselleen myös muita tapahtuman aikana myönnettyjä tunnustuksia.

Saksalaislehdistön myöntämä Green Coach Award 2013 myönnettiin Setra S 515 HD:lle, paljolti hyvän polttoainetalouden tuoman ympäristöystävällisyyden ansiosta.

Kortrijkissa ensi kertaa esitelty Setra TopClass 500 sitä vastoin palkittiin European Coach & Bus Weekin myöntämällä Grand Award Coach–tunnustuksella uutuustuotteen ekologisuudesta ja turvallisuudesta johtuen.

Q'Straint

Q’Straint on tuonut markkinoille järjestelmän, jolla pyörätuoli kiinnitetään autoon automaattisesti. Matkustaja voi huolehtia pyörätuolinsa kiinnittämisestä täysin omatoimisesti vain yhtä nappia painamalla. Ennakkoluulottoman järjestelmän etuna on nopeus ja liikuntarajoitteisten aiempaa parempi mahdollisuus omatoimiseen matkustamiseen.

Espanjassa yli kuuden vuosikymmenen ajan toimineet Carrocera Castrosua  and CAF Power & Automation ovat laittaneet hynttyyt yhteen nostaakseen eurooppalaisen kaupunkiliikenteen uudelle tasolle. Kahden toimijan yhteistyön tuloksena syntynyt Vectia tarjoaa muun muassa messuilla ensi-iltansa saanutta Veris.12 –hybridibussia.

LED-tekniikka tuo alati uusia ja energiatehokkuudeltaan aiempaa parempia vaihtoehtoja myös linjakilpiin. Mobitec AB:n valmistaman, messuilla palkitun uuden sukupolven linjakilven kerrotaan olevan markkinoilla aiemmin olleita ratkaisuja 50 prosenttia keveämmän. Energiakulutuksen kerrotaan olevan viidenneksen aiempaa alhaisempi, mikä yhdessä keveyden kanssa tuo bussia kohden jopa 86 litran polttoainesäästön vuodessa.

Irizar tähyää kaupunkiautomarkkinoille uuden puolimatalan i3-bussin turvin. Vuosi sitten esiteltyä autoa on toimitettu jo muun muassa Espanjaa, Portugaliin ja Tanskaan. Valmistajan mukaan muun muassa Volvon ja Scanian alustoille toteutetut autot ovat saaneet kiitosta niin liikennöitsijöiltä kuin matkustajiltakin. Messuilla esillä ollut auto on valmistettu brittiläisten vaatimusten mukaan.

Sähköbussiaate elää myös naapurimaassamme Uumajassa, missä paikallinen Hybricon on aloittanut kenttäkokeet sähkökalustolla. Hybricon Arctic Whisper -nimen saaneen perusbussin valmistajana on toiminut puolalainen AMZ: Viiden minuutin pikalatauksen kerrotaan riittävän tunnin matkustamiseen.

Turkki on vahva toimija ajoneuvovalmistuksen saralla. Moni eurooppalaiseksi mielletty auto kun valmistetaan Turkissa, missä on myös vahvaa omaa valmistustoimintaa. Karsan esitteli messuilla eurooppalaisten tarpeiden mukaan räätälöityä nivelbussia.

Turkkilainen Temsa elää vahvasti myös eurooppalaisilla markkinoilla. Suomessakin on nähty muutamia yksilöitä, joskin maahantuontia ei ole  – ainakaan vielä.

Kiinalaiset toimijat aloittivat sähköbussien kehittämisen, nyt mukaan on lähtenyt moni eurooppalaistoimijakin. Eurabus on yksi näistä esimerkeistä, missä luotetaan kiinalaiseurooppalaiseen yhteistyöhön. Messuilla esillä ollut ajokki on ollut normaalissa liikenteessä Hampurissa vuodesta 2012 alkaen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi